Спорът за лекарствата по здравна каса получи отсрочка до 1 май

OFFNews 29 март 2023 в 14:50 1171 0

аптека

Снимка БГНЕС

Позиция на БФС

Рискът пациентите да не могат да получат от 1 април лекарствата си по здравна каса засега премина, но само с месец - до 1 май. Това става ясно от позиция на Българския фармацевтичен съюз, изпратена днес до Националната здравноосигурителна каса.

В нея фармацевтите приемат предложението на НЗОК да се удължат с месец сега действащите условия за отпускане на частично или напълно заплащани от касата лекарства. Заедно с това обаче завяват, че няма да приемат спуснатите в последния момент нови предложения на касата и настояват да се приемат условията, по които двете страни вече са постигнали съгласие в последните 5 месеца.

Ръководството на БФС настоява за въвеждането на договорените автоматизирани контроли при предписване и отпускане на лекарствени продукти, със срок за техническа реализация не по-късно от 01.07.2023г.

Успоредно с това настояваме да подпишем и договорените вече Условия и ред, които да влязат в сила след изтичане срока на действие на анекса – 01.05.2023 г. Считаме това предложение за разумно, тъй като по този начин гарантираме, че от 01.04.2023 г. достъпът на ЗОЛ до лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК, няма да бъде преустановен, както и че договореният ред за упражняване на контрол ще започне да функционира в сроковете, договорени в новите Условия и ред. В допълнение, срокът за обществено обсъждане на нормативния административен акт, какъвто е актът по чл. 45, ал. 17 от ЗЗО, ще бъде спазен, пишат в позицията по предложенията на НЗОК фармацевтите. 

В края на 2022 г. БФС и Касата подписаха анекс за продължаване на сегашните правила, който изтича на 31 март т.г., като през това време следваше да се договорят нови условия, които да затегнат контрола върху отпускането на лекарства. Дни преди крайния срок обаче от НЗОК са направили две предложения, заради които фармацевтите предупредиха, че от 1 април има риск достъпът на пациентите до заплащани от НЗОК продукти да бъде преустановен.

Условието аптеките задължително да изпълняват цялата рецепта, а не част от нея, според тях ограничава пациентите и им вменява задължения. Другото изискване - търговците на дребно да подават данни за верификацията на лекарства и към здравния фонд - според БФС противоречи на закона, тъй като същите верификационни данни вече са им предоставени от органа, който администрира регистъра за верификация - Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ).

Страна в спора взе и Българския лекарски съюз, откъдето обвиниха фармацевтичния съюз във всяване на паника и заявиха, че е нужен контрол върху продажбата на медикаменти в аптеките. От съсловната организация дори предположиха, че е време да се помисли за създаването на обществени аптеки.

"Зад спора се крият други интереси"

"С въвеждането на правила и регулации няма как автоматично да кажем, че ще се нарушат правата на пациентите. На този етап няма опасност от такова нещо", коментира пред БНР адвокат Мария Петрова, специалист по медицинско право.

Първият казус, който ще възникне, ако пациентите са длъжни да закупуват всичко наведнъж от едно място, е дали те чисто финансово ще могат да си позволят да си закупят или да си доплатят всички лекарства. Ако един пациент трябва да приема 6 или 8 медикамента, а цикълът им на приемане предполага да купи първо 3, а след това останалите 5, защо той трябва да извади от джоба си доплащането като за 8? Вторият въпрос е, няма ли да бъдем изправени пред това възрастните хора да ходят и да обикалят аптеките, а самите аптеки ще са затруднени да поддържат такова количество, набор, асортимент от лекарства във всеки един момент. Ще стане така, че пак ще има доминиращи вериги. Места, на които предимно се работи със Здравна каса и възрастните хора чакат с часове на опашки, и аптеки, които ще работят изцяло на свободния пазар. И двете са съществен проблем и няма да възникнат, ако и двете преговарящи страни демонстрират взаимни отстъпки и помислят първо в интерес на пациента, коментира специалистът по медицинско право.

Аргументите, които се вадят, са прах в очите на обществото и зад този привидно ясен спор се крият съвсем други интереси, заяви адвокат Петрова.

По думите ѝ добрата, позитивната конкуренция може да бъде нарушена, защото се създават предпоставки едни да са винаги крачка напред, защото са по-мащабни и териториално разпръснати. Няма как да сравняваме възможностите на една аптека в София с такава във Видин, посочи адвокат Петрова.

"От години се знае за спекулациите в този бранш и колкото повече опитваме чрез електронно здравеопазване да осветяваме този процес, толкова по-голяма съпротива виждаме от всички, които набавят за себе си или за други облага от това процесът да не е прозрачен."

Мария Петрова оспори тезата, че ако се закупят накуп всички лекарства, това означава по-добър контрол върху терапията, като нарече това наивен аргумент.

"Контролът над терапията не може да става само защото един пациент си е закупил всички лекарства и ние да презумираме, че той ги ползва така, както са му предписани."

Според нея контролът над терапията може да се случи "в момента, в който общопрактикуващите лекари престанат да бъдат просто гара разпределителна, а наистина проследяват здравословното състояние на пациентите", обобщи адв. Петрова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови