ВАС обяви за нищожни изискванията на НЗОК за лечение на хепатит С

OFFNews 20 април 2021 в 15:18 2712 0

Върховният административен съд обяви за нищожни изискванията на НЗОК при лечение на хроничен вирусен С хепатит при болни над 18-годишна възраст в извънболничната помощ, утвърдени на 15 август 2020 г.

Причината е, че изискванията не са били обнародвани в "Държавен вестник", а това е съществен порок на акта, който води до неговата нищожност. Съгласно чл. 5, ал. 5 от Конституцията на Република България всички нормативни актове се публикуват и влизат в сила три дни след обнародването им, освен когато в тях е определен друг срок, посочват от ВАС.

Делото бе образувано по жалба на Сдружение с нестопанска цел "Хепактив". 

Обжалваните изисквания съдържат правила за издаване и заверяване на протоколите за започване и продължаване на лечение на инфекцията с хроничен вирусен С хепатит при болни над 18-годишна възраст. Според защитата въпросните изисквания накърняват принципа по чл. 2 от Закона за здравето (ЗЗ) за достъпна медицинска помощ. Така НЗОК влиза в разрез с насоките на Световната здравна организация, Европейската асоциация за изследване на черния дроб и Американската асоциация за изследване на чернодробните заболявания.

Решението може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови