Проф. Танкова: Предиабетът е обратимо състояние, но не бива да го оставяме на автопилот

OFFNews Последна промяна на 08 август 2019 в 16:00 1839 0

Хората с диабет в света са около 422 млн. в момента, но песимистичните очаквания са броят им да се удвои през следващите 20 години.

В България регистрираните диабетици са 525 хил., а около 38% дори не подозират, че са носители на болестта. Другояче казано: от хората между 20 и 79 години един от 10 е с диабет. Специалистите твърдят, че всъщност диабетиците не умират от самото заболяване, а от усложненията му. А те засягат сърдечно-съдовата система, зрението, бъбреците, нервите, кръвното налягане, увеличава се рискът от инсулт и инфаркт.

Българските ендокринолози не само разясняват рисковете, но и настояват да се създаде и приложи на практика Национална диабетна програма, в която да се заложат мерки за повишаване на знанията на пациентите и обществото за диабета и рисковите фактори, за оптимизиране грижите за хората с диабет. А в отчитането на резултатите биха се включили и икономистите, които да калкулират спестени разходи на здравната система и обществото за лечение и осигуряване на повече години живот с добро качество.

В света хората с предиабет са над 320 милиона. Предиабетът не бива да се омаловажава, тъй като с граничните стойности на кръвната захар не можем да сме сигурни, че няма да настъпят усложнения. Това заяви пред БНР проф. Цветалина Танкова - ръководител на Катедрата по ендокринология в Медицинския университет - София.

"Рисковете съществуват и не може да чакаме, без да се намесим активно в полза на пациента. Това е обратимо състояние, но за целта трябва да контролираме теглото си и ако се налага – да вземаме някои медикаменти; за съвети относно хранителния режим, двигателната активност и при необходимост – фармакотерапия, трябва да се обръщаме към специалист, той ще може и да проследи дали в резултат на мерките измененията са в правилната посока. Гените не можем да си променим, но все пак можем да повлияем на някои фактори, от които зависи появата или развитието на диабета – хранене, движение, спиране на тютюнопушенето."

проф. Цветалина Танкова говори и за технологичните улеснения (сензори) за продължително мониториране на кръвната захар при хората с диабет:

"Съществуват различни сензори, някои от тях се свързват с помпа на инсулин, други се отчитат с допълнително устройство или през смартфон. Най-важното им предимство е тяхното постоянно следене на кръвната захар - стойностите се отчитат през 5 минути в продължение на 7, 14 дни или повече. У нас сензори не се продават, затова хората с диабет се снабдяват от чужбина."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови