Сабрутев: Защо една болница купува лекарство за 14 ст., а друга за 2,80 лв.?

OFFNews 12 декември 2023 в 09:46 5785 2

Венко Сабрутев

Снимка БГНЕС

Венко Сабрутев

Истината е, че здравеопазването си е запазена територия за мафията. В момента търговете за лекарства за онкоболните се провеждат от болниците и едно и също лекарство една болница го купува за 14 ст. друга болница за 2,80 лв. Това е над 20 пъти разлика.

Това каза депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев по БНТ. Според него това е възможно заради вратички в Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Ние от ПП-ДБ, през бюджета за НЗОК, вкарваме реформа и се надяваме тази реформа да бъде подкрепена от всички парламентарни групи. Реформата предлага окрупняване на обществените поръчки и преминаването им в юрисдикцията на НЗОК вместо на болниците. Виждаме, че когато те са в болниците държавата няма контрол и се получава над 20 пъти разлика, посочи той.

Сабрутев коментира и предложението на парламентарната група за частните болници, което по думите му е било направено с цел да бъдат спестени над 250 млн. лв.

Там имаме фрапиращи разлики до 10 пъти. Когато частните болници, които разходват нашите пари, от нашите здравни вноски, харчат публичния ни ресурс, те трябва да ползват ЗОП, защото той дава възможност цената да бъде по-ниска. Какво се случи с тези 250 млн. лв.? Можете да попитате Костадин Костадинов от "Възраждане" защо си обърна вота в последния момент. Имаше гласуване, където те ни подкрепиха и прегласуване където се обърнаха, по чия заповед го направиха?, запита Сабрутев.

По думите му 100 млн. лв. за онкоболните "потъват" всяка година. "Вместо тези средства да отидат за лечение на пациентите, потъват в джобовете на директорите на болници – включително частни и държавни", каза депутатът и изрази надежда, че поне второто предложение за лекарствата на онкоболните ще мине. Той уточни, че това предложение е било прието в бюджетна комисия, но не се ангажира с прогноза какво ще се случи в пленарната зала.

Според него бюджетът е реалистичен, въпреки прогнозите за рецесия в Европа.

Има държави в Европа, които очакват много нисък ръст, но България има огромен потенциал. Създали сме мерки за стимулиране на вътрешното потребление. Това е един потенциал, който до момента не е използван. Благодарение на него бихме достигнали 3,2 % ръст на икономиката. Всички бюджети, които сме правили, се изпълняват и преизпълняват, категоричен бе Сабрутев и даде пример с мерки, които потвърждават думите му.

"Вдигаме доходите - 20% е увеличението на минималната работна заплата, 11% на пенсиите. Когато хората с най-ниски доходи получат повече средства те ще ги пуснат в икономиката. Дефицитът е 0,6%, имаме по-голяма събираемост. Приходите от данъци са много повече от разходите", заяви народният представител.

Сабрутев нарече "опорка" информацията за продажба на земя от Държавния поземлен фонд. "В държавния бюджет за 2024 няма заложена продажба на българска земя. Президентът трябва да обикаля и да обяснява защо излъга", заяви той.

По повод гласуването в бюджетната комисия той коментира, че бюджетът е приет в комисията, въпреки че има политики, които не допадат на някои от парламентарните групи и даде пример с ДДС за ресторантьорите.

"Аз лично, недоумявам защо се дава тази отстъпка на ресторантьорите. ДДС е данъкът на държавата. Той се плаща от реалния потребител. Ще видим на гласуването кой ще лобира за ресторантьорите", заяви депутатът.

В коментар за евентуалното ни разделяне с Румъния за Шенген Сабрутев бе категоричен, че тезата за частичен достъп е неприемлива.

"В момента България спринтира към Шенген. Правим всичко необходимо, което зависи от нас, и нашите партньори го виждат. Аз съм сигурен, че България ще бъде приета в Шенген", каза депутатът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

Пандилов

13.12 2023 в 10:40

Знаете ли как се фалира банка/болница?-С вестник!С медиини лъжи с
каквито г-н Хинков си служи!
Какви реформа ще правите?
Махате директора ,за да си сложите ваш по-удобен!
Искат се честни държавници !
Как може министър Хинков да лъже че Пирогов бил декапитализира?

Добре щом за касата и пациента е по-добре и евтино централизирайте поръчките ,НО го обсъдете първо с докторите съъс съсловните организации .Как ще гарантирате бързина,позрачност,по-добра организация?
Защо директорите на болници сега се назначават от министъра?
Нима докторите работещи във всяка болница не познават на място по-добре колегите си?Не заслужават ли малко повече доверие сами да подберат най-умните и най-способните от тях за ръководители?

1000

1

Един друг

12.12 2023 в 12:41

Костадинов е в парламента за да направи пари. Сега осребрява присъствието си там. Знае, че извън политиката ще духа супата.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика