Осъдиха МЗ да представи публично Стратегията за детско здравеопазване и плана за детската болница

OFFNews 04 юли 2023 в 17:05 1104 0

Мария Брестничка

Снимка "За истинска детска болница"

Мария Брестничка, Национална мрежа за децата

Съдът задължи Министерството на здравеопазването да представи публично Стратегията за детско здравеопазване и плана за национална детска болница. Това стана възможно след като Национална мрежа за децата (НМД) спечели дело по Закона за достъп до обществена информация срещу ведомството, съобщиха от НМД.

Предмет на делото е отговор на Министерството по заявление, подготвено от Мария Брестничка – един от водещите експерти в гражданската инициатива „За истинска детска болница“, за достъп до публична информация по проекта за Национална стратегия за детско и юношеско здраве и педиатрична грижа (2021-2030) и плана за създаване на Национална детска болница, с провеждане на предварителен анализ на нуждите.

Тази победа е важна за каузата за истинска детска болница, чието изграждане и функциониране трябва да почива на предварителни анализи и да е максимално прозрачно. Но спечеленото дело е значимо и във връзка с правилното функциониране на диалога между гражданското общество и институциите. Решението на съда показва, че формалното изпълнение на ангажиментите на задължените по ЗДОИ административни органи категорично не удовлетворява целта и духа на закона и не е достатъчно – коментира спечеленото дело Мария Брестничка.

Какво трябва да оповести здравното министерство

Информацията, свързана с Националната стратегия, трябва да отговори на въпроса има ли анализ на детското здравеопазване, както и кои са институциите и организациите, които са били въвлечени в процеса по разработване на Стратегията и по какви критерии са избрани те.

Национална мрежа за децата и Национална гражданска инициатива „За истинска детска болница“ настояват за обществено обсъждане на Националната стратегия за детско и юношеско здравеопазване, въпреки, че доскоро Министерство на здравеопазването твърдеше, че не е задължено да прави такова.

Национална детска болница – най-упоритата гражданска мечта

От НМД искат да бъде представен и плана за създаване на Национална детска болница, провеждането на предварителен анализ на нуждите, който да даде отговори на въпроса за параметрите на детската болница. От Мрежата изискват отговори защо създаването на Обществен съвет, "за който три ръководства на Министерство на здравеопазването поеха ангажимент пред Национална мрежа за децата и Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“. Общественият съвет трябва да осигури прозрачност и отчетност на процеса по създаването на НДБ.

В отговора по заявлението Министерството ни предостави информация, която бе до такава степен обща, лишена от яснота и съдържание, че практически не отговаряше на определението за „информация“ по смисъла на ЗДОИ. Така например, на въпросите на НМД относно плана за създаване на НДБ и ангажимента на Министерството за сформиране на Обществен съвет, от МЗ указаха единствено, че „отговорът е уреден в действащото законодателство“ и че въпросът е в „процес на обсъждане“. Подобен формализъм в отговорите на Министерството е особено тревожен, предвид надделяващия обществен интерес от разкриването в пълнота на поисканата информация. Поради това, при съдействие от нашата Мрежа за правна помощ, НМД незабавно инициира обжалване на получения отговор, пишат от Мрежата.

С неподлежащо на обжалване решение от 03.07.2023 г., Административен съд – София град уважи жалбата на НМД, отмени частично решението на МЗ и върна административната преписка на Министерството за произнасяне по същество в срок от две седмици.

В мотивите си съдът приема, че посоченото в отговора на Министерството е „твърде общо и не дава никакъв конкретен отговор“. Съдът постанови, че е необходимо предоставяне на обсъжданите документи в работен вид, тъй като това цели „повишаване на прозрачността на дейността на органа в областта на детското здравеопазване“, поради което няма и не бива да има ограничение на достъпа до публична информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки