Александровска болница: Изпращахме сигнали за лошото състояние, но без резултат

OFFNews Последна промяна на 06 ноември 2019 в 12:02 1858 0

Снимка Архив

"Независимо от тежките условия, в които работят нашите колеги, вярваме, че предприетите мерки от страна на ръководството на болницата и поетите ангажименти от страна на Министерство на здравеопазването ще доведат до желания резултат – по-добри условия за работа за тях и за лечение на пациентите на тези основни за болницата клиники", гласи позицията на ръководството на УМБАЛ "Александровска".

Припомняме, че работещите в болницата обявиха, че ще започнат протест, ако не бъдат ремонтирани спешно клиниките, които са в най-лошо състояние. 

Според съобщението за последните шест години (март 2013 – юни 2019) са извършени значителни ремонти на приблизителна стойност от 25 млн. лв. със средства на болницата и отпуснати от Министерство на здравеопазването или с финансиране по проекти.

Мениджмънтът на болницата е изправен пред сериозно противоречие – от една страна, лечебното заведение притежава огромен имотен фонд (вкл. и сграден), от друга - изпитва сериозен недостиг от свободни помещения, в които да се развива дейността на болницата, а едновременно с това в част от най-старите сгради условията за работа на служителите и лечение на пациентите са изключително тежки.

Една от сградите, които се нуждаят най-спешно от ремонт, е тази, в която се помещават клиниките по Хематология, по Ендокринология, по Нефрология, по Пропедевтика на вътрешните болести, по Физикална медицина и рехабилитация, както и Отделението по дензитометрия, обяснява в позицията си ръководството на здравното заведение.

Сградата се намира на символичния вход на болницата – откъм Арката на ул. „Св. Георги Софийски“. Тя е сред първите, строени специално за "Александровска" през 1884 г., достроена през 1918 г. и надстроявана през 1926 г. През 135-годишното си съществуване сградата е претърпяла сериозни щети по време на бомбардировките над София през 1945 г., ремонтирана е многократно, предприемани са различни намеси в носещи и неносещи конструктивни елементи, което затруднява още повече ремонтирането ѝ.

Сградата, както и целият комплекс на Александровска болница, е със статут на паметник на културата. По предварителна оценка на сертифициран архитект за проектиране на сгради-паметници на културата - цялостен ремонт на сградата, включително топлоизолация, би възлязъл на 13 500 000 лв., твърдят от лечебното заведение. Болницата не разполага с подобен собствен ресурс за осъществяване на пълен основен ремонт на цялата сграда.

Настоящото ръководство е изпратило първия сигнал за лошото състояние на тези сгради заедно с Доклад за състоянието на инфраструктурата на болницата до Министерство на здравеопазването още в началото на 2014 г. В последствие през следващите години до ръководствата на МЗ е изпращана значителна по обем информация за състоянието на всяка от клиниките. За съжаление без сериозен резултат.

Тази година през август, след пропадане на таван на едно от помещенията в Клиниката по алергология на болницата (построена също в края на ХІХ в.), зам. министърът на здравеопазването Жени Начева посети болницата и се запозна със състоянието на целия сграден фонд на лечебното заведение. Беше постигната договореност от страна на Александровска болница да бъде представена поетапна програма за реализиране на строително-ремонтни дейности в най-старите сгради, като бъдат посочени индикативни срокове и бюджет за реализирането им и да се търсят възможности за финансирането им.

Програмата на стойност 8.5 млн. лв. е представена в МЗ и вече са отпуснати средства за ремонт за пребазирането на Клиниката по алергология в сградата на Клиниката по кожни болести (300 000 лв.), обявена е процедура за избор на изпълнител, предстои сключване на договор в началото на следващата седмица. Лекарите и сестрите от Клиниката по алергология вече имат свои кабинети в Кожна клиника на болницата, където продължават да приемат пациенти. Предстои ремонт на част от помещенията на клиниката с цел осигуряване на по-добри условия за лечение на болните.

Вече е получено съгласие от страна на Министерството на здравеопазването за стартиране на процедура за ремонт на Клиниката по хематология, като е поет ангажимент, че ще бъдат осигурени необходимите средства за него.

Програмата за ремонт на част от клиниките на УМБАЛ „Александровска“ предвижда поетапно ремонтиране в рамките на 3 години на всички клиники в сградата на Пропедевтиката – по Хематология, по Ендокринология, по Пропедевтика на вътрешните болести, по Физикална медицина и рехабилитация и прилежащите помещения.

Към момента в клиниките работят над 300 лекари и професионалисти по здравни грижи, които се грижат за болните на 240 легла. Това прави невъзможно затварянето на всички клиники едновременно и налага създаване на организация и етапност в изпълнението на ремонтите дейности в помещенията им, се казва още в позицията на ръководството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови