За момента няма причини да не се поставя ваксината на Астра Зенека на хора над 55 години

Янка Петкова 04 февруари 2021 в 11:40 1205 0

Снимка Архив/БТА

Не смятаме за необходимо да се въздържаме от прилагането на оксфордската ваксина на хора над 55-годишна възраст. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг.

Преди да започне поставянето на тази ваксина, ще излезем с конкретни указания. Решението, което бихме взели сега, би било прибързано и не би стъпило на медицински показания“, посочи той.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) разреши препарата за всички възрасти, въпреки че заради липсата на достатъчно клинични данни за ефективността при най-възрастните пациенти здравните власти в редица европейски страни излязоха с предписание за тази група той да не се прилага. По-рано в медиите се появиха и информации за ниска ефективност на ваксината, които от „Астра Зенека“ опровергаха.

В кратката характеристика тази ваксина не е забранена за използване над 55 г., няма достатъчно данни за изследвания в тази група. Приключват няколко клинични проучвания в САЩ. След като завършат, очакваме тази информация да бъде обогатена и да бъде променена кратката характеристика, обясни министърът.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че резултатите от използването на ваксината във Великобритания „са чудесни“ при 6 млн. имунизирани.

Ще има ли руски и китайски ваксини

В начален етап е процедурата за оценка на руската ваксина „Спутник V“, като в момента текат научни консултации, обясни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Производителите в Русия и Китай са запознати с европейското законодателство и, организирайки клинични изпитвания и производство, се съобразяват така, че продуктите да са достъпни и за европейските граждани“, посочи още той.

По думите му е възможно след оценката на ЕМА и ЕК притежателят на разрешителното за употреба да организира дистрибуцията си не само около големите договори с целия ЕС, а чрез контракти с отделни страни-членки.

Той съобщи, че вече тече и предварителен преглед на първата антигенна ваксина срещу коронавируса – тази на „Новавакс“, като при положително развитие още преди средата на годината може да има още един одобрен препарат.

В момента страната води преговори за осигуряване на допълнителни количества ваксини РНК, каза още Кирилов.
Кирилов.

Какви количества ваксини са доставени до момента

Доц. Кунчев съобщи, че страната е получила 94920 дози от двата вида РНК ваксини, приложени са 50124.
С 2 дози са обхванати 16443 лица.

Изискването да се намерят 6 души на флакон създава затруднения, други ваксини ще бъдат с още повече дози на флакон. За да не губим време и материал започваме имунизация, когато сме събрали достатъчно хора, дори с 1-2 души резерва, защото се случва да има отпаднали в последния момент. Досега от втора фаза са обхванати над 1400 учители, продължават имунизациите и в социалните домове и домовете за възрастни хора. Пристигането на новите количества ваксини ще ни даде възможност да започнем работа и по трета фаза, каза още главният здравен инспектор.

Тестване на учениците?

Направените до момента антигенни тестове на учителите са 22251, от тях 45 са положителни. 6291 души от непедагогическия персонал са изследвани, позитивните са 16, съобщи здравният министър Костадин Ангелов. 

Проучваме каква е нагласата на родителите за тестване на учениците с антигенни тестове за по-голяма сигурност, с оглед продължаване на присъственото обучение, уточни той. Министърът съобщи, че предстоят разговори с общопрактикуващите лекари, за да се изяснят неяснотите по ваксинацията на хронично болни, онкоболни, с автоимунни заболявания или козметични процедури.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови