ДАНС и ГДБОП са потвърдили, че фирми изнасят незаконно инсулин въпреки забраната

МЗ има 14 дни да внесе предложения за законови промени, които засягат процеса по снабдяване с медикаменти

OFFNews 29 февруари 2024 в 20:36 10014 4

Ангелов

Снимка БГНЕС

Костадин Ангелов

Има данни за незаконен износ на инсулин, въпреки забраната, наложена от здравните власти. Това обяви след закритото заседание на парламентарната здравна комисия нейният председател Костадин Ангелов.

На продължилото над 4 часа заседание бяха изслушани шефовете на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".

По думите на Ангелов от предлаганите 30 инсулина до складовете на търговците са достигнали 45 000 опаковки, а са внесени 230 000.

"Няма нещо, което да ни изненадва. Търговците вилнеят на гърба на българските пациенти. Беше казана много чувствителна информация", заключи той.

На въпрос дали данните на ДАНС и ГДБОП са дали основания за нелегални практики Ангелов отговори: "Абсолютно. Има много нелегални практики на фирми, които изнасят медикаменти от България за сметка интереса на българските пациенти в моменти, в които това е забранено".

"За голяма част от инсулините в страната има достатъчно наличност - няма регулаторни проблеми. Това, че има забавяне в осигуряването на количествата към аптеките, считам, че до голяма степен е организационен проблем, който не попада в правомощията на агенцията. Тъй като се касае за договорни взаимоотношения от частен характер", посочи пък Богдан Кирилов от Изпълнителната агенция за лекарствата.

В 14-дневен срок здравното министерство трябва да внесе предложения за законодателни промени, които засягат целия процес по снабдяването с медикаменти, за гарантиране на доставка на инсулини и за "неприкосновен запас" от лекарства, което да гарантира наличието на рисковите лекарства за всеки пациент, когато има нужда, се разбра още от думите на Костадин Ангелов.

Решението е взето единодушно от депутатите в комисията. Другото решение засяга надграждането на Специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА). Депутатите са решили да бъде създадена система, която да следи в реално време наличието на лекарства при притежателите за разрешение на употреба, при търговците на едро, при търговците на дребно. Според Ангелов "Информационно обслужване" АД "трябва да направи системата така, че тя да не допуска възможности за корекция на данните, за тяхното манипулиране, за изтичане на информация, която да бъде в полза на фирмите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

01.03 2024 в 08:10

айде, име, арест, фалит?

пейш Пенке, кервана върви, кучето лае...

1005

3

ПР

01.03 2024 в 06:20

А кои са търговците?!Едряците-милиардери,2-3 компании,които от години са под политически чадър,строят ненужни болници,източват НЗОК и пр.безобразия от випиюща алчност.

865

2

Constanza

29.02 2024 в 21:37

Мерзавци.

1000

1

ИАД

29.02 2024 в 21:11

Не знам дали доктора, който от известно време се цели само във високи и важни държавни задачи, та да е пропуснал за една тенденция - все по-голямата употреба на тези инсулини. Не знам и до какво ще доведе това. В каква степен е вредно. Мисля че проблема не е малък но за него се мълчи - а именно че инсулина се приема от младите за регулиране на теглото, по точно за отслабване. А ще се даде ли гласност на това?