Ваксинационните сертификати за Спутник V не се признават за пътуване в Европа

Над 1 милион българи вече имат имунитет срещу коронавируса, отчетоха здравните власти на редовния си брифинг

Янка Петкова 29 април 2021 в 11:54 3950 0

Снимка БНТ/Минко Чернев

Ваксинационните сертификати за "Спутник V" не са признати за пътуване в Европа, тъй като ваксината все още няма разрешение за употреба от Европейската агенция по лекарствата. Това обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на редовния брифинг на здравните власти.

Той уточни, че тестовете за наличие на антитела също не са валиден за пропуск документ, тъй като интерпретацията на резултатите при тях е най-несигурна. Кунчев отново припомни, че подобни резерви има за антигенните тестове, затова ЕК комисия е посочила кои 16 от тях ще бъдат приемани за достоверно доказателство, че лицето не е заразено с COVID-19.

Устойчив спад на заболяемостта

Постигаме по-добри резултати от Гърция и Турция с по-меки мерки, резултатите ни са по-добри и от тези в Германия и Италия, отчете здравният министър Костадин Ангелови подчерта, че вече над 1 млн. българи имат имунитет към коронавируса.

Той посочи, че има устойчива тенденция към спад на заболеваемостта от коронавирус - дневната ѝ стойност към момента е 315,52 на 100 000 души население.

Ангелов каза още, че намалява заетостта на леглата за лечение на пациенти с COVID-19. 53% са заетите легла за неусложнени случаи, 58% - за интензивните.

Здравният министър съобщи, че заповедта за удължаване на епидемичната обстановка ще бъде издадена днес. Ще бъде забранено влизането в страната на пътуващи от Индия и още няколко страни, с цел да не се поставя в риск населението. 

Къде сме по основни показатели

14-дневната заболяемост у нас е 332 на 100 000 души население. Това ни поставя на 18 място в Европа и на 6 на Балканския полуостров, отчете доц. Ангел Кунчев.

Смъртността остава висока и ни отрежда 2 място в Европа след Унгария и 3 място на Балканите след Босна и Херцеговина и Република Северна Македония.

10 области в страната вече са със заболяемост под 300 на 100 000. Все още високи са нивата в областите Русе, Добрич, Варна, София, Перник, Ловеч и в София град - между 400 и 500 заразени на 100 000.

Главният здравен инспектор призова за отговорно поведение по време на празниците.

Какво се случи в Индия и има ли почва у нас

По повод позитивните новини за разпространението на COVID-инфекцията у нас председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски представи анализ на причината за здравната криза в Индия в момента и направи препратки към подобни ситуации у нас.

Той открои причините, които според специалистите са довели до кризата в Индия:

- фалшива увереност – поради ниския брой на заболели и смъртни случаи в началото на пандемията, в страната са се зародили слухове, че индийското население не е възприемчиво към този вирус, което сегашната вълна напълно опроверга;

- градското изселване – поради лодкауна в големите градове, много хора са се насочили към по-малките населени места и това е довело до масово разпространение на инфекцията;

- умора от локдауна - заради продължителните тежки ограничения и сериозния спад в икономиката, властите са рестартирали всички сфери;

- неглижиране на мерките след първата вълна.

Проф. Мутафчийски посочи, че според данните от изследваните проби в Индия, причина за поредната вълна на пандемията там не е индийският, а британският щам на вируса. Той изтъкна, че здравната система на страната е в колапс, липсват кислород и места за настаняване на болните и направи препратка към народопсихологията на българите. Шефът на НОЩ отново напомни, че пандемията не е свършила и призова за спазване на мерките.

Темпът на ваксинации

Към момента най-големият брой поставените ваксини у нас е на "Пфайзер"/"Бионтех" - 414 000 дози. Следват "Астра Зенека" - 256 000 и "Модерна" - 104 000, отчете председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов. Той съобщи, че ваксинираните на възраст над 65 г. са 153 000. Сред заетите в дейности по поддържането на обществения живот имунизираните са 106 000, педагозите са 46 000, почти пълно покритие има при ваксинираните лекари - 35 000.

Имунизациите са осъществени основно във ваксинационните центрове и кабинети, където са поставени около 350 000 дози, общопрактикуващите лекари също увеличават дела си с поставени 206 000 ваксини. За последната седмица най-голям ръст в направените имунизации има в Габрово, Перник, Плевен, София (град), Враца, Кюстендил, София област, Ямбол.

Според здравния министър, ако се запази този темп на ваксинация колективен имунитет ще бъде постигнат през август. Той увери, че "можем да си позволим отварянето на заведенията", но ситуацията се следи и ако има промяна в заболяемостта, ще бъдат възстановявани мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови