ВМА с договор с една и съща фирма за храна и за почистване на „златни“ цени

OFFNews 02 април 2015 в 12:45 7472 5

Военномедицинска академия е подписала договор с една и съща фирма за хранене и за миене на прозорци, като предоставените услуги са на изключително завишени цени, съобщи Mediapool.

В редица одити в болницата се изтъква, че ръководството редовно е сключвало неизгодни договори, които са облагодетелствали частни интереси. В същото време ВМА е затъвала в дългове, които са налагали многократни актуализации на бюджета й от страна на държавата.

В рамките на повече от 10 години – между 2003 и 2014 г., всички обществени поръчки за хранене в болницата са спечелени от една и съща фирма - „Сейл комерс“, собственост на бизнесмена Александър Найденов, който притежава и „Олинеза“.

Освен това сключените договори са на много завишени цени. Например договорът за 2013 г. е за 6,8 млн. лева. При това положение един храноден е на стойност 9,67 лева. Според друг от договорите пък порционът е 14 лева на ден, докато в болница „Пирогов“ е 3,50 лева на ден.

Обществените поръчки пък са правени така, че фирмата винаги да ги печели.

На „Сейл комерс“ е било възложено и да чисти прозорците във ВМА, като за целта е подписан договор за спомагателни болнични услуги. Цената на квадратен метър обаче е 4 пъти по-висока в сравнение с договора с друга фирма, която е почиствала прозорците в лечебното заведение - „Вайс тим“. 

От одит от 2012 г. става ясно, че ВМА е подписала договор със същата фирма и за почистване и санитарни услуги.

Договорът е сключен през 2010 г., валиден е за следващите четири години и е на стойност 14,7 млн. лева. Според одита фирмата е осигурила санитари за структурите на ВМА в София, Варна, Пловдив, Сливен, Плевен, Поморие и Хисаря, като санитарите са с ниска квалификация и без опит, но за сметка на това получават средно по 1048 лева заплата.

Санитарите на фирмата във ВМА-София получават по 967 лева без ДДС, като в тази сума трябва да влизат и почистващите препарати, макар че според направената проверка болницата купува отделно препаратите, приспособления за почистване и санитарни професионални почистващи колички.

Така на практика излиза, че сумата, заплащана за санитарни услуги, е основно за заплати. Това пък означава, че санитарите са получавали по-високи заплати от щатните служители на ВМА. В същото време не може да се разбере доколко е ефективна работата им, тъй като външните санитари работят заедно със санитарите на самата болница.

„Сейл комерс“ е използвала под наем почистващата техника на болницата, без за това да е подписван документ, който да включва срока и условията за ползване. В опис на началника на ВМА се посочва, че цената за наем на техниката е 997 лева, но тъй като болницата често задлъжнява към фирмата, тя отказва да плаща за наем за използването на техниката.

Нарушения има и при определянето на условията за обществена поръчка за поддръжка на сградния фонд. Поръчката печели фирма, която според одита изглежда все едно е създадена специално с цел да участва в конкурса и да спечели поръчката. Фирмата е „ГеоМар 03“ ООД, коят е регистрирана през 2005 г. и е изпълнител на четири договора на обща стойност 7 584 197 лева, 7 023 758 от които са от договор с ВМА. Фирмата е печелила обществените поръчки на болницата между 2007 и 2011 г.

Подобни нарушения има в обществените поръчки на санаториума на ВМА в Банкя, където всички обществени поръчки за ремонт, поддръжка на сградния фонд и почистване са спечелени от фирми на един и същи собственик. Фирмите са „Недит“ ЕООД и „НЕТ ЕВРО“ ЕООД – Неделка Недялкова. Освен това сключените договори за ремонт през 2009 г. са по завишени цени.

Във всички одити, направени във ВМА се обръща внимание на това, че са сключвани необезпечени финансово договори. Това води до преразход и налага непрекъснати актуализации на бюджета на болницата.

През 2010 г. например във ВМА е утвърден бюджет от 64,4 млн. лева. През годината обаче той е актуализиран цели 34 пъти и достига 101 млн. лева. През следващата година е утвърден бюджет в размер на 69 млн. лева, но след 27 актуализации достига 96 млн. лева.

В одитите се посочва още, че клиники в лечебното заведение имат отрицателна ефективност и само генерират милиони загуби.

В клиниката за инфекциозни болести например разходите през 2012 г. надвишават приходите с 2,4 млн. лева, а през 2013 г. - с 2,3 млн. лева. Загубите на клиниката по дерматология, ръководена от проф. Мирослава Кадурина, са 1,5 млн. лева през 2012 г. и 1,4 млн. лева през 2013 г. 1,3 млн. лева пък са загубите в Клиниката по пневматология и фтизиатрия за 2012 и 2013 г. Около половин милион лева са загубите за двете години в Клиниката по ушни, носни и гърлени болести и в спешната тоскикология.

В одит от 2013 г. се посочва още, че средният разход за пациент във ВМА-София е много по-висок от този за областните многопрофилни болници в страната. През 2013 г. издръжката за един пациент във ВМА е била 1701 лева, а издръжката на легло – 73 143 лева. За сравнение, е областните болници разходът за пациент са в размер на средно 666,69 лева, а за легло – 34 085 лева. В същото време в болниците в страната в тази сума се включват разходите за амортизация, а ВМА не прави такива отчисления като ведомствена болница.

Заради скандален договор с частна клиника по дерматология бившият директор на Военномедицинска академия ген. Стоян Тонев напусна парламента и му беше повдигнато обвинение от военната прокуратура. След това обаче стана ясно, че ВМА е сключила още няколко подобни договора с частни клиники и лаборатории.

Такъв пример е договорът с частната болница „Гръбначен стълб“, член на Съвета на директорите на която е д-р Илиян Стоев - тогава заемал длъжността началник на отделението по неврохирургия във ВМА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови