Две огнища на опасната за хора и животни Ку-треска избухнаха в България

Александра Маркарян 10 юни 2020 в 21:03 18915 3

Снимка Pixabay

Две огнища на Ку-треска са избухнали в България. Предупреждението направи Световната организация за здраве на животните. Информацията там е постъпила от д-р Дамян Илиев (БАБХ) днес, на 10 юни, въпреки че първите случаи са съответно от края на април и началото на май. От БАБХ и до днес не са съобщили информация за тях на българската общественост.

Огнищата са ферми в областите Габрово и Шумен. Има както заразени животни, така и заразени хора. Първото е документирано в предупреждението на СОЗЖ и от справката ѝ става ясно, че заболелите животни са 12.

РЗИ-Габрово публикува информация, но тя е актуална към 20 май, за 14 болни хора (животновъди и ветеринарни лекари) и 4 засегнати обекта - овцеферма в село с. Ловнидол, община Севлиево, и три кравеферми - две в севлиевските села Ловнидол и Крамолин, и трета в габровското с. Съботковци. Каква е картината към момента не е известно. Неясно е какви мерки са предприети, колко хора са тествани, какви са резултатите и т.н.

В обобщената справка на здравната инспекция в Шумен за последната седмица на май се открива една положителна проба за ку-треска в село Иваново. Отново не е ясно какво е положението в момента. Според докладваното в СОЗЖ огнището в Шуменско е възникнало на 7 май и заразата продължава да се разпространява.

Информация за първото огнище се появи преди седмици, но тя не дойде от БАБХ, а от Националния оперативен щаб в общата справка за случаите на заразени от коронавирус.

На 12.06. БАБХ съобщи за още две области, в които има случаи на Ку-треска: Ямбол и София област. Повече за тях вижте тук.

Ку-треската е остро инфекциозно заболяване, което засяга хора и животни. Резервоар на инфекцията са диви бозайници и птици, както и домашни животни селскостопански животни - крави, кози и овце. Животните отделят причинителя на заболяването чрез фекалиите, млякото и околоплодните течности. Инкубационният период на болестта е от 3 до 30 дни. При хората заболяването започва остро с висока температура, отпадналост, главоболие и болки в мускулите на краката. Много често се развиват пневмонии. Възможно е и да се появи суха непродуктивна кашлица с кървави жилки. Инфекцията може да протече и с клинична картина на остър вирусен хепатит – гадене, повръщане, потъмняване на урината, пожълтяване, повишаване на чернодробните ензими. Инфекцията при бременни води до сериозни увреждания. Само в една трета от случаите бременността завършва благоприятно. Хроничната форма на ку-треска протича много тежко и може да доведе до артрит (възпаление на ставите), остеомиелит (възпаление на костите) и васкулит (възпаление на кръвоносните съдове), възпаление на мозъка. Хроничен ендокардит (възпаление на вътрешния слой на сърцето) е най-честото усложнение на ку-треска. Може да увреди белодробната и чернодробната функция.

Начините за заразяване са чрез вдишване на инфектиран въздух; чрез консумация на заразени продукти, добити от болни животни, особено които не са подлагани на термична обработка: сурово мляко, масло, месо и др.; чрез обработване на вълна и кожи от болни животни или при обслужване на болни животни (клане, обработка на животински суровини), когато причинителят проникне през наранена кожа или конюнктива; чрез ухапване от кърлежи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

11.06 2020 в 05:08

Три циганки и три туркини отишли да изчукат по някой лев за себе си - и айде всички села обратно в кереча. Ми спрете си ги бе!
Сега 10 000 слабоумни дебила ще се юрнат на "студентски бригади" в щатите, ще се върнат с още по-къдраво забравен български и по-невменяеми, и ще избият с тая зараза още 100 000 души. Но няма да почувстват нито вина, нито даже срам.

23293

3

Стефан

11.06 2020 в 04:49

Оня ден се обадих на кардиолог, на когото вярвам.
- Да ми набутате два стента около сърцето, че вече не се трае?
- Че що не? Ама друг път.
- Ама ...
- Бе умирай си вкъщи, все ми е тая от кво. А то ще ми умреш тука с положителна проба ако ще за трипер, и мене ще ме затворят вкъщи, па имам деца.
- А аз кво?
- Квото искаш. Тука имаме на съседната улица двама коронясани, и ти не си пациент за нищо. Нямам право да те взема.

5712

2

tough

10.06 2020 в 23:15

БАБХ е много важна структура с големи отговорности, но за съжаление и там са събрани общо взето корумпета или просто некадърници.