Приеха национален план за готовност при пандемия, готвят и план за ваксиниране срещу COVID-19

Янка Петкова 02 декември 2020 в 10:50 4232 0

Снимка БГНЕС

Приет е Националният план на България за готовност при пандемия, съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на брифинг в Министерски съвет.

Планът е изготвен в изпълнение на решение за актуализиране на Националния план на Република България за готовност при пандемия, приет на 22 октомври от 44-ото Народно събрание. При изготвяне на проекта са използвани ръководства и насоки на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, съществуващи научни познания в областта и натрупан практически опит в страната за справяне с предходни епидемии и пандемии, обясни здравният министър.

Националният план на България за готовност при пандемия има общ характер, съобщи още Ангелов и поясни, че той се бъде основа за конкретни действия, ако страната ни се изправи и пред други пандемии.

С плана се цели ограничаване на заболеваемостта и намаляване на смъртността при пандемична инфекция; осигуряване на оптимални възможности за лечение на заболелите; поддържане на функционирането на основни за обществения живот сектори и служби като здравеопазване, сигурност, транспорт; осигуряване на постоянна, достоверна и актуална информация за обществото относно хода на пандемията и предприетите мерки", обясни Ангелов.

Разяснения по документа направи и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев:

"Това е генеричен план, който касае всички възможни пандемии. Ако се появи конкретен агент, отчитайки всички негови специфики, се вземат конкретни мерки и се разписва план за всеки един по отделно. Нашият опит е дългогодишен с грипа и знаем как протича една грипна епидемия или пандемия", коментира той.

По думите му този план дава основните насоки и точки, като се започне от това как да прекъснем епидемичния процес, как да намалим броя на засегнатите лица - заболеваемостта и смъртността, минем през това да осигурим във възможно най-кратък срок ваксини, минем през това да осигурим нормалното функциониране на държавата и на ключовата инфраструктура от жизненоважно значение, дейността на важни държавни органи и стигнем до чисто комуникационната стратегия.

"Ключово значение имат посланията към хората и правдивата информация, която стига навреме до тях", поясни той.

До четвъртък ще бъде изготвен Национален план за ваксиниране, който ще бъде представен на следващото заседание на Министерския съвет.

"Днес определихме председател на Координационния съвет за изпълнение на Националния план за координирането на ваксините. Предложихме да оглави този съвет е проф. д-р Красимир Гигов, който е генерален директор на БЧК и главен координатор на Експертния съвет по медицина на бедствените ситуации", съобщи проф. Костадин Ангелов.

Председателят на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски и шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов определиха д-р Гигов като изключителен професионалист.

"Проф. Красимир Гигов е с много голям опит в организацията на здравеопазването. Кадър на ВМА. Неговото име е признато в Алжир, където е организирал съвременната военно-медицинска служба на страната. Д-р Гигов има необходимия опит и размах на действия, той може да разчита безрезервно на ВМА, на нейните хора, знания, логистика", заяви още проф. Мутафчийски.

Спешната помощ в "Пирогов" е в пълна координация с БЧК, познаваме много добре проф. Гигов. Имаме хладилници, с които можем да подпомогнем съхраняването на ваксини, каза и проф. Балтов.

Със сигурност след Нова година ще започнем имунизация срещу COVID-19, допълни доц. Ангел Кунчев.

"Рано или късно, дай Боже, до края на годината, но със сигурност след Нова година ще започнем имунизация срещу този вирус. Ще има хора, които казват, че не вярват на тези ваксини и не искат да се имунизират. Тогава какъв ефект да търсим върху общественото здраве? Има ясни правила в епидемиологията, че ако не се имунизира 60-70% от населението, не се опазва общественото здраве, а само този индивид, който е имунизиран", заяви доц. Кунчев.

Българите ще имат достъп до същите ваксини, които ще има за всички европейски граждани, изтъкна здравният министър и допълни, че ще бъде проведена информационна кампания, за да могат хората да се ориентират.

Той отново подчерта, че ваксините няма да бъдат наложени, те ще бъдат доброволни и абсолютно безплатни.

Ангажимент на координационния съвет и на правителството е всеки един гражданин, който пожелае да бъде ваксиниран, да получи ваксина – такава, каквато желае, каза министърът.

До края на тази седмица ние ще оборудваме с хладилници, фризери, достатъчни, че да получим първата пратка от ваксината "Пфайзер", съобщи той и уточни, че те ще бъдат разположени в два склада в София – в "Бул Био", и в РЗИ-София. Другото място ще е в РЗИ-Бургас.

Четири хладилници ще бъдат доставени и те ще бъдат напълно достатъчни за първата доставка на ваксините, увери Костадин Ангелов и добави, че след това ще има хладилници във всяко едно РЗИ в страната.

Сумата, опусната за справяне с пандемията, до момента надхвърля 2 милиарда лева. 80 милиона лева на месец достигат парите за лекарите на първа линия, съобщи още Ангелов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!