Стартира здравен портал за хората с очни проблеми

Янка Петкова 10 октомври 2023 в 18:12 1450 0

здравен портал

Снимка Скрийншот

Здравен портал за хората с очни проблеми

Решихме да създадем този портал, защото разбрахме, че хората имат нужда от достоверна информация, особено когато става дума за хронични заболявания.

Така д-р Иван Томов, съосновател на Diagnosa.info мотивира старта на новата здравна платформа. Според него, информирани от достоверни източници, пациентите могат да бъдат по-подготвени за прегледите при специалист, да зададат точните въпроси и да се образоват за всичко, което касае здравето им. Порталът създава богат ресурс и от статии за здравословно хранене и спорт на хората с хронични заболявания, информира специалистите за новостите в медицината и фармакологията. В близко бъдеще ще има възможност и за контакт лекари и записване на час за преглед. 

Радваме се, че заедно с фармацевтичната индустрия обединяваме усилията си за повишаване на информираността на българските пациенти за превенцията и лечението на очните заболявания. Много често не осъзнаваме значимостта на зрението. Почти 90% от информацията за околния свят постъпва чрез зрителната система. Половината от човешкия мозък е ангажиран в анализирането ѝ. Близо 2,2 млрд. души по света са със зрително нарушение, а от тях близо половината са с тежко нарушение на зрението, което оказва пряко влияние врух качеството им на живот. Хората с нарушено зрение имат значително занижено качество на живот. Три пъти по-често страдат от тревожно-депресивни разстройства, рискът да останат без работа също е три пъти по-висок, затова адресирането на очните проблеми е изключително важно, обоснова необходимостта от съществуването на такава здравна платформа проф. Александър Оскар, председател на Българското дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика.

проф. Алекандър Оскар

По думите му в отдалечените и труднодостъпни райони на страната населението закъснява с диагностиката и голяма част от възрастните губят зрението си от заболявания, които са предотвратими. Професорът подчерта необходимостта от ефективна профилактика на очното здраве при деца и възрастни.

Офталмологът проф. Цветомир Димитров посочи, че у нас има наредба, която задължава работодателите да осъществяват профилактични прегледи, но тя е отпреди 20 години и не е адекватно остойностена. Профилактиката трябва да се организира от службите по трудова медицина, но цената на извършен преглед е 6 лв. и няма интерес от медицинските специалисти.

Според проф. Оскар подходът към профилактиката трябва да е комплексен, да се изяснят ангажиментите на пациента, тъй като много хора не плащат здравни осигуровки, а публичният ресурс е ограничен.

"Съществуващите програми за профилактика на деца и възрастни са инициатива на граждански организации, затова търсим подкрепа от институциите. Хубаво би било това да залегне в Националната здравна стратегия, но в сегашния ѝ вид очното здраве е пренебрегнато", категоричен бе специалистът.

д-р Иван Томов

Нашата амбиция е като първа стъпка да създадем ресурс, който да образова хората, да предприемат активни стъпки да се прегледат. Искаме да провокираме промяна в мисленето им, да бъдат достатъчно добре информирани, за да направят правилния избор на лекар и да могат да поставят проблема си компетентно, обобщи д-р Томов, който благодари за подкрепата на Рош България.

Домакин на премиерата на Diagnosa.info бе ресторант "Тенебрис", където гостите бяха поканени на обяд на тъмно, "за да влязат в кожата на незрящите хора". В осъществяването на находчивата идея, в навечерието на 12 октомври - Световния ден на зрението, взеха участие и незрящите сервитьори на ресторанта, които поднасяха дискретно гурме ястията макар и в пълен мрак.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика