ВМА сключила още неизгодни договори с частна болница и лаборатория

OFFNews Последна промяна на 01 април 2015 в 22:55 4785 2

Освен скандалният договор с частна клиника по дерматотлогия, заради която бившият директор на Военномедицинска академия ген. Стоян Тонев напусна парламента и му беше повдигнато обвинение от военната прокуратура, ВМА е сключила и други неизгодни договори с частни клиники и лаборатории, съобщи Mediapool.

Такъв е случаят с частната болница „Гръбначен център“, с която ген. Тонев е подписал договор. През 2010 г. Тя се е помещавала на десетия етаж на болницата в клиниката по неврохирургия, показва одит, извършен в лечебното заведение през юли 2014 г.

Това е в нарушение на Закона за лечебните заведения, тъй като частната болница дублира дейности на държавната.

Освен това според правилника ВМА тогавашният директор не е имал право да сключва договор за наем с други болници, а само с изпълнители на извънболнична помощ.

В одитния доклад се посочва, че подписаният договор създава условия за нелоялна конкуренция и възпрепятства изпълнението на медицинските стандарти, тъй като лечебното заведение е имало нужда от помещенията, които са дадени под наем.

Подобно на случая с частната клиника по дерматология „Дерма прим“, собственик на 84% на която е завеждащият клиниката по дерматология Мирослава Кадурина, член на Съвета на директорите на "Гръбначен център" е д-р Илиян Стоев, който тогава е началник на отделението по неврохирургия във ВМА.

Д-р Стоев уволнен през юли 2012 г.

Според доклада ВМА е осигурявала лекарства за частната болница. Не са защитени интересите на ВМА и при договора между нея и "Гръбначен център" за стерилизация.

Одиторите установяват още, че частната болница е подписала договор за оказване на спешна помощ с ВМА, с което се осигурява изискването за договор със Здравната каса заради 24-часово изпълнение на лечебна дейност. Въпреки това обаче в спешния център на ВМА няма регистриран нито един пациент на частната болница.

Според одита договорът с частната болница не трябва да бъде подновяван. Въпреки това той не може да бъде прекратен преди ноември 2015 г., защото в противен случай ще се дължат неустойки в размер на над 270 000 лева заради зивършен в клиниката ремонт за тази сума.
Подобен е случаят и с договор на ВМА с медико-диагностична лаборатория за образна диагностика "Астра" за отдаване под наем на медицинска апаратура и помещения в катедра "Образна диагностика".

И в този случай има дублиране на дейности на ВМА и частната лаборатория.

Договорът с „Астра“ е от 12 март 2002 г., но през годините е подновяван и условията по него променяни. В началото лабораторията трябва да предоставя 60% от приходите на ВМА, след това обаче процентът се променя на 37.5, а след още няколко години условието за предоставяне на приходите напълно изчезва.

За целия период на договора частното дружество не е плащало за ремонт, консумативи и поддръжка на апаратурата.
Така на практика от 2009 до 2014 година ВМА е платила над 5 млн. лева за тези дейности, като в същото време е получила от "Астра" като наем за апаратурата едва 1.5 млн. лева.

В одита се посочва, че ръководството на ВМА нарочно облекчава в договорите условията за лабораторията и дори има индикатори за измама, тъй като ген. Стоян Тонев не е натоварил длъжностни лица да следят за спазването на договорите, а отговорност носи той.

Пропуски в отчетността позволяват смесването на разходи за изследвания на пациентите на ВМА и пациентите на "Астра", които в крайна сметка се отчитат като разходи на ВМА, сочи още докладът.

Освен това липсва информация за периода преди 2006 г., за който са унищожени всички документи, става ясно от доклада.

В редица одити е констатирана практиката на ВМА да сключва неизгодни договори с частни изпълнители на медицинска помощ и договори с редица нарушения, но реакция няма.

Междувременно ВМА трупа дългове, които се покриват от държавата периодично. Само през 2010 година бюджетът на ВМА е актуализиран 34 пъти и от 64.4 млн. лева набъбва до 101 млн. лева.

Настоящият директор на ВМА проф. Николай Петров обяви, че ще прекрати всички неизгодни договори, но в много случаи трябва да се изчака те да изтекат, за да не се плащат неустойки.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.04 2015 в 09:54

Защо не проверят на какви цени са актувани сроителните ремонти и оборудване един канцеларски стол е закупен за 1300 лв, Най крадливият ГЕНЕРАЛ от създаването на българската армия.

01.04 2015 в 23:47

Ами то коя да е държавна болница да проверите те само това правят - сключват неизгодни договори...кое да е държавно ведомство и то така,...коя да е община, коя да е агенция, университет или училище........

Как мислите, че с 1000 лева заплата разни директори и ректори се возят на мерцедеси и обитават 4 стайни жилища и просторни къщи? Как мислите си взимат последния модел телефони?

Сключват договор за ремонт, боядисване или нещо подобно с лека врътка и взимат комисионче.....

Не може ръководители да има на 1000 или 2000 лева зпалата. Ама освен това трябва да има нещо като ДС коеот да ги дебне зад гърба и да всява страх.

В САЩ ако сте държавен служител и случайно отидите на кино със някой който работи във фирма дето Ви доставя нещо и тоя човек плати билета за киното много вероятно е да отидете в затвора!!! Ако случйно сестрата на жена Ви работи във фирма дето има взимане даване с държавната служба в която работите....майка Ви жална. ....и да в САЩ имат гадни предателски копеленца като бившите агенти на ДС дето само Ви дебнат да се издъните и после тържествуват на гроба Ви.

Няма друг начин - държавната служба трябва да е най-готината служба. Всеки трябва да си мечтае за държавна служба, но тая благина си идва с отговорностите и вероятноста да прекарате стрините си зад решетки и при най-малкото отклонение