Реактивите, които доказват наличие на коронавирус, ще пристигнат до седмици

Епидемичните мерки са същите като при грип

Янка Петкова 27 януари 2020 в 16:22 4164 0

Снимка OFFNews

Реактивите, които могат да докажат наличието на коронавируса, ще бъдат тук до седмици. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев на брифинг за мерките, които се вземат срещу разпространението на коронавируса у нас.

Проф. Кантарджиев подчерта, че вирусологично изследване за наличие на мутирал коронавирус може да се докаже само при тежкоболен човек с разгърната клинична картина. Материали за това изследване в Националния център ще бъдат пращани само от лекуващи лекари и от лекари в интензивно отделение, където състоянието на пациента е с презумпция за това заболяване.

"Казвам го, защото днес вече имаме няколко десетки души, които се сетиха, че могат да се изследват за новия коронавирус. Дори лекари пращат такива пациенти в центъра. За нов коронавирус ще може да бъде изследван само материал, който е изпратен по опакован, съхраняван и транспортиран с подписа на лекар. Може би ще въведем допълнително изискване за подпис от инфекционист и епидемиолог", обясни проф. Кантарджиев.

Той уточни, че всички епидемични мерки са същите като за грип - маски, хигиенни кърпички с дезинфекцираща съставка, спирт, който действа като дезинфектант. 

"Единственият сигурен начин за лечение при неизвестна инфекция е да се вземе кръв от оздравяващите и преживяващи, изчистват се антителата и с тях се лекуват следващите болни. Това е единственият начин от 100 години. Засега противовирусно лечение за коронавируси няма", категоричен беше проф. Кантарджиев.

Какво знаем за коронавируса до момента

В момента черпим информация основно от 4 места – СЗО, Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм, Комитета за здравна сигурност към ЕК в Люксембург и Центъра за контрол на заболяванията в Атланта, САЩ, тъй като е един от най-модерните в тази област, обясни главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

По думите му за момента, макар че е много малка цифрата и не трябва да се вадят крайни заключения, смъртността от този вирус е 10%. Много вероятно е коронавирусът да се самоограничи, прогнозира специалистът. Рисковото е той да не придобие качества като по-висока патогенност и по-лесно предаване – от човек на човек.

Как се предава

"За момента предаването от човек на човек е доказано, но е трудно осъществимо. Няма досега случай някой пътувал в самолет с болен да се е разболял. Няма случай някой, който е работил в офис с болен, да се е разболял. Има случаи на хора, гледали болни вкъщи, в много близък ежедневен интензивен контракт, с допир с човешки течности да се е заразил, както и 16 души медицински работници в Китай. Затова насочваме вниманието си по-скоро към спазването на хигиенните мерки в лечебните заведения, за да не се допусне вътреболнично заразяване", съобщи д-р Кунчев.

Мерките

Създадена е оперативна работна група към МЗ, която ще се занимава с всички въпроси, свързани с коронавируса. В нея са включени проф. Тодор Кантарджиев, доц. Ангел Кунчев, д-р Пенчев, директор на столичната здравна инспекция, директорът на Инфекциозна болница проф. Червенякова и други представители на различни медицински специалности, МВР, Гранична полиция, ДАНС. 

Благодарение на мерките, предприети от Китай, възможността за износ на вируса е силно намалена. От 23 януари летището в Ухан не работи. 11-милионният град е тотално блокиран. Общо 46 млн. души са с прекъснат нормален начин на живот. В момента генералният директор на СЗО е там, за да се уеднаквят мерките, съобщи д-р Кунчев.

Скринингът с измерване на температурата, независимо дали е с термокамери или контактни термометри, е възможна, осъществима мярка и тя се ползва, но нито е най-важната, нито е основната, обясни той. По никакъв начин, с какъвто и да било скрининг не е спирало разпространението на вирус, но намалява риска и ние ще го използваме.

Това е било направено с групата от петричкия ансамбъл и с всички международни полети на летище София, най-вече с внимание към дестинациите, от които най-често пристигат хора от Китай. Те са Москва, Истанбул, Милано. В по-ниска степен Париж и Рим.

Как се процедира при съмнение - групата от Петрич

"Отделяме човека в медицинския пункт. Правим епидемиологична анамнеза къде е бил, какви контакти е имал, така както направихме с децата от ансамбъла и установихме, че почти никъде не са ходили, даже не са могли подаръци да си вземат, защото в Пекин всичко е затворено и улиците са празни. На влизане и излизане от хотела са термометрирани. Списъкът с лицата от групата е подаден към РЗИ в Благоевград и към общопрактикуващите лекари в Петрич. 14 дни те ще бъдат термометрирани всеки ден, под медицинско наблюдение. Получили са точни указания. Ако някой от тях развие някакви симптоми, ще има специализиран кабинет в Инфекциозното отделение на болницата в Петрич, където ще бъдат преглеждани и ще се прави първоначалният тест за грип. Веднага ще се вземат проби за допълнителни изследвания за всички възможни вируси.", каза д-р Кунчев и допълни, че за момента нямаме възможност да доказваме пряко този коронавирус. До 3-4 седмици ще получим тестове. 

Какво знаят специалистите

Това е третият коронавирус, който се проявява. На всеки 10 години от животинския свят се появява подобен вирус, защото условията в Азия са подходящи. Има огромна концентрация на хора и животни, има многобройни пазари на живи екзотични и диви животни в почти всеки голям град. Това, съчетано с високите температури, с непрекъснатата циркулация на вируси и в двете популации, създава идеална възможност за създаване на нови щамове, генетични комбинации, част от които са жизнеспособни, патогенни и могат да се предават от човек на човек.

Какво не знаят

"Не знаем точния механизъм на предаване. Това, че може да се предава от човек на човек е ясно, само че е доста трудно засега, но трябва да знаем дали само това е начинът", каза д-р Кунчев.
Не знаем източника – има съмнения, че е супа от прилепи, отровни змии, какво ли не. Много са неизвестните, но все още оценката на Европейския център по контрол на заболяванията е, че бъдещо разпространение е много вероятно, че заплахата за Европа за внос на коронавирус в Европа е на средно ниво и че засега мерките, които се прилагат са достатъчни.

Инфекциозната болница има готовност да реагира в случай на установен коронавирус, потвърди проф. Червенякова, директор на лечебното заведение. В момента преобладават случаи на грип, морбили и варицела. Заболяемостта е висока, хоспитализации на пациенти с грип са зачестили, но няма тежки форми, обясни тя. Ако има рискови, съмнителни пациенти, те могат да бъдат изолирани в специално разкрит поток. Засега няма данни за такива пациенти на територията на страната, каза проф. Червенякова.

Д-р Пенчев от столичната РЗИ увери, че инспекцията извършва от години термометричен контрол на територията на летище София. Има рискови дестинации и там се обръща още по-сериозно внимание. "За момента ситуацията в България е спокойна. Създали сме необходимата организация, вече няколко пъти сме проигравали процедурата как да се процедира при пристигане на такъв пациент", увери шефът на столичната здравна инспекция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови