''Пример за целия свят сме по конспиративни теории за ваксините''

Национална стратегия ще търси решения за повишаване на превенцията срещу ваксинопредотвратими заболявания

Янка Петкова 11 ноември 2022 в 16:00 1316 0

Ангел Кунчев

Снимка Архив/БГНЕС

доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

Конспиративните теории намират изключително благоприятна почва у нас, в това отношение сме за пример в целия свят. Това показа голямо проучване на нагласите у нас, осъществено от СЗО и Уницеф, каза за OFFNews главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев при откриването на Първата конференция по ваксинопредотвратими заболявания.

Тридневният форум се провежда в София, с подкрепата на СЗО и Уницеф и основната му цел е търсенето на решение за подобряване на ваксинационното покритие в България, в контекста на ковид пандемията и изоставането в имунизационния календар.

Доц. Кунчев обясни, че се подготвя стратегия, чиято цел е да се повиши ваксиналното покритие спрямо болестите, които могат да бъдат предотвратени с имунизация. Фокус групите, към които експертите са се насочили са две:

Има оформени две целеви групи. От една страна, труднодостъпното население - тук имаме предвид не само ромската общност, а и хората, които нямат личен лекар, не са здравноосигурени, други, които работят в чужбина и непрекъснато пътуват. Другата група е на хиперосведомените интернет майки, които вземат решение на базата на 5 прочетени статии. За съжаление, когато напишеш в социалните мрежи думата "ваксина" излизат 10 към 1 негативни материали. Това създава неблагоприятна среда за повишаване на интереса към ваксините. Там ще бъдат насочени нашите усилия, посочи епидемиологът.

По думите му процентът на реимунизации сред по-възрастното население е нисък. В отделните групи варира между 50-60 и 30-5-40 процента. Най-често става дума за ваксината срещу дифтерия, тетанус, коклюш. Той обаче поясни, че човек, който е получил 3-4 дози от ваксината, е предпазен до голяма степен и дори при ниския обхват няма случаи на тетанус след нараняване, а на дифтерия изобщо не са регистрирани. Главния държавен инспектор уточни, че това е друга група, върху която е добре да се работи.

По думите на Георги Илчев от Уницеф до края на ноември, по инициатива на Министерството на здравеопазването и Уницеф, ще бъде проведено социологическо проучване сред родители на деца между 0 и 3 години, общопрактикуващи лекари и педиатри, за да се анализират настроенията към имунизациите и какви са възможностите за въздействие или подкрепа.

Очевидно сме в етап на дефиниране на проблема със спада във ваксинопрофилактиката и в търсене на решения за най-добрия начин за опазване на общественото здраве. Ваксинопрофилактиката е най-ефективната мярка, най-достъпна и най-евтина мярка в медицината. Тази конференция ще очертае решенията за повишаване на имунизационния обхват в страната, каза главният държавен инспектор и  допълни, че идната седмица предстои среща със здравните медиатори, с които ще бъде коментирано как да се работи с тази труднодостъпна общност.

Георги Илчев съобщи, че на предстояща конференция в Истанбул фокусът ще бъде върху изграждането на стратегии за влияние върху обществото в случай на нови пандемии. "Усилията на Уницеф, СЗО и националните правителства се фокусират върху това, за да не допуснем спадането на имунизационното покритие да се превърне в заплаха за общественото здраве", подчерта той.

Според проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и председател на научния комитет на форума богатството от ваксини трябва се пази и разширява. Тя очерта и темите, които ще бъдат предмет на обсъждане на конференцията - ваксините срещу бактериалните заболявания, пневмококите, вирусните инфекции, COVID-19, папилома вируса, полиовирусната ваксина. Ще бъдат коментирани причинителите на тези болести и разширяването на профилактиката срещу тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови