Служебният кабинет отказал ваксината на Новавакс, Сербезова преговаря за доставки от Швеция

Янка Петкова 28 януари 2022 в 15:17 7125 0

Снимка Архив/БТА

Служебното правителство е отказало да поръча ваксини на "Новавакс", затова новият екип на здравното министерство преговаря с Швеция за осигуряване на количества.

Това стана ясно след отговор на министър Асена Сербезова, на въпрос от депутата от ГЕРБ Костадин Ангелов. 

Аргументите за отказа са били, че страната има достатъчни количества от всички разрешени за употреба ваксини, както и сключени предварителни договори за още две ваксини срещу коронавирус на "Валнева" и "ГлаксоСмитКлайн"/"Санофи".

По думите на Сербезова при поръчката на ваксините на "Новавакс" може да се използва същият механизъм, както при доставката на ваксини на "Янсен" от Швеция.

Ангелов запита и дали служебният министър Стойчо Кацаров е получавал сигнали за нарушения от бившия вече директор на болница "Лозенец" Радосвет Горнев и реагирал ли е на тези сигнали. Обвиненията към Горнев са, че на заседания на Съвета на директорите е гласувал в своя полза и е подписал договор сам със себе си, за което е получавал възнаграждение.

В отговора си министър Сербезова съобщи, че срещу Горнев са подавани множество сигнали като първия от тях е още от юли 2021 г., а последният от 27 октомври м.г. последният сигнал е бил изпратен и до Софийска районна прокуратура. През ноември МЗ е уведомено за установен от КПКОНПИ конфликт на интереси. След извършените проверки от "Вътрешен одит" е сменен Съветът на директорите. Вътрешната проверка на МЗ е установила и нередности при изплатено ДМС на служителите на болницата. 

На въпрос какви са установените нарушения в 4 процедури за доставка на антигенни тестове за учениците, организирани от служебния екип на МЗ, начело с Кацаров, Сербезова отговори: 

"С моя заповед звено "Вътрешен одит" извърши преглед на процедурите и установи корупционен риск в начина на провеждането им. Издадени са препоръки за подобряване на организацията при провеждане на процедурите Материалите са изпратени на прокуратурата. Образувано е досъдебно производство"

Новите поръчки са съгласувани с МОН и ИАЛ, а постигнатата цена е с 30% по-ниска от договорената при служебния екип, каза още Сербезова.

Андрей Чорбанов от "Има такъв народ" запита кога ще започне скрининга на Т-клетъчния имунитет на населението. В отговор здравният министър съобщи, че експертната комисия, която трябва да вземе решение за това, все още не е сформирана.

Депутатът от ИТН Ивайло Христов поиска да бъдат обявени задълженията на държавните и общински болници, натрупани за 10-годишен период и конкретно на две от тях "Пирогов" и Александровска болница.

От отговора на проф. Сербезова стана ясно, че за 10 години задълженията на "Пирогов" от 12 млн. лв. са се увеличил на 56 млн. лв, а просрочените задължения към 31 декември 2020 г. са 10 млн. лв.

9 млн. лв. са били задълженията на Александровска болница през 2011 г., 10 години по-късно сумата е набъбнала до 56 млн. лв. Просрочията към 2020 г. са 9 млн. лв.

Общите задължения на държавните болници към 31 дек 2020 г. са 608 млн. лв., а на общинските 179 млн. лв. Междинните данни за задълженията на държавните болници 2021 г. към септември възлизат на 558 млн. лв., съобщи министър Асена Сербезова, която уточни, че има и обективни фактори, които влияят върху формирането на дълговете и министерството търси вариант за преодоляване на общата задлъжнялост, увери министър Сербезов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика