Учен от Харвард обяви, че е създал коктейл, който спира стареенето на клетките

OFFNews 19 юли 2023 в 13:11 6541 2

Харвард

Снимка Getty Images

Медицинско училище на Харвард

Екип, ръководен от известния изследовател на антистареенето от Харвардското медицинско училище Дейвид Синклер, публикува статия, която показва, че комбинация от химикали е способна да обърне клетъчното стареене... само за четири дни, пише ScienceAlert.

Звучи твърде хубаво, за да е истина, коментират експерти. - Единствените доказателства засега са човешки клетки в лабораторни условия. Все още авторите на експеримента са далеч от тестване върху животински модели и още по-далеч от опити при хора.

Все пак анонсите са много интригуващи, дори ако връщането на часовника назад в единични клетъчни линии е далеч от това да покаже, че е възможно да се подобрят свързаните с възрастта здравни фактори при живите организми, пише научното издание.

„Идентифицираме шест химически коктейла, които за по-малко от седмица и без компромис с клетъчната идентичност, възстановяват млад профил на транскрипция в целия геном и обръщат транскриптомната възраст“, ​​пишат Синклер и екип от 17 други изследователи в списанието Aging.

„По този начин може да се постигне подмладяване чрез обръщане на възрастта не само с генетични, но и чрез химични средства“, заключават авторите на проекта.

Извадено от контекста на ниво клетка обаче, това е едно много смело твърдение, като се има предвид в какъв ранен стадий е изследването. Така че не е изненадващо, че вече има някои противоречия около публикацията на харвардския екип. 

Проучването разглежда начина, по който клетките губят епигенетичната информация, докато стареят.

С напредване на възрастта клетките ни преминават от неограничен потенциал, когато сме ембриони, до диференциране само в един специфичен тип клетки и в крайна сметка започват да стареят и да изчерпват своята функционалност.

През 2012 г. Шиня Яманака и сър Джон Б. Гърдън спечелиха Нобелова награда за това, че показаха, че процесът на клетъчно стареене всъщност може да бъде обърнат. Те откриха, че включването на така наречените "фактори на Яманака" (OCT4, SOX2 и KLF4) при бозайници може да превърне възрастните клетки обратно в индуцирани плурипотентни стволови клетки с неограничен потенциал.

Няколко години по-късно екип от изследователи показа, че дори временно включване на "факторите Яманака" при мишки прави гризачите по-здрави.

Оттогава продължава състезанието за адаптиране на тези открития към хората, но без превръщането на клетките в ракови, какъвто риск съществува, ако се създаде възможност за безкрайно делене на клетките.

Лабораторията на Синклер вече е постигнала обещаващи ранни резултати и е успяла да използва "факторите Яманака" за възстановяване на зрението при мишки и маймуни с увредени зрителни нерви.

Всичко това обаче включва генна терапия – въвеждане на гени на фактора "Яманака" с помощта на вирус – метод, който е скъп, противоречив и понякога води до усложнения.

Предизвикателството е да се намери начин да се постигнат същите резултати, като се използват химични вещества, които могат да се превърнат в лекарство или терапия – и това е, което Синклер твърди, че са постигнали.

Доскоро най-доброто, което можехме да направим, беше да забавим стареенето. Нови открития показват, че сега можем да го обърнем, казва Синклер. - Този ​​процес преди е изисквал генна терапия, ограничавайки широкото му използване.

За да разбере това, екипът разработва система, която разграничава младите клетки от клетките, които са в процес на стареене.

Вместо просто да разглеждат генетичните фактори, свързани със стареенето, учените търсят в реално време нива на разделяне на нуклеоцитоплазмения протеин (NCC), при което се оказва, че старите клетки имат пропускливи ядрени мембрани.

Използвайки този метод за скрининг, екипът показва, че може да обърне нивата на споменатия протеин в стареещи човешки клетки, така че те отново да приличат на млади, като използва шест различни коктейла от химични вещества.

Засега екипът засега пази рецептата на тези коктейли за себе си, въпреки че Синклер твърди в Twitter, че оттогава са открили в медиите повечето от коктейлите.

Противоречието около изследването всъщност не е самото изследване, а твърдението, че са открили някакъв вид еликсир против стареене, когато в действителност все още не са тествани животински модели.

„Това ново откритие предлага потенциал за обръщане на стареенето с едно хапче, с приложения, вариращи от подобряване на зрението до ефективно лечение на множество свързани с възрастта заболявания“, казва Синклер в прессъобщение.

Но докато изследователите твърдят, че новата техника, разработена за скрининг на клетките, е обещаваща, твърде рано е да се правят прибързани заключения.

Биогеронтологът Мат Каберлайн, който ръководи лаборатория в Медицинския център на Университета на Вашингтон, говори пред Daily Mail и в Twitter за рисковете от надценяването на това изследване.

Това е предварителен доклад за нов метод за скрининг в една клетъчна линия, използващ косвени измервания на епигенетичното състояние. Тук няма доказателства за препрограмиране в тъкан, орган или цяло животно, написа Каберлайн в Twitter. - И все пак, тъй като много от нас сега живеят по-дълго от всякога, изследователите винаги ще търсят начини да ни помогнат да останем здрави за по-дълго време и това може да е важна първа стъпка. Все пак трябва да я приемем с голяма доза скептицизъм, казва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки