СЗО препоръча да се премахнат или облекчат ограниченията за пътуване

Франция облекчава мерките, Китай призова гражданите си да отварят пощата от чужбина с ръкавици заради Омикрон

OFFNews 21 януари 2022 в 12:22 1554 0

Снимка Pixabay

Световната здравна организация препоръча тази седмица на страните по света да премахнат или облекчат съществуващите ограничения за пътуване, изтъквайки, че "те могат да изострят икономическия и социален стрес, свързан с пандемията", предаде БТА в анализ на новите мерки, които държавите налагат.

В доклад на Комитета за извънредни ситуации на СЗО се посочва, че подобни ограничения не са успели да намалят разпространението на варианта Омикрон по света, което демонстрира неефективността на тези мерки.

Според експерти на СЗО други мерки за безопасно пътуване като носене на маски, предоставянето на данни от тестове за коронавирус или сертификати за ваксинация, поставянето под изолация или карантина трябва да се основават на оценка на риска, за да се избегне създаването на прекомерна финансова тежест за международните пътници.

Франция съобщи, че от 2 февруари започва постепенно да облекчава COVID меркитe. От тази дата ще отпаднат ограниченията за броя на зрителите на спортни, културни и развлекателни прояви, а дистанционната работа ще бъде само препоръчителна. Отменя се и носенето на маски на открито на места, където не може да се спазва. От 16 февруари ще заработят отново дискотеките.

От 24 януари обаче се очаква да влезе в сила ваксинационен пропуск, който разрешава само на хора с удостоверение за ваксинация срещу коронавирус да посещават ресторанти, кафенета и развлекателни заведения и да използват обществения транспорт, което досега бе възможно и с отрицателен тест. Въвеждането на ваксинационен пропуск беше одобрено от френския парламент, но все още не е получило зелена светлина от Конституционния съд. Мярката беше посрещната с големи протести в страната.

Правителството на Чехия обяви, че се отказва от плановете за въвеждане на задължителна ваксинация срещу ковид, за да не засилва разделението в обществото. Премиерът обаче подчерта, че това не променя позицията на властите по отношение на ваксинацията. Според него тя несъмнено е най-добрият начин за борба с КОВИД-19.

Интересно решение взеха властите в Италия - депутатите с положителен тест за COVID да могат да гласуват за президент на страната от паркинга на парламента, при условие, че правителството им даде специално разрешение да напуснат дома си. От 24 януари над 1000 членове на парламента и делегати от регионите ще започнат гласуването за приемник на президента Серджо Матарела.

Друга новина от Италия е, че кметът на град Месина обяви гладна стачка в знак на протест срещу правителствените мерки за справяне с коронавируса. Той подаде едномесечно предизвестие за напускане на кметския пост през февруари. На 10 януари правителството в Рим затегна здравните мерки, за да ограничи разпространението на вируса и да накара тези, които отказват да се ваксинират, да размислят. Почти 80 процента от италианците са напълно ваксинирани.

Театри и музеи в Нидерландия се превърнаха във фризьорски салони и зали за йога за един ден, в знак на протест срещу ограничителните мерки. Повече от 70 културни обекта - театри, музеи и концертни зали в страната се включиха в протестната акция. Целта ѝ бе да покаже непоследователността на закона, който позволява на хората да ходят на покупки или на фризьор, но не и да посещават музеи и театри. Строгият локдаун в страната приключи в събота, но ресторантите и културните обекти остават затворени.

Австралия одобри вчера пета ваксина срещу COVID. Властите са поръчали 51 милиона дози от ваксината "Нуваксовид" на компания "Новавакс" за своето 26-милионно население. Ваксината на "Новавакс" ще бъде достъпна за неваксинираните австралийци, навършили 18 години, но няма да се ползва като подсилваща при вече ваксинираните, каквито в страната са 95 процента от хората, навършили 16 години. Тя ще се поставя на две дози в интервал от три седмици.

През седмицата Китай призова хората да носят маски и ръкавици, когато отварят пощата си, особено ако идва от чужбина, поради опасения, че открит в Пекин случай на варианта Омикрон може да е внесен с пратка, пристигнала от Канада. Властите обещаха да засилят дезинфекцията на международните пощенски пратки и настояха пощенският персонал, който работи с тях, да бъде напълно ваксиниран. Тези мерки се въвеждат по-малко от 3 седмици преди откриването на Зимните олимпийски игри в китайската столица. Същевременно няколко китайски града полагат усилия за справяне с нови огнища на коронавирус.

Властите в Хонконг съобщиха, че около 2000 хамстера и други дребни животни ще бъдат евтаназирани заради опасения от междувидово предаване на коронавируса. Решението било взето, след като при собственичка на зоомагазин бил установен варианта Делта на вируса - първият такъв случая в Хонконг за последните около три месеца. Хамстери в магазина й, внесени от Нидерландия, дали положителен тест за коронавирус.

Филипините станаха поредната страна, прибегнала до нестандартни средства за насърчаване на ваксинацията, след като властите разкриха ваксинационен пункт в зоопарка в столицата Манила. Около половината население на страната е напълно ваксинирано срещу COVID-19, но в много райони ваксинацията изостава. Президентът Родриго Дутерте дори заплаши неваксинираните с арест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!