Пандемията увеличи броя на затлъстелите деца

Много родители са убедени, че пубертетът или движението ще оправят нещата и не търсят специализирана помощ, казва проф. Виолета Йотова

OFFNews 11 март 2022 в 13:32 744 0

Снимка УМБАЛ "Св. Марина"

Заради пандемията броят на напълнелите и затлъстели деца до 18 години се е увеличил значително, каза за БТА проф. Виолета Йотова, която ръководи Първа детска клиника в Университетската болница „Св. Марина“ във Варна. 

По думите на Йотова е рано да се каже какъв е процентът на нарастване у нас, но в други страни вече са създадени симулационни модели и са правени проучвания, чиито резултати са "меко казано стряскащи". Родителите невинаги търсят помощ от експерти, като разчитат, че всичко ще се оправи от само себе си, но това е абсолютно погрешен подход, каза специалистът.

По думите на проф. Йотова затлъстяването намалява възможностите за собствена имунна защита и води до по-тежко и често смъртоносно протичане на бактериални и вирусни инфекции. Причините за настоящото увеличение на затлъстяването са много – от т.нар. хранене за успокоение, увеличение на броя на похапванията между храненията, намаление на физическата активност заради обучението онлайн.

"Много от родителите приемат, че апетитът трябва да бъде винаги задоволяван. Напомням за почитателите на поговорката, че апетитът идва с яденето – всеки допълнителен килограм мастна маса увеличава както него, така и храненето като количество. И обратно – за да се нормализира апетитът, трябва да се свалят килограми или поне да спрат да се качват", казва педиатърът-ендокринолог.

По думите на проф. Йотова най-големият риск е за децата с предходно наднормено тегло и затлъстяване – според някои научни публикации за кратък период от време се наблюдава увеличение в телесната маса при 30-50 на сто от тях, и то значително. 

Как да се избегне затлъстяването в детска възраст

Съвременните препоръки за физическа активност в предучилищна и ранна училищна възраст са минимум три часа дневно, от които един час - изразена активност (тичане, бърза игра), а за заседяло поведение (гледане на телевизия, телефон, игра на компютър и др.) – максимум един час дневно. Естествено, тези препоръки се свързват с изискването за сън, което е от 10 до 13 ч. дневно – нощен и дневен сън заедно. 

Според проф. Йотова личните и училищните лекари нямат критерии за насочване към специалист на деца със затлъстяване, няма и уточнен път на пациента. Въпреки това, съществува клинична пътека за насочване на децата към специализирана педиатрична болнична помощ. Всеки детски ендокринолог и педиатър също може да консултира такива семейства.

"Много е важно помощ да бъде потърсена, когато детето започне да пълнее. Много по-лесно е да се помогне тогава, още повече, че децата растат и обикновено с много леки и прости мерки може да се постигне съществен успех. Когато детето е вече сериозно напълняло, пак може да има успех, но е много по-трудно. В едно родителите трябва да са напълно сигурни – нищо няма да стане „от само себе си”, подчертава специалистът.

Проф. Виолета Йотова има придобити специалности по педиатрия и детска ендокринология и болести на обмяната. Специализирала е в Ротердам, Холандия и Единбург, Великобритания. От 2004 г. има и придобита квалификация по здравен мениджмънт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови