Ген. Тонев напусна парламента, Баксанов влиза на негово място

Депутатите от БСП и ГЕРБ използваха оставката на генерала, за да си премерят кадровите провали

Нели Чолашка 25 февруари 2015 в 10:19 5426 3

Стоян Тонев

Бившият директор на ВМА ген. Стоян Тонев официално напусна парламента, след като оставката му беше гласувана от депутатите.

В началото на днешното заседание на Народното събрание председателката Цецка Цачева прочете депозираната от депутата молба:

„Поради засиления обществен интерес съм задължен да се оттегля от парламента. Уверен съ.м, че по този начин ще бъде гарантирано независимото разследване на компетентните органи (Прокуратура и Сметна палата). Още вчера сезирах лично главния прокурор и председателя на Сметната палата, като настоях за извършването на пълни проверки. В писмата си до прокуратурата и Сметната палата настоявам да се установи законността на управлението и за начина на сключване на договори на ВМА – София за периода от 28 август 2002 г. до 1 януари 2015 година. Уважаема г-жо Цачева, смятам, че само по този начин може да бъде запазен авторитета на най-голямото българско здравно заведение с национално значение и с особено значение в случай на война и природни бедствия, както и да бъде изчистено името ми".

Не мина и без дебат, в който БСП и ГЕРБ си мериха кадровите провали. Той продължи близо час.

От БСП поискаха тази дискусия да се предава на живо по БНТ и БНР, но мнозинството отхвърли това предложение. На живо ще се предава само дебатът за новия дълг от 16 млн. лв., за който в парламента дойде правителството.

Десислав Чуколов от "Атака" поиска Стоян Тонев да дойде в парламента и лично да обясни защо подава оставка. Той призна обаче, че Тонев постъпва достойно. 

Няма безотговорност и безконтролност от страна на Министерството на отбраната, в частност няма безотговорност относно ВМА, обяви Ангел Найденов от БСП, който беше военен министър в кабинета на Пламен Орешарски.

Той попита защо сега се обръща внимание на констатации от преди 6 месеца.

Д-р Емил Райнов от левицата също се изказа. Той напомни, че ВМА е натрупала дългове от близо 100 млн. лв. между 2009 г. и 2013 г. Той изрази съжаление, че здравният министър Петър Москов не е в залата, след като в НС дойдоха повечето министри за гласуването на дълга.

Досега Москов не е коментирал никъде скандала с Военномедицинска академия.

Таско Ерменков от БСП сравни ГЕРБ с ламя с една глава, но с много опашки, които реже от време на време. Той припомни за оставките на Искра Фидосова, Филип Златанов, Мирослав Найденов и др.

Петър Славов от Реформаторския блок напомни, че е нормално в такава ситуация един депутат да подаде оставка и напомни на БСП за многократно исканата оставка на бившия председател на Столетницата Сергей Станишев. Красимир Велчев от ГЕРБ пък припомни за делата срещу Емлия Масларова, която беше социален министър в правителството на Тройната коалиция.

В емоционална реч Цветомир Михов от ГЕРБ обърка името на Стоян Тонев с това на шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Той пък призова депутатите да си спомнят за 12 години, колкото Тонев беше начело на ВМА, са потърсили помощ от него. 

Болницата имаше късмета да има в лицето на Стоян Тонев ръководител, който направи това здравно заведение престижно, защити той бившият директор на Военната болница.

Димитър Байрактаров попита защо подобен дебат не се е състоял за оставката на Христо Бисеров от ДПС, който беше и зам.-председател на парламента. Той беше уличен във финансови измами.

Героги Кадиев от БСП отговори с напомняне, че кметът на Бургас Димитър Николов (ГЕРБ) е осъден за митнически измами. По думите му Ген. Стоян Тонев е еманация на това, което се случва във всички болници.

Генералът, който беше председател на здравната комисия, подаде оставка вчера от всички постове, както и като депутат.

Причината е разследване на bTV, в което бяха изнесени данни, че ВМА е загубила над 10 млн. лв. по вина на ген. Стоян Тонев.

Проверка на Министерството на отбраната е установила, че при сключени договори между болницата и фирма „Дерма Прим МК“, при които частната фирма е представяла разходите си като разходи на държавната болница.

Началник на Клиниката е проф. Мирослава Кадурина, която в същото време притежава 84% от „Дерма Прим МК“. Ген. Стоян Тонев пък е бил началник на Клиниката преди да стане директор на ВМА.

В молбата за напускане Тонев е посочил, че се оттегля, за да бъде гарантирано независимо разследване.

На мястото на Тонев би трябвало да влезе Дончо Баксанов, който беше втори в листата на ГЕРБ за парламентарните избори, но беше изместен от 9/9 в листата - Десислава Костадинова-Гушева.

Ако Баксанов се откаже от депутатското място, депутат ще стане Гинче Караминова, която също събра доста преференциален вот, но не мина бариерата от 7%.

Дончо Баксанов беше областен управител на Пазарджик по време на първия мандат на ГЕРБ, беше и депутат в предишния кратък мандат на парламента.

Председател на здравната комисия ще стане Даниела Дариткова от ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!