Приеха Националния план за ваксинация, имунизациите ще са в 5 фази

Янка Петкова 04 декември 2020 в 10:53 4294 0

В 5 фази ще протече ваксинирането срещу новия коронавирус у нас, според приетия от правителството Национален ваксинационен план. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет здравният министър Костадин Ангелов.

Фазите за ваксиниране са разработени по таргетни групи. Първи ще бъдат ваксинирани – медицински персонал, специалисти по здравни грижи, зъболекари, фармацевти и друг помощен персонал. Тези лица са под висок риск от заразяване и разпространяване на инфекцията, обясни проф. Ангелов.

Контингентите ще бъдат уточнени от директорите на РЗИ, ваксинирането е доброволно и след подписано информирано съгласие, подчерта отново той.

Във втора фаза ще бъдат ваксинирани потребители и персонал на социални институции, учители и персонал за отглеждане на норки.

В трета фаза ще се ваксинират работещи в основни за обществения живот дейности - например служители във ВиК.

В четвърта фаза ваксини ще получат възрастни на и над 65 години, деца с придружаващи заболявания, имунокомпрометирани, с имунодефицити, които са с по-висок риск от развитие на усложнение.

В пета фаза ще бъдат ваксинирани хора от уязвими групи, които са в риск поради начина си на живот.

Фазите са изготвени след консултация със специалисти от експертните съвети към МЗ – имунолози, вирусолози, епидемиолози и специалисти по инфекциозни болести.

Има промяна в районирането, според което ще се организира логистиката по ваксинирането. Районите ще са 6 и функционирането им ще се обезпечава от здравните инспекции. Според ангажираните дирекции на РЗИ центровете са 6 - Враца, Велико Търново, Варна, София, Пловдив, Бургас.

Район 1 включва области Видин, Монтана и Враца;

Район 2 - Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе;

Район 3 - Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич, Силистра;

Район 4 - София-град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград;

Район 5 включва Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали;

Район 6 - Сливен, Ямбол и Бургас.

Болниците "Пирогов" и Военномедицинска академия ще могат да осигурят хладилници за съхранение на ваксините и имунизирането ще се извършва в лечебното заведение, каза още министър Ангелов. По думите му днес в "БулБио" ще се инсталират два хладилника, в които цялото първоначално количество ваксини ще може да се събере. Предстои инсталиране на такъв хладилник и в столичната Регионална здравна инспекция (РЗИ), а след това и в РЗИ-Бургас. Предстои и създаването на мобилни групи, които ще могат да ваксинират хората, за които достъпът е затруднен.

Националният план за ваксиниране е разработен с участието на специалисти от здравното министерство, РЗИ, ИАЛ, БЛС, БЗС, БФС и др., каза още министър Ангелов. Той допълни, че в изготвянето му са взети предвид указанията на СЗО, плановете на Германия, Франция, Италия, Великобритания и някои американски щати като Илинойс. 

Министърът уточни, че планът е динамичен и ще се променя според обстановката. Пълната му версия можете да видите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови