В Световния ден на белия дроб кампанията ''Поеми дъх с надежда'' привлича вниманието към белодробната фиброза

Ледена скулптура на бял дроб в центъра на София показва как болестта увежда белодробната тъкан

OFFNews Последна промяна на 25 септември 2021 в 14:35 7756 0

Информационна кампания „Поеми дъх с надежда“ цели да запознае обществеността с белодробната фиброза. Организатори на инициативата са Българското дружество по белодробни болести и фармацевтичната компания Boehringer Ingelheim.

Повод за събитието е Световния ден на белия дроб 25 септември. Дейности, които разясняват какво представлява заболяването и какви симптоми могат да подскажат диагнозата, както и да напомнят на хората да не неглижират здравето си, а да поемат инициативата и да се консултират със своя лекар, ще ни съпътстват през целия октомври.

За да насочат внимание на обществото към заболяването и с цел повишаване на познаваемостта му, организаторите инсталираха специално изваяна скулптура на бял дроб, изработена изцяло от лед в градинката пред Народен театър „Иван Вазов“.

„Ледената скулптура на бял дроб ще се топи постепенно, с което целим да покажем образно, какво означава прогресивно заболяване, а именно състояние, което се влошава с времето. Идиопатичната белодробна фиброза е прогресивно заболяване, но ранната диагностика би могла да помогне за забавяне на прогресията.” каза каза доц. д-р Владимир Ходжев, председател на Българското дружество по белодробни болести.

Белодробната фиброза е рядко заболяване, което причинява нарушение на белодробната тъкан, което от своя страна затруднява дишането. В много случаи причината никога не се открива и затова заболяването се нарича идиопатична белодробна фиброза (ИБФ) – инвалидизиращо и животозастрашаващо заболяване, което причинява прогресивно увреждане на белите дробове, затруднено дишане и ограничава количеството кислород, което белите дробове доставят до основни органи в тялото.

Идиопатичната белодробна фиброза засяга приблизително 3 милиона души по света.

В някои случаи, прогресията на ИБФ може да бъде по-бърза от тази при рак на белия дроб. Пациентите може да развият белодробна фиброза при наличието на редица други заболявания, включително и склеродермия. Това е автоимунно заболяване, което се характеризира с удебеляване или натрупване на съединителната тъкан в тялото, като засегнатите пациенти са предимно хора на възраст между 25 и 55 години и се среща 4 пъти по-често при жените, отколкото при мъжете.

„Ранното и точно поставяне на диагнозата идиопатична белодробна фиброза са ключови за забавяне на прогресията на заболяването и са от решаващо значение за запазване на белодробната функция при тези състояния.”, подчерта доц. д-р Владимир Ходжев. „Установяването на точна диагноза може да отнеме години и може да са необходими множество тестове, за да се изключат други състояния. Ето защо призоваваме хората, ако чувствате умора, имате суха кашлица и прогресиращ задух, задълбочаващ се в последните 3 до 6 месеца, се консултирайте с вашия лекар!“, допълни той.

Въпреки че пациентите имат различен опит в борбата със заболяването, симптомите на белодробна фиброза при всеки един включват задух, постоянна кашлица и умора. Пациентите обикновено пренебрегват симптомите на белодробна фиброза, понеже ги смятат за признаци на остаряването, а лекарите смятат, че тези симптоми се отнасят към други често срещани респираторни заболявания. Двете неща взети заедно водят до по-бавно поставяне на правилната диагноза.

Диагностицирането на заболяването и започване на адекватно лечение могат да отнемат много време, а това от своя страна води до допълнителен стрес за пациентите и техните близки.

„Често пациентите провеждат множество изследвания и процедури, което налага посещение при най-малко трима различни медицински специалисти, преди поставянето на точна диагноза. Използваме случая – Световния ден на белия дроб – като повод да повишим информираността за тези заболявания, да насърчим хората да следят внимателно симптомите и състоянието си, и съответно да проведат консултация с лекар специалист по белодробни болести за тяхното състояние.“, каза доц. Ходжев.

За OFFNews специалистът обясни каква е връзката между COVID-19 и белодробната фиброза:

"Една част от пациентите, които прекарват коронавирусната инфекция, имат белодробна фиброза. Все още има много неизвестни около тази фиброза – дали тя трайно ще остане или ще претърпи обратно развитие. Ако се върнем към предишни епидемии (MERS или SARS) има пациенти, които са проследени в продължение на15 години, включително с компютърна томография. Едва при 3-4% е останала фиброзата, което е един обнадеждаващ факт, тъй като това пак са РНК вируси. Ние имаме пациенти от първата вълна, които бяха с изразена фиброза и на контролните снимки след 6 месеца почти нищо не е останало. Все още не е известно дали фиброзата, която наблюдаваме при немалко пациенти с коронавирус, ще има развитие в бъдеще, но те ще бъдат проследени."

Ледената скулптура, символизираща пораженията, които идиопатичната белодробна фиброза нанася на белите дробове, ще бъде поставена за 24 часа, а през нощта ще бъде осветена. В близост да нея е разположена образователна табела за заболяването, а студенти по медицина ще раздават информационни листовки.

Допълнителна информация ще има на билбордове в страната и в метрото, както и във Фейсбук на официалната страница на Дружеството и на страницата на Boehringer Ingelheim.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови