Още две огнища на Ку-треска в България

Александра Маркарян 12 юни 2020 в 13:33 3900 0

Снимка pixabay.com

Трето и четвърто огнище на Ку-треска има в България. Те са в област Ямбол и София-област и за тях съобщава Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

В Ямболска област са заболели животни в четири обекта: за отглеждане на кози (в с. Маломирово, общ. Елхово), овце (в гр. Стралджа), крави (в с. Атолово, общ. Стралджа) и едри преживни животни (в с. Шарково, общ. Болярово). Болестта е заразила три едри преживни животни и девет дребни преживни животни. Доказана е след изследване на проби, взети в изпълнение на Програмата за надзор и контрол на болестта Ку-треска в България през 2020 г.

Взети са и допълнителни проби от засегнатите стада. На стопаните на фермите са издадени предписания за извършване на ваксинация на стадата и лечение на заболелите животни. БАБХ е уведомила Регионалната здравна инспекция (РЗИ) - Ямбол за предприемане на мерки – изследване на контактните хора (персонал) във фермите. Въведена е временна възбрана върху млечната продукция от животните до края на лечението. Уведомени са кметовете на населените места, в които са констатирани засегнати животновъдни обекти, за извършване на дезинсекция против кърлежи и комари.

Досега бе известно, че има две огнища - в областите Габрово и Шумен. Информацията за тях дойде от съобщение на Световната организация за здраве на животните.

От днешното съобщение на БАБХ става ясно, че случаите вече обхващат не само трета област - Ямбол, а и четвърта - София област.

"В изпълнение на Програмата за надзор и контрол на болестта Ку-треска в България за 2020 г. до настоящия момент положителни случаи са потвърдени в четири области – София-област, Шумен, Габрово и Ямбол - пише БАБХ. - Изследвани са 463 кръвни проби от едри и дребни преживни животни, което се равнява на 51% изпълнение на Програмата. Положителни са общо 34 проби."

Ку-треската е остро инфекциозно заболяване, което засяга хора и животни. Резервоар на инфекцията са диви бозайници и птици, както и домашни животни селскостопански животни - крави, кози и овце. Животните отделят причинителя на заболяването чрез фекалиите, млякото и околоплодните течности. Инкубационният период на болестта е от 3 до 30 дни. При хората заболяването започва остро с висока температура, отпадналост, главоболие и болки в мускулите на краката. Много често се развиват пневмонии. Възможно е и да се появи суха непродуктивна кашлица с кървави жилки. Инфекцията може да протече и с клинична картина на остър вирусен хепатит – гадене, повръщане, потъмняване на урината, пожълтяване, повишаване на чернодробните ензими. Инфекцията при бременни води до сериозни увреждания. Само в една трета от случаите бременността завършва благоприятно. Хроничната форма на ку-треска протича много тежко и може да доведе до артрит (възпаление на ставите), остеомиелит (възпаление на костите) и васкулит (възпаление на кръвоносните съдове), възпаление на мозъка. Хроничен ендокардит (възпаление на вътрешния слой на сърцето) е най-честото усложнение на ку-треска. Може да увреди белодробната и чернодробната функция.

Начините за заразяване са чрез вдишване на инфектиран въздух; чрез консумация на заразени продукти, добити от болни животни, особено които не са подлагани на термична обработка: сурово мляко, масло, месо и др.; чрез обработване на вълна и кожи от болни животни или при обслужване на болни животни (клане, обработка на животински суровини), когато причинителят проникне през наранена кожа или конюнктива; чрез ухапване от кърлежи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови