Световноизвестният онколог проф. Давид Хаят пред OFFNews: Можете да спрете рака (видео)

Следвайте сезонноста - не яжте домати през зимата или портокали през лятото, съветва експертът

OFFNews 17 ноември 2020 в 10:35 17728 0

Стрес, тютюнопушене, нездравословно хранене, хормони, инфекциозни или генетични болести – всеки един от тези фактори може да провокира появата на рак, твърди един от световните експерти в областта на онкологията – проф. Давид Хаят. В рамките на медийната среща „Намаляване на вредата от тютюна“, която се проведе виртуално през септември в НДК, той отговори на въпросите на OFFNews.

Проф. Хаят, в своя книга наричате стреса „големият злодей на века“, обозначавайки го като основен виновник за появата на онкологични заболявания. Не сме ли обречени в борбата с рака, предвид факта, че стресът става все по-сериозен спътник в живота ни?

Вероятно не самият стрес повишава риска от рак, а стресът, с който човек не може повече да се справя. Една тъга, която е станала толкова голяма, че вече не може да се живее с нея и човекът е напълно отчаян. Така че важна е идеята за невъзможността да се справим със стреса.

Доказано е, че в този случай е много важно да споделяме емоциите си, тъгата си, да се опитаме да потърсим помощ от някого около нас, за да намалим стреса или да променим това, което го провокира и да можем да сме по-щастливи.

Кои са другите водещи фактори, освен стреса, които предизвикват появата на рак?

На първо място е тютюнопушенето, отговорно за 30% от раковите заболявания в Европа. Следващата причина са хормоните, но за тях няма какво да направим – естрогенът при жените и тестостеронът при мъжете, определят 30% от заболяванията. След това 20% се дължат на храненето, около 10% на някои инфекциозни заболявания, като човешкия папилома вирус HPV, или Helicobacter pylori за рака на стомаха, и след това има около 5% физически фактори, като радиация и ултравиолетово лъчение, и накрая 5% генетични наследствени болести.

Вероятно и при този вид заболявания вредните навици са определящи за възникването им. Ако ги елиминираме, ще спрем ли рака?

Определено вредните навици имат водеща роля. Можем ли да спрем рака, ако се откажем? Да! Ако не пушите или употребявате тютюневи изделия, които са по-малко вредни, ще намалите риска от развитие на рак, тъй като продължителността на излагането на канцерогенни вещества е много важна за риска от развитието на рак. Същото важи и за храненето например или за излагането на слънце. Така че ако промените лошите си навици, ще подобрите резултата.

Лесно ли е за пациентите, които трябва да спрат да пушат, да го направят?

Не, не е. Някои проучвания показват, че 60 до 80% от пациентите, диагностицирани с рак на белия дроб, на които предстои операция, лъчетерапия, химиотерапия, които знаят, че животът им е в опасност, продължават да пушат, така че изобщо не е лесно.

Колко важно е храненето като превенция срещу онкологично заболяване?

Храненето е важно, защото 20% от рака се дължат на това, което ядем. За съжаление, не знаем точно каква е връзката между някои храни и риска от развитие на рак. Има ли храни, които могат да ни предпазят, има ли храни, които да повишат риска, много е трудно да кажем. Но ако искаме да извлечем основата на противораковата диета, бих казал, че според най-добрите данни, които имаме днес, това би било да следвате сезонността. Да не ядете домати през зимата или портокали през лятото например.

Проф. Хаят е завеждащ отделение „Медицинска онкология“ в болница „Питие-Салпетриер“ в Париж от 1990 г., професор в университета „Пиер и Мария Кюри“, асоцииран професор в Центъра за лечение на рак „М.Д. Андерсън“ в Хюстън, Тексас, и член на борда на Американското дружество по клинична онкология. Основоположник е на програма за подкрепа на болните от рак, с цел да се справят по-успешно с болестта. Създател е и е първият председател на Френската федерация на медицинските онколози (FFOM) и е носител на Националния орден за високи постижения и на Ордена на Почетния легион. Основател и почетен президент на Национален раков институт, Париж, Франция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!