Проф. Огнян Кунчев: Нов подвариант на Омикрон може да дойде по празниците и у нас

OFFNews 05 декември 2022 в 21:02 3170 0

Жители на Пекин

Снимка БТА / АР

Жители на Пекин се редят на опашка за гърлени тампони при минусови температури за рутнинни COVID-19 изследвания в неделя, 4 декември.

Много обезпокоително за нас е това, което става с коронавируса във Франция и Италия, където един нов подвариант се появи и "тръгна" нагоре много прогресивно. Това е един нов подвариант на Омикрон и от него се повишава броят на смъртните случаи, каза в интервю за БТА математикът проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика към Българската академия на науките. Така той отговори на въпрос дали пандемията от КОВИД-19 отшумява и приключва, или е обратното, след като в Китай има увеличение на случаите на заразените.

Според проф. Огнян Кунчев този нов подвариант на Омикрон все още го няма в Германия и в Австрия, но ще се появи след коледните празници, когато се съберат много хора на едно място и ако не се спазват ограниченията.

"Новият подвариант на Омикрон е малко по-заразен от предишните, но няма голяма смъртност или тя е такава, каквато е при обикновения Омикрон. Този нов вариант преминава относително леко при заразените, но има много случаи на леко прекаран КОВИД-19 и след месец-два се появяват тромбози и тромби, както и разстройства на вегетативната нервна система. Това е при пациенти с леко изкаран КОВИД-19, но той се оказва много коварен и след него се отключват заболявания, които даден човек даже не ги е имал. Много е опасно, когато се получават тромби или съсиреци на кръвоносната система", обясни проф. Кунчев.

Хората, които имат съпътстващи заболявания, трябва да вземат мерки и да носят предпазни маски

На въпрос дали предстоящите коледни и новогодишните празници, многото връщащи се хора у нас от чужбина и липсата на мерки, няма да доведат до увеличаване на случаите на КОВИД-19, проф. Кунчев, каза, че, ако се види броят на смъртните случаи, ще стане ясно, че от юни - само за три месеца, у нас са починали 500 души от КОВИД-19. Това беше през юни, юли и август, когато имаше летен "бум" на коронавируса, добави математикът.

Според него сега не е добре, че напълно са премахнати мерките, а предстоят празниците като Коледа и Нова година. "Трябва да се обръща внимание на хората, които имат съпътстващи заболявания, като е добре поне те да вземат мерки и да ходят с предпазни маски. Това обаче трябва да са маски с добра защита и да се носят в по-малки помещения, например магазинчета и в градския транспорт. Добре е да се избягват и заведенията, в които има много посетители", препоръча проф. Огнян Кунчев.

На въпрос може ли изобщо да се говори за край на пандемията от КОВИД-19, след като се появяват все нови подварианти на КОВИД-19, математикът заяви, че не може да се каже, че има такъв край. "И по най-строга дефиниция, не може да се каже това, защото всеки ден умират по няколко души", каза ученият.

На въпрос дали има вероятност този нов подвариант на Омикрон, който се е появил, точно по празниците да се разпространи и у нас, проф. Кунчев отговори, че "точно около празниците ще дойде и ще се засили след Нова година".

Новият подвариант на Омикрон се очаква да дойде у нас от държавите, в които много българи работят и учат

"Този подвариант на Омикрон предстои да дойде у нас отвън - през Франция и Италия, като пътищата му минават обикновено през Германия и Австрия. В България, ние, имаме най-много връзки с Германия и Австрия, и с Великобритания. В тези държави има много българи, които работят и учат в университети, и предстои да се завърнат у нас за празниците за Коледа и Нова година", каза проф. Кунчев

Попитан на какво се дължи този "бум" на заразените с КОВИД-19 през последните седмици в Китай, който беше съпроводен и с протести срещу ограничителните мерки, проф. Огнян Кунчев отбеляза, че там има относително добри мерки и хората ходят с маски, където трябва.

"Но в Китай, в даден район, когато случаите станат няколко - два-три-четири, веднага съответният регион се затваря и властите искат да локализират "пожара" още в самото начало. Това е т.нар. политика за нулев КОВИД, която се прилага в Китай", коментира проф. Огнян Кунчев и добави, че тези мерки са предизвикали протестите в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови