Семерджиев се похвали с преодолени кризи и ред след нормативния хаос

OFFNews 27 април 2017 в 14:21 2598 1

Няколко преодолени кризи и ред след заварения нормативен хаос отчете служебният здравен министър Илко Семерджиев.

Той подчерта, че приключва мандата си, постигайки в голяма степен това, което е поел като ангажимент в началото на мандата. 

Семерджиев обясни, че за последните месеци, в които е министър, е трябвало да се справи с няколко кризи - с Фонда за лечение на деца, болните от морбили, открития уран във водата в няколко града, кризата с ваксините за имунизационния календар.

По думите му е постигнат и значителен напредък по отношение на заварения нормативен хаос в системата. Подготвени са 15 стандарта, няколко наредби и промени в закони, посочи Семерджиев и увери, че няма да има вакуум в системата, тъй като ще остави на следващия министър подготвени мерки и подзаконови нормативни актове.  

Към изготвените здравното министерство под негово управление документи той добави програмите за ХИВ и СПИН и тази за туберкулоза, както и наредбата за ранно детско развитие.  

Семерджиев се похвали и с връщането на договорното начало в здравната система с подписването на Националния рамков договор между Българския лекарски съюз и Здравната каса. 

Като една от най-важните отметнати задачи за времето, в което беше министър, Семерджиев посочи отмяната на пръстовата идентификация за извънболничната помощ, последвана от решението на ВАС за отмяна на регистрацията с пръстов отпечатък. 

Министърът подчерта отново, че тази "въведена незнайно защо" система не е довела до никакъв ефект - не е намалила хоспитализациите и не е довела до икономии, като през миналата година е отчетен преразход в размер на 270 млн. лева. 

Семерджиев обясни, че в началото на март е сключен договор за доизграждане на здравната информационна система, като са направени постъпки към електронна идентификация в рамките на системата на ЕС. Договорът е със срок до 28 декември 2018 г. и за него са предвидени 12 млн. лева. 

В рамките на тази година пък трябва да се изпълни договор за 10 млн. лева за подобряване на мониторинга на качеството на питейната вода. 

По отношение на проблема с ваксините Семерджиев обясни, че е подготвено рамково договаряне за 3 години напред. На провелия се вече търг е договорена доставката на петвалентна ваксина и шествалентна ваксина и е започната поръчка за четиривалентна ваксина. Осигурено е и допълнително финансиране в размер на 20 млн. лева, тъй като за тази година за ваксини са предвидени 24 млн. лева при изхарчени 45 млн. лева миналата година. 

Здравният министър определи като правилни смените на директори на болници и членове на бордове на директори, като подчерта, че в рамките на мандата са обявени и проведени конкурсите за нови директори, а повечето от тях вече са показали, че тези лечебните заведения могат да се управляват по-добре в сравнение с досега. По думите му такъв пример са върнатият на поста му бивш директор на болница "Св. Иван Рилски" Дечо Дечев и новият директор на "Пирогов" Асен Балтов. 

Като свой успех Семерджиев посочи и решението държавните болници да бъдат освободени от задължението да плащат дивиденти на държавата, като посъветва новия министър да продължи в същия дух, като ги освободи от заплащането на наеми и други задължения към държавата. 

Той отчете напредък и по отношение на изчезването на някои лекарства от аптеките, което се дължи основно на паралелен износ. По думите му след действията на здравните власти оплакванията за липсващи лекарства, сред които инсулин и антиепилептични медикаменти, са намалели със 70%. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови