Още месец забрана за износ на инсулини

Янка Петкова 17 юни 2024 в 09:57 890 0

Галя Кондева

Снимка Министерство на здравеопазването

д-р Галя Кондева

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде нова заповед за забрана износа на инсулини и аналози, и други понижаващи кръвната захар лекарства. Още месец няма да могат да бъдат изнасяни също и антибиотици, предназначени за системна употреба в детска възраст.

Независимо от законния характер на извършваната дейност, износът на лекарствени продукти за лечение на диабет и на антибактериални лекарствени продукти за системна употреба, както и наблюдаваните забавяния в доставките, нарушава баланса между доставените на територията на страната лекарствени продукти и повишените нужди от тях за задоволяване на здравните потребности на населението, се посочва в мотивите към заповедта.

Налични са и нови данни от извършени проверки, които установяват нерегулярни доставки, забавяне или отказ от складовете на търговците на едро за посочените лекарствени продукти.

Новата забрана за износ влиза в сила от днес – 17 юни и ще важи до 17 юли 2024 г.

Забраната за износ на инсулини беше въведена през ноември 2023 г. от министър Христо Хинков след зачестили сигнали за недостиг. Въпреки ограниченията пациенти сигнализираха за липса на медикаменти в аптеките.

"Данните са изключително тревожни, като показват чувствително изоставане в броя на отпуснатите лекарствени продукти, спрямо предписаните. За някои от тях изпълнението е 0%, 24% и 42%. Средният процент на изпълнение на електронните предписания е 59%", обясниха тогава от здравното министерство.

Месеци по-късно От Българския фармацевтичен съюз обявиха, че търговци на едро задържат количества по складовете и чакат да падне забраната. Според паралелните търговци на лекарства обявиха, че забраната не работи, тъй месеци след забраната дефицитът на инсулини все още е факт.

„Вече имаме абсолютно доказателство, че проблемът се крие някъде другаде или нямаме достатъчно доставки, за което ние питаме от четири месеца. Това трябва да са публични данни, при положение че има толкова силен обществен интерес и значимост”, заяви председателят на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства Боряна Маринкова.

В отговор председателят на Комисията по здравеопазването Костадин Ангелов обяви, че има данни за незаконен износ на инсулини, въпреки наложената забрана от министъра на здравеопазването.

Има данни за незаконен износ на инсулин, въпреки забраната, наложена от здравните власти. Това обяви след закритото заседание на парламентарната здравна комисия нейният председател Костадин Ангелов.

"Няма нещо, което да ни изненадва. Търговците вилнеят на гърба на българските пациенти. Беше казана много чувствителна информация", заключи той.

На въпрос дали данните на ДАНС и ГДБОП са дали основания за нелегални практики Ангелов отговори: "Абсолютно. Има много нелегални практики на фирми, които изнасят медикаменти от България за сметка интереса на българските пациенти в моменти, в които това е забранено".

Конкретна информация по проверките не беше оповестена.

    Янка Петкова

    Янка Петкова e филолог и педагог. Работила е като водещ в радио „Мелодия“, репортер и новинар в радио „99 – Контакт“ , редактор в сп. „Моето бебе и аз“, автор на "Мама Нинджа". От 2018 г. е в екипа на OFFNews с ресор "Здравеопазване". 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Историите на Иво Иванов