Задържаме разпространението, справяме се с контрола на инфекцията, отчетоха от щаба

И Мангъров на брифинга в МС: Личните лекари да започнат да преглеждат, а контактните да не се карантинират

Янка Петкова 12 ноември 2020 в 12:11 3567 3

Мерките, които се взеха досега, показват, че ние успяваме да се справим с контрола на инфекцията. Има тенденция към задържане на разпространението, констатира на брифинга днес министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

По думите му има трайна тенденция за повишаване на излекуваните на дневна база в страната - почти 1000 на денонощие. Към момента заетостта на леглата за среднотежки и тежки случаи е 40%, а интензивните легла са 23%, най-голяма е заетостта в Благоевград, Габрово, Перник, Разград, Търговище и Шумен, отчете той.

Медицинският персонал

До момента позитивните в съсловието са 3459. Активните случаи са 1802, от които за домашно лечение са 1672,
в болница са 121, в интензивни отделения са 9 души.

22-ма са починалите медицински специалисти, от които 17 лекари, 2 медицински сестри, 2 санитари и 1 фелдшер.

Къде сме ние

Според 14-дневната заболяемост България е по средата - на 16-о място сред 30 европейски страни и на 7-мо място по смъртност. Пред нас по смъртност са Чехия, Белгия, Унгария, Словения, Полша и Хърватска. Със същите показатели са Испания и Франция.

Акценти по мерките

Философията на мерките е ограничението, което да доведе до намаляване на заболяемостта с ефективен контрол, обясни здравният министър.

Училищата, в които има заболеваемост 15% от всички ученици, се извеждат в електронна среда, това е рамката за цялата страна. Щабовете по места могат да вземат по-сериозни мерки, ако преценят и уведомят РЗИ и здравния министър.

Възможно е през зимните месеци зелените коридори от 8 до 10 часа да бъдат преместени, в момента се преценява как се възприема тази мярка, уточни министърът.

Доц. Кунчев: Всички области са в червената зона, но така е и в цяла Европа

Всички области у нас вече са в червената зона с над 120 заболели на 100 000. Такава е тенденцията и в Европа, където само Финландия е в оранжевата зона.

Средната заболяемост е 518 на 100 000 души.

България като страна е с едни от най-меките мерки, успява да задържи заболяемост и смъртност около средните за трета седмица, отчете главният държавен здравен инспектор.

Има два показателя, в които има надежда, посочи той. Първият е увеличеният брой тестове - от две седмици те са над 1000 на 100 000, с което сме около средноевропейските цифри. По втория показател - седмична положителност на тестовете - за първи път има задържане, възможно е да вървим към плато, но дали ще е устойчиво, не е ясно, каза доц. Кунчев.

Проф. Асен Балтов: До началото на идната седмица ще приключи реорганизацията на болниците в София

До началото на другата седмица ще бъдат готови над 3000 легла за средно тежки и тежки случаи и 400 за интензивно лечение, съобщи шефът на УМБАЛСМ "Пирогов".

Той уточни, че бързият антигенен тест все още не е меродавен и трябва да се потвърди с PCR, за да бъде включен пациентът в системата. Балтов коментира и лечението с рековалесцентна плазма, предупреждавайки, че то не е панацея и трябва да се извършва при много строги показатели. Шефът на "Пирогов" съобщи още, че 1/3 от пациентите, които се изследват в триажната зона пред лечебното заведение, са без симптоми или с леки симптоми и се насочват за домашно лечение.

Д-р Георги Гелев: Отслабва натискът върху Спешната помощ

През последните три дни има известно отслабване на натиска върху Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСПМ). При над 500 дневни и повече от 300 нощни повиквания през почивните дни, сега сигналите са около 430 през деня и 230 през нощта. Увеличава се броят на повикванията с ковид симптоми, но намалява броят на хоспитализациите, отчете още шефът на Центъра за спешна медицинска помощ  в София.

Той апелира да няма лъжливи повиквания, тъй като има достатъчно много пациенти с други здравословни проблеми: "Катастрофите, инфарктите и инсултите не са спрели, а когато една болница е заета над 50% с ковид, има дефицит за другите болести."

Д-р Гелев съобщи още, че наскоро създаденият Координационен център вече няма да работи, тъй като няма необходимост от него след въвеждането на пунктове за пробонабиране и диагностика пред болниците. Пациентите сами се насочват към лечебните заведения, разпределянето на пациентите ще става както преди през районната координационна централа, допълни той.

Доц. Атанас Мангъров: Време е за разхлабване на карантината

Няма признаци за затваряне на страната, мерките ще имат нужния ефект, хората трябва да разберат, че за това заболяване няма дефинитивно лечение, даването на антибиотици и стремежът да се влезе влезе в болница е значително безсмислен, каза новоназначеният шеф на Ковид отделението в Инфекциозна болница доц. Мангъров.

Време е хората да се успокоят и да се спре с безумното приемане на лекарства, каза инфекционистът. Според него болните имат нужда от повече грижи, което не може да стане в болница, а в домашна среда. Той призова личните лекари да преодолеят страховете си и да се включат активно, като преглеждат пациентите си, а не ги съветват по телефона.

По думите на доц. Мангъров карантинните мерки за контактните лица са безсмислени, при положение че според данните от системата 1/3 от направените тестове са положителни и всеки трети вече е заразен. Проф. Асен Балтов обаче се обяви категорично против тази идея, защото по думите му точно от контактни лица се е повишило разпространението в спешната болница.

"Време е да се отпуснем и да действаме медицински", каза инфекционистът и допълни, че в момента се случва това, за което е говорил в началото на пандемията, и най-доброто е, че страната не се е затворила.

Ваксините

В края на изявлението си здравният министър обяви, че се очаква да приключат преговорите и регистрацията на ваксините на европейско ниво. България е заявила интерес към три от първите шест ваксини, които ще получат регистрация от Европейската агенция по лекарствата и отговарят на всякакви стандарти. Достъпът до тези ваксини ще е по желание, безплатно и с предимство за всички уязвими групи - хората над 65 години, с хронични заболявания, на първа линия. Той съобщи още, че до 18 ноември трябва да приключи обсъждането за надеждността на антигенните тестове като алтернатива на PCR-ите. Когато това се случи, бързите антигенни тестове също ще бъдат основание за въвеждане в единната система и прием в болница, обобщи той.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    6145

    3

    kokoten

    12.11 2020 в 13:46

    Как ми се щеше да е вярно това поне на 50%....просто не е истина докъде я докарахме....

    20699

    2

    Новак

    12.11 2020 в 13:02

    Направо е поресаващо - за колко кратко време и този човек заживя в някакъв паралелен свят.
    Отидете пред кабинета на което и да е GP и след това кажете, че ситуацията е овладяна.
    Вчера в един медицински център специалистът по образна диагностика каза, че почти всяка снимка на бял дроб показва пневмония.
    Корят GP-тата, че не помагат, а те са оставени на произвола. С харакртерния за Боко тъпизъм хвърлят едни пари и казват “Оправяйте се!”.
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх