Повече пари за извънболнична помощ и диагностика договориха лекарите и НЗОК

OFFNews 20 февруари 2024 в 13:22 578 0

Подписване на НРД

Снимка БГНЕС/Ралица Белчева

Подписване на анексите към Национналния рамко договор

"Продължава политиката за по-добра медицинска помощ, интересът към работата в извънболничната помощ да се повишава, подобрява се достъпът на пациентите до повече изследвания, по-лесна и по-всеобхватна диагностика на пациентите в извънболничната помощ".

Това каза в коментар за подписаните анекси към Националния рамков договор 2023-2025 председателят на УС на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров и допълни, че друг акцент в довогора е високотехнологичната медицина в болничната помощ.

По закон Министерството на здравеопазването преподписва този сериозен труд, важно е държавата да може да гарантира, че договореността между съсловните организации и НЗОК е в полза на всички граждани, каза министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

Д-р Гергана Николова: Вече няма да се чака със седмици за ЯМР

Председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков посочи, че този договор дава по-добри условия за лекарите и за пациентите. Отделени са три милиона лева за зъботехническа дейност, които ще бъдат адекватно разпределени. Тези средства ще облекчат доплащането от страна на пациентите за техническа дейност. По думите му денталната помощ е осигурена за деца и възрастни. "Няма нито един пациент, потърсил помощ през задължителното здравно осигуряване и да не е получил", каза още той.

Управителят на НЗОК Станимир Михайлов посочи, че когато е поел поста, е представил програма с дългосрочни и краткосрочни цели, като една от тях е подписването и прилагането в действие на рамковите договори, одобряването на бюджета на Касата, както и механизми за прилагането му. "Целта е да има спокойствие и ясни правила", каза още той. С подписването на двата анекса краткосрочните цели са изпълнени, допълни Михайлов. По думите му по време на преговорите за двата документа експертите са се водили от интереса на пациента, заложени са контролни механизми, гарантиращи ефективно и по-справедливо разпределяне на средствата на НЗОК.

Какво ново

Сред най-важните промени в извънболничната помощ е улесненият достъп до ядрено-магнитен резонанс (#ЯМР) и заменянето на клинични пътеки с 11 амбулаторни еднодневни процедури, което ще отмени необходимостта от хоспитализация на пациентите.

Увеличават се дейностите по изследвания и профилактични прегледи по възрастови групи, като се поставя и нов акцент при профилактиката в детска възраст, а именно възможността да се изследва холестерол съвсем рано, което има отношение към профилактиката на затлъстяването.

Болничният престой при лечението на инсулти също се увеличава. Пациентите ще бъдат хоспитализирани за 10 дни, а не както досега за 4.

Други промени в болничната медицинска помощ се отнасят до лечението и проследяването на онкологично болните пациенти по клиничните пътеки и процедури. То вече ще бъде без ограничения и ще се включва към дейностите, за които се определят индикативни стойности (като раждане и хемодиализа), заплащани от НЗОК. Палиативните грижи за пациентите с онкологични заболявания пък ще бъдат 30 дни. Договорена е и процедура за разглеждане на неотчетена дейност, поради форсмажорни обстоятелства.

Считано от 1 март 2024 г. е заложен и ръст в цените за детското и майчиното здравеопазване в хирургичните дейности, ендокринологията, кардиологията, пневмологията, анестизиологията и интензивното лечение и др., като среднопретегленото увеличение на база отчетените обеми на исторически принцип възлиза общо на 10%.

При денталните дейности е договорено увеличение на цените на всички дейности в сила от 01.01.2024 г. с 14%, както и доплащането от пациента при „Обстоен преглед със снемане на орален статус – в т.ч. еднократен допълнителен преглед за бременни“ от 1,80 лв., което се включва в стойността заплащана от НЗОК. По договорените цени и обеми ще се извърши доплащане след 1 март 2024 г.

Съгласно заложените средства в бюджета на здравната каса от 3 000 хил. лв. за заплащане изработката на медицинско изделие „тотална зъбна протеза“, бяха договорени 49 382 бр. дейности за изработка на горна и долна цяла плакова зъбна протеза и цена от 60,75 лв. заплащана от НЗОК. Изработка на медицинско изделие тотална долна цяла плакова зъбна протеза ще се заплаща от 1 май 2024 г.

Обмисля се удължаване на срока на направленията за мамография. При техническа възможност ще бъде направено така, че срокът на направлението за ехо- и за мамография да не е един, а два месеца, добави той. Не е обсъждано удължаване на валидността на направлението за ядрено-магнитен резонанс, но няма да има затруднения при издаване на направленията. Няма да се чака разрешение от НЗОК. Специалистът ще издава направлението, а когато надвиши отпуснатия му брой, ще уведоми Касата, че са му необходими допълнителни направления. Има достатъчно средства в бюджета на Касата за медико-диагностични дейности, увери д-р Маджаров, цитиран от БТА.

В документа се предвижда въвеждане на санкции за болниците, които не могат да осигурят основните заплати, заложени в Колективния трудов договор. Санкциите ще се налагат от юни, след като лекарският съюз и НЗОК договориха отлагателен период. Според д-р Маджаров лечебните заведения, които и досега не са успявали да достигнат тези заплати, пак няма да могат да се справят. По думите му санкциите ще бъдат само за щатовете, за които не са достигнати необходимите прагове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки