Сънят в ароматизирано помещение драстично подобрява паметта, установи изследване

OFFNews 03 август 2023 в 15:59 976 0

сън

Снимка Pixabay

Изследване на учени от Калифорнийския университет в Ървайн

Изследователи от Калифорнийския университет в Ървайн наскоро откриха убедителни доказателства, че обогатяването на въздуха с аромати подобрява когнитивните функции, като укрепва критичната връзка между неврологичните области, свързани с паметта и вземането на решения, съобщава Science Alert.

Техният експеримент, в който участват 43 мъже и жени на възраст от 60 до 85 години, показва, че когнитивният упадък и състояния като деменция могат да бъдат забавени чрез просто разпръскване на различни парфюми в спалнята преди лягане всяка вечер.

Поддържането на старото сиво вещество стимулирано с напредването на възрастта е от жизненоважно значение за поддържане на добро когнитивно здраве. Това не означава само да решаваме кръстословици всеки ден - това означава да обогатяваме средата си с различни видове гледки и звуци, които мозъкът може да преживее.

От физиологична гледна точка способността ни да откриваме миризми се влошава преди когнитивните ни способности да започнат да намаляват. Загубата на това усещане се свързва и със загуба на мозъчни клетки, което подсказва за силна връзка между миризмата и неврологичната функция.

Обонянието има специалната привилегия да бъде пряко свързано с веригите на паметта на мозъка, казва невробиологът Майкъл Яса. - Всички останали сетива преминават първо през таламуса. Всеки е изпитвал мощността на ароматите, които предизвикват спомени, дори от много отдавна. Въпреки това, за разлика от промените в зрението, които лекуваме с очила, и слуховите апарати при увреждане на слуха, за загубата на обонянието няма интервенция.

За да установят дали когнитивният упадък може да бъде спасен с този вид сетивна стимулация, Яса и колегите му предоставят на 20 от доброволците в изследването асортимент от натурални масла, съдържащи аромати на роза, портокал, евкалипт, лимон, мента, розмарин и лавандула.

На останалата част от групата бил предоставен "фиктивен" продукт, който съдържал следи от ароматизатор. Всички участници трябвало да използват едно от маслата с дифузер, за да парфюмират дома си в продължение на два часа всяка вечер в продължение на шест месеца, като редуват менюто си от аромати.

След това е използван набор от невропсихологични тестове, за да се сравнят паметта, вербалното обучение, планирането и уменията за превключване на вниманието на доброволците преди и след шестмесечното изпитване.

Удивително е, че има ясна 226-процентна разлика между отговорите, дадени от тези, които са били изложени на различни аромати, и лицата от контролната група. Сканирането на мозъците им също така разкрива значителна промяна в анатомията, свързваща областите на мозъка, които са от решаващо значение за паметта и мисленето в рамките на тестовата група.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!