Ще останат ли хиляди българи без сертификат?

За да получиш документ за преболедувал COVID-19, трябва да си диагностициран с PCR, а в COVID зоните изследват само с антигенни тестове

Янка Петкова 13 октомври 2021 в 11:30 11577 1

Ще останат ли хиляди българи без здравен сертификат за преболедуван COVID-19? Отговорът е все по-актуален, предвид разкритите COVID зони, в които установяването на коронавирусна инфекция се извършва само бърз антигенен тест.

Сертификат за преболедуване, макар и с 6 месеца давност от момента позитивния резултат, получават само хора, които са били диагностицирани с PCR тест. Такова е решението на Европейската комисия, възприето и у нас. Това условие дискриминира всички прекарали коронавирусната инфекция, установена с бърз антигенен тест.

В същото време Комисията няма възражения, ако някоя от държавите реши да допуска на територията си пътуващи с отрицателен антигенен тест и много страни вече го направиха. 

За издаване на сертификат за отрицателен резултат PCR-ът и бързият антигенен тест се смятат за еднакво информативни. С този сертификат може да се преминава граница, да се участва в конферентни събития и др., които предполагат струпване на повече хора в закрито помещение. В някои страни отрицателният тест е пропуск за работа на медици и учители, в други за посещение на ресторант. Еврокомисията посочва списък от антигенни тестове, които се смятат за достатъчно достоверни, за да бъдат признати при издаването на сертификат. Факт е, че антигенният и PCR тестът са приравнени поне в това условие за достъп.

Не е така със сертификата за преболедуване.

През август Г. Б. боледува от COVID-19. Болестта му е установена с бърз антигенен тест (БАТ), по думите му - с решение на личния лекар. Той твърди, че никой не му е предоставял избор между PCR и БАТ. На втората седмица от карантината му с него се свързват от РЗИ-София, за да го информират, че трябва да си спазва карантината и че е регистриран като боледуващ. След като се възстановил, мъжът опитал да получи сертификат за преболедуване, но Националната здравно-информационна система го отхвърлила.

Какъв тест може да назначи общопрактикуващият лекар, за да се установи дали пациентът е с коронавирус?

Пред OFFNews д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София, обясни, че личните лекари издават направление само за PCR тест при определени симптоми:

"Антигенните тестове никога не ги е имало по НЗОК при нас. В момента издаваме само PCR, нямаме лимит, но пациентът трябва да има определени симптоми. Не можем да издадем PCR, за да се тества контактно лице или  завърнал се от чужбина", каза лекарят.

Решението за издаване на направления за безплатен PCR тест от общопрактикуващите лекари влезе в сила на 1 ноември, 2020 г. Според него, за да може да се възползва от безплатно тестване, пациентът трябва да има поне два от следните симптоми: температура, кашлица, отпадналост, загуба на вкус и/или обоняние, затруднено дишане или недостиг на въздух, главоболие, диария, гадене и повръщане, гърлобол; кислородно насищане, по-малко от 92% или по-малко от 88% (ако пациентът е с ХОББ) при проведена пулсоксиметрия, ако има такава възможност.

Ако обаче си със симптоми на коронавирусна инфекция и минеш през COVID зона, ще бъдеш тестван с антигенен тест и дори да прекараш болестта в домашни условия, не дай Боже да се наложи да влезеш в болница, няма да получиш сертификат за преболедувал, защото заболяването ти не е установено с PCR. Като се има предвид, че амбицията на здравното министерство е по-голяма част от заболелите с леки симптоми да се диагностицират и лекуват през COVID зоните, преболедувалите без сертификат ще стават все повече. И за да можеш да пътуваш или да посетиш място, където сертификатът е задължителен, ще трябва да си платиш за тест или да се ваксинираш.

След като Г. Б. се свързал с Министерство на здравеопазването и РЗИ-София, му потвърдили тази информация. Той обаче се поинтересувал на какво правно основание му се отказва издаването на такъв документ, но не получил отговор. Неуспешни се оказали и по-нататъшните му опити да се се свърже с двете институции. Той уточнява, че е правил достатъчно опити за контакт на посочени за целта телефони, без някой изобщо да вдигне.

Да приемем, че правното основание е решението на ЕК за условията, при които може да бъде издаван здравен документ за ваксинация или преболедуване и като страна от общоевропейската стратегия за справяне с пандемията България приема това обстоятелство безусловно. Едва ли бихме могли да обясним обаче защо е възпрепятствана комуникацията с двете държавни институции. 

Проблемът с лишените от сертификат преболедували, но диагностицирани с бърз антигенен тест, още през юни тази година, постави омбудсманът Диана Ковачева, която изпрати препоръка до служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров. В нея се настоява той да постави на европейско ниво проблема на над 100 000 български граждани, които са преболедували COVID -19, но не могат да получат цифрови COVID сертификати на ЕС.

„Непризнаването на резултатите от бързите антигенни тестове като основание за издаване на сертификат за преболедуване, в рамката на Цифрови COVID сертификати на ЕС, създава предпоставки за неравнопоставеност, нарушава граждански права и е несправедливо“, категорична бе омбудсманът.

Доц. Ковачева обърна внимание и на факта, че сериозно се нарушават правата и на други десетки хиляди граждани, при които болестта е протекла безсимптомно, но е доказана с антитела и имат изграден имунитет срещу заразата. Те обаче също не попадат по никакъв начин в приетите общи условия за издаването на сертификат. Освен това, тези хора не могат да бъдат и ваксинирани, тъй като лекуващите им лекари посочват наличието на висок титър на антитела срещу SARS-CoV-2 като противопоказание за поставяне на ваксина.

Омбудсманът поиска от министър Кацаров отново да повдигне темата на срещата на министрите на здравеопазването на страните от ЕС на 14 и 15 юни в Люксембург, когато се проведе заседание на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси. За подобна инициатива и резултати от нея от здравното министерство не са оповестили.

Писма бяха изпратени и до и европейския омбудсман Емили О'Райли, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и двамата еврокомисари – по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду и по правосъдието Дидие Рейндерс.

Засега реакция от сезираните институции няма.

Изглежда за хора като Г. Д. единственият вариант засега остава ваксинация няколко месеца след преболедуването - каквато е препоръката на здравните специалисти. В сходно положение са и прекаралите безсимптомно вируса и хората, които са преболедували и имат антитела, но не са си правили тест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!