''Вашингтон пост'': Разсекретен доклад подкрепя теорията за лабораторен произход на COVID-19

Докладът се фокусира главно върху потенциалните връзки между пандемията и института по вирусология в Ухан, включително сътрудничеството между изследователи от цивилния институт и китайската армия

OFFNews 27 юни 2023 в 16:46 5532 0

медици

Снимка Getty Images

Медици по време на пандемията от COVID-19

Разсекретена съвсем наскоро разузнавателна информация на правителството на САЩ за произхода на пандемията от COVID-19 разкрива някои нови данни за изследванията на вирусите в Китай, но не дава допълнителна яснота по въпроса как е избухнала глобалната епидемия и едва ли ще реши дебата, който изостри напрежението между Вашингтон и Пекин и подхрани разгорещен спор между учени, законодатели и официални правителствени представители, пише вестник "Вашингтон пост".

В продължение на повече от три години разследванията за произхода на вируса се съсредоточават върху две взаимно оспорващи се хипотези: естественото пренасяне на инфекцията от заразени животни върху хора и теорията за "изтичане на вируса от лаборатория", отбелязва американският вестник.

Последната гласи, че вирусът си е пробил път навън от лаборатория, в която изследователи са изучавали коронавируси - вероятно в град Ухан в Китай, където през декември 2019 г. бяха регистрирани първите случаи на необичайно, силно заразно респираторно заболяване.

През май 2021 г. американският президент Джо Байдън инструктира разузнавателните служби на САЩ да проучат произхода на вируса, като се основават отчасти на свои собствени класифицирани източници на информация, включително за реакцията на китайското правителство към епидемията. Преди това служители от разузнаването съобщиха, че американските разузнавателни служби не са стигнали до консенсус, въпреки че повечето от тях са били по-склонни да подкрепят сценария за естествения произход на вируса.

Новият доклад, който се изискваше по закон и бе разпространен в края на миналата седмица, не добавя почти нищо към тези по-ранни оценки, останали непроменени, но разглежда някои конкретни потенциални връзки, на които обърнаха внимание поддръжниците на хипотезата за изтичане на вируса от лаборатория.

Докладът се фокусира главно върху потенциалните връзки между пандемията и института по вирусология в Ухан, включително сътрудничеството между изследователи от цивилния институт и китайската армия.

Институтът по вирусология в Ухан е извършвал задълбочени изследвания на коронавирусите. Разузнавателните служби са установили, че "някои от изследванията, извършвани от китайската народноосвободителна армия и института по вирусология в Ухан, са включвали работа с няколко вируса, включително с коронавируси, но не са известни вируси, които вероятно биха могли да бъдат предшественик на щама SARS-CoV-2", който причинява COVID-19, се посочва в доклада, изготвен от канцеларията на директора на националното разузнаване на САЩ.

Въпреки че се потвърждават изследванията, проведени в лабораторията, включително вземането на проби от животни и генетичния анализ, "продължаваме да нямаме никакви данни, че изследователските разработки на института по вирусология в Ухан преди пандемията са включвали щама SARS-CoV-2 или близък негов предшественик, нито преки доказателства, че преди пандемията е имало специфичен инцидент, свързан с изследвания, в който е участвал персоналът на института в Ухан и който би могъл да предизвика пандемията от COVID-19, се казва в доклада на американското разузнаване.

В някои съобщения в медиите и ръководени от републиканци проучвания се изказват предположения, че през 2019 г. в лабораторията в Ухан е имало инцидент, свързан с биологичната сигурност. Те се позовават на преводи на официални изявления на китайската комунистическа партия и съобщения за обучението на лаборанти.

Но въпреки че в оценката на разузнаването на САЩ се признава, че някои лаборанти "вероятно не са използвали адекватни предпазни мерки за биосигурност поне през част от времето" преди пандемията, американските официални представители казват, че не са в състояние да направят връзка между тези практики и появата на COVID-19.

Не знаем за конкретен инцидент, свързан с биологичната сигурност в института по вирусология, който да е предизвикал пандемията, а обучението по биологична сигурност в института в Ухан изглежда по-скоро да е била рутинна, отколкото спешна реакция на китайското ръководство, се казва в доклада на канцеларията на директора на националното разузнаване на САЩ.

Въпреки отправяните им от други китайски учени предупреждения, изследователите от института в Ухан години наред правят експерименти с коронавируси в лаборатории, в които липсва подходящо оборудване за сигурност и охрана на труда при работа с патогени, известни със способността си да "заразяват човек директно чрез своя спайк протеин", се посочва в доклада.

Освен това при проверка на условията за сигурност в началото на 2020 г. са установени проблеми заради остаряло оборудване, както и с неподходящи дезинфектанти и вентилационни съоръжения, се казва още в доклада.

Посолството на Китай във Вашингтон още не е дало отговор на искане за коментар, отбелязва в. "Вашингтон пост".

В началото на 2020 г. учените в общи линии отхвърлиха възможността за изпускане на вируса от лаборатория, като вместо това твърдяха, че вирусът вероятно се е пренесъл от животни към човека.

"Не смятаме, че какъвто и да било основаващ се на лаборатория сценарий е правдоподобен", написаха петима видни вирусолози в специализираното списание "Нейчър медисин" през март 2020 година. Тази статия, озаглавена "Началният произход на щама SARS-CoV-2", помогна да се повлияе на последвалото медийно отразяване на пандемията и по-късно бе посочвана от официални представители на САЩ, когато бяха питани за произхода на вируса.

Други изследователи също стигнаха до заключението, че пандемията може да е започнала на пазара в китайския град Ухан, близо до който са регистрирани първите случаи на необичайна пневмония. Но тези твърдения не успяха да сложат край на яростния спор около произхода на вируса, а някои учени казват, че неотдавнашните усилия да бъде обявен този пазар за главна начална точка на пандемията, включително скорошен анализ, според който енотите, отглеждани на пазара в Ухан, може да са свързани с първите случаи на коронавирус, се нуждаели от допълнително проучване и в крайна сметка се провалиха.

Няколко от авторите, стоящи зад проучването за "началния произход", след това изразиха предположения, че направеното по-рано от тях заключение за липсата на вероятен лабораторен произход на COVID-19 може да е било твърде категорично.

Републиканците в Конгреса на САЩ също така започнаха разследване за това дали американското правителство не е допринесло неволно за пандемията, като е финансирало изследвания на коронавируси в Китай, и дали учените не са координирали неправилно действията си с официални представители на федералните власти като Антъни Фаучи, за да оформят заключенията си за произхода на вируса.

Фаучи отказа коментар на в. "Вашингтон пост".

Комисията по мерките срещу коронавируса в Камарата на представителите призова в края на миналата седмица Крисчън Андерсън, учен от “Скрипс рисърч”(Scripps Research) и един от авторите на статията за "началния произход", като му поиска да представи допълнителни документи.

Д-р Крисчън Андерсън изигра ключово важна роля за потенциалното омаловажаване на хипотезата за изпускане на вируса от лаборатория и американците заслужават да знаят защо това се е случило, кой е взел участие и как можем да предотвратим умишленото прикриване научни спорове при една бъдеща пандемия, посочи в изявление конгресменът републиканец от щата Охайо Брад Уенстръп, който е председател на специалната подкомисия за коронавирусната пандемия.

"Скрипс рисърч" още не са отговорили на искането на в. "Вашингтон пост" за коментар.

Демократите критикуват републиканците за това, че се фокусират върху произхода на вируса, като твърдят, че проучванията им са съсредоточени прекалено много върху партийната политика и не толкова върху общественото здраве.

Вместо да използваме въпроса за произхода на пандемията, за да прокарваме политически мотивиран наратив, ние трябва - по най-добрия възможен начин - да разгледаме изчерпателно, строго и обективно всички потенциални възможности за това как се е появил вирусът, за да могат нашите открития да послужат като основа за добра превантивна политика и по-добра подготовка за следващата пандемия, пише в писмо до Уенстръп от 8 юни, предоставено на в. “Вашингтон пост”, конгресменът от щата Калифорния Раул Руис, водещият демократ в комисията по мерките срещу коронавируса.

Поддръжниците на теорията за изпускане на вируса от лаборатория изтъкват косвени, според тях, но убедителни доказателства.

Те отбелязват, че институтът по вирусология в Ухан е водещ изследователски център по отношение на коронавирусите. През годините, предшестващи избухването на пандемията от COVID-19, учените от Ухан събират, анализират и изследват хиляди неизвестни коронавируси, много от които са извлечени от прилепи, обитаващи далечните южни провинции на Китай. По време на епидемията китайските учени също така признаха, че в лабораториите на страната има широко разпространени проблеми със сигурността - пропуски, които теоретично биха могли да доведат до случайно излагане на работещите в тях на опасни вируси.

"Изпускането на вируса от лаборатория е единствената теория, подкрепена от науката, разузнаването и здравия разум", подчерта в изявление Джон Ратклиф, заемал поста директор на националното разузнаване в администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който е бил запознат с класифицирана информация за вируса.

"За сравнение, вече четири години все още няма нищо, което да свързва този вирус с нещо в природата - нито източник в околната среда, нито междинен приемник или животински вид”, твърди той.

"Продължаващото заобикаляне на въпроса за произхода на COVID-19 от страна на администрацията на Байдън прави лоша услуга на разузнавателната общност, успокоява китайската комунистическа партия и отказва право на справедливост на милиони американци, които са загубили свои близки от този смъртоносен вирус", каза Ратклиф.

Няма публични доказателства за изпускане на вируса от лаборатория и няма данни някоя от лабораториите в Ухан да е разполагала с щама SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, въпреки че китайските официални представители никога досега не са оповестявали подробен списък на коронавирусите, които са били изследвани в края на 2019 година.

В разузнавателната оценка се прави и заключението, че лабораторията в Ухан "за първи път е разполагала с щама SARS-CoV-2 в края на декември 2019 година, когато изследователите от института в Ухан са изолирали и идентифицирали вируса чрез взети проби от пациенти, диагностицирани с пневмония с неизвестни причини".

По същия начин Пекин отказва да публикува подробни данни за трима учени от института по вирусология в Ухан, за които се съобщава, че през 2019 г. са се разболяли и са имали грипоподобни симптоми.

В медийни съобщения през последните седмици се поставя въпросът дали учените, включително един от най-добрите китайски специалисти по коронавируси, може да са били първите пациенти на епидемията.

Въпросните учени категорично отхвърлиха тези твърдения, като заявиха, че не са се заразили с COVID-19 и никога не са работили с живи вируси в лабораторията.

Официални представители на САЩ признаха също така, че не могат да открият връзка между заболелите изследователи и изпускането на вируса от лаборатория, като добавиха, че за някои от разболелите се учени е било потвърдено, че имат други заболявания, отбелязва в. "Вашингтон пост".

"Нямаме данни някой от тези изследователи да е бил хоспитализиран поради симптоми, съответстващи на COVID-19", се казва в заключението на разузнавателния доклад на САЩ, цитиран от вестника.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!