Протестиращите в Александровска: Ще спрем, когато видим парите в банковата сметка и строителните бригади

Янка Петкова 07 ноември 2019 в 18:16 2740 3

Снимка OFFNews

Въпреки уверенията от министерството на здравеопазването за осигурени до 800 хил. лв. за спешни ремонти в УМАЛБ „Александровска“, днес се състоя обявения по-рано протест на Национален синдикат „Защита“. Протестът е под мотото „Да спасим Александровска“, а исканията са за цялостен, а не палиативен ремонт на лечебното заведение. Чуха се и апели за оставка на здравния министър.

Особено окаяно е състоянието на сградния фонд в клиниките по гастроентерология и хематология. Преди месеци падна таван в Клиниката по алергология, което наложи пациентите и работещите там да бъдат пребазирани. Впоследствие комисия от здравното министерство направи оценка на щетите и нужните средства за ремонт, но мерките се забавиха. Това доведе до ескалация на недоволството сред работещите във въпросните клиники, които обявиха, че ще излязат на протест. 

В позиция до медиите, от ръководството на болницата представиха план за поетапни ремонтни дейности и обясниха, че някои от сградите са с архитектурна стойност, което затруднява реновирането им, тъй като процедурата изисква да има и оценка от сертифициран архитект.

Според информацията мениджмънтът на болницата е изправен пред сериозно противоречие – от една страна, лечебното заведение притежава огромен имотен фонд (вкл. и сграден), от друга - изпитва сериозен недостиг от свободни помещения, в които да се развива дейността на болницата, а едновременно с това в част от най-старите сгради условията за работа на служителите и лечение на пациентите са изключително тежки.

Една от сградите, които се нуждаят най-спешно от ремонт, е тази, в която се помещават клиниките по Хематология, по Ендокринология, Нефрология, Пропедевтика на вътрешните болести, Физикална медицина и рехабилитация, както и Отделението по дензитометрия, обяснява в позицията си ръководството на здравното заведение.

Към момента в клиниките работят над 300 лекари и професионалисти по здравни грижи, които се грижат за болните на 240 легла. Това прави невъзможно затварянето на всички клиники едновременно и налага създаване на организация и етапност в изпълнението на ремонтите дейности в помещенията им, се казва още в позицията на ръководството.

По време на протеста днес д-р Андрей Коцев, представител на протестиращите лекари към НС „Защита“ в болницата съобщи, че междувременно е било постигнато споразумение между синдикати и ръководство за 22% увеличение на заплатите, но министър Ананиев все още не е поставил подписа си. Той заяви, че ако министърът като принципал не разпише колективния трудов договор между ръководството и трите синдикални организации в болницата ще има протести и за заплатите, и за условията на труд.

В края на предупредителния митинг-матине, както беше определена проявата д-р Коцев показа на журналистите подаръка, който протестиращите са приготвили за министъра на здравеопазването – книгата „Пинокио“ с диск подбрани кадри от Александровска болница.

Д-р Коцев отговори и на няколко въпроса на OFFNews

Защо ги няма колегите Ви на протеста, д-р Коцев, малко са хората?

Защото страхът е много голям в тази държава. 111 място по свобода на словото. Най-вероятно е имало и натиск. Освен това част от колегите са заети, ние не сме продавачи в молове все пак.

А каква е членската маса на НС „Защита“ тук?

Голяма е организацията, но много от хората са заети, някои анестезират, други оперират...

От това, което казахте, разбирам, че вие всъщност нямате конфликт с ръководството на болницата, претенциите са към МЗ?

Относно сградите нямаме. Те са искали пари, не са им дали, а и тези милиони трябва да ги осигури МЗ, като принципал, все пак то е собственикът.

Щом днес не отменихте протеста, значи планираните 8,5 млн. за поетапни ремонти не са ви впечатлили. Така ли е?

Това не го вярваме. Това се обещава от 30-40 г. и само разруха. Влезте да видите за какво става въпрос. Няма канализация, няма тоалетни, мазилки се рушат.

Имате ли информация за тия до 800 хил., които бяха обещани да бъдат осигурени спешно?

Дори и да ги преведат, те могат да стигнат за безсмислен частичен ремонт, след което ще се наложи още един частичен ремонт. Какъв е смисълът? По-добре е да се направи цялостен!

Последният такъв ремонт, на който сте били свидетел, кога е извършен?

Аз не съм свидетел на цялостен ремонт и колеги, които се пенсионират догодина, също не помнят да е имало основен ремонт.

Прави впечатление, че някои от клиниките изглеждат много добре все пак.

Така е. На това може да отговори ръководството на болницата. Защото вчера се каза, че 25 млн. са били дадени за ремонт. Въпросът е защо са дадени за клиники, които не са в толкова окаяно положение, както сме ние.

Клиниката по гастроентерология ли имате предвид?

Гастроентерологията, в която дори няма сигнализация за болните. Те викат, когато имат проблеми, защото няма бутон, с който да сигнализират на лекар или сестра. Ние нямаме гастроапаратура, която по стандарт трябва да имаме.

Напускат ли Ваши колеги?

Напускат, да. Дори отиват в други държавни болници, които не са толкова зле като нашата.

Поставяте ли някакви срокове, в които да бъдат изпълнени исканията ви?

Ще обмислим плана след като видим реакцията на министъра. Срокът е отдавна изтекъл, при много минали предишни здравни министри. Но вече паднаха тавани, наистина животът на хората е в риск. Аз не мога да си обясня какво чакат още. Да умре някой?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

07.11 2019 в 22:29

А то днеска по радиото някво архитекторче плямпаше на тема 9-та степен по Рихтер, и че заради това не можело да са 12, ми трябвало да са 8 етажа.
И дори не подозира идиотчето, че при 9-та по Рихтер се променя географската карта, там не може да става и дума за сеизмична устойчивост на сградите.

23293

2

Стефан

07.11 2019 в 21:31

Да вземат да си налегнат парцалите, да изгонят архитектите от тая работа, да викнат строителните инженери, и да захапят моливите.
Освен "новите педиатрии" зад АГ-то, зад арката стърчи още един скелет - "новата интерна". На същия хал.
А Арката и алергологията да ги направят медицински музей. И да преместят в тях Централната медицинска библиотека, че и тя е колкото кучешка колибка.
Пък клиниките да идат в нормални съвременни сгради, които и без това са готови на груб строеж. Ако бетонът не е изгнил.

23293

1

Стефан

07.11 2019 в 21:02

Аз не съм сигурен, че арката може да се ремонтира. Еле па да се докара до днешни болнични стаи. Там таваните са по 6 метра.
И работата не е само, че всичко трябва да се одере до тухла.
В тая сграда започнах да работя в края на 80-те. Никой не помнеше за никакъв основен ремонт. И до сега не съм чувал за такова чудо.