Очите крият ключа към истинската биологична възраст и предупреждават за риск от смърт

Янка Петкова 29 юни 2022 в 10:22 1532 0

око

Снимка Pixabay

изследване на ретината

Очите държат ключа към истинската биологична възраст и могат да бъдат предиктор за риск от смърт, установява проучване на университета в Мелбърн, публикувано в British Journal of Ophthalmology, съобщи Си Ен Ен. 

Проучването, което според изследователите е първото по рода си, доказва, че лесно и неинвазивно изследване на ретината може да определи истинската биологична възраст на организма, която може да не съвпада с календарната.

Проучването анализира над 130 000 изображения на ретината от хора, участващи в UK BioBank, дългосрочно правителствено проучване на над 500 000 участници в Обединеното кралство на възраст между 40 и 69 години. Използвайки модел на "дълбоко" дигитално проучване на ретината, изследователите сравняват действителната биологична възраст на участниците с календарната.

„Ретината предлага уникален, достъпен „прозорец“ за оценка на основните патологични процеси на системни съдови и неврологични заболявания, които са свързани с повишен риск от смърт“, пише авторът на изследването д-р Мингуанг Хе, професор по офталмологична епидемиология в университета в Мелбърн и Центъра за очни изследвания в Австралия.

Специалистите установяват, че има 2% по-висок риск от смърт, по каквато и да е причина, за всяка година разлика между действителната възраст на човек и по-старата биологична възраст, идентифицирана в окото.

По-големите интервали от три, пет и 10 години между действителната и биологичната възраст, измерени от ретината, са свързани с до 67% по-висок риск от смърт от специфични заболявания, дори след като се вземат предвид други фактори като високо кръвно налягане, тегло и вредни навици като тютюнопушенето.

„Използвайки алгоритъм за "дълбочинно изследване", компютърът успя да определи възрастта на пациенти от цветна снимка на ретината с доста добра точност. Тези нива на промени не са нещо, което ние като клиницисти можем да установим – можем да кажем разграничим ретина на дете и възрастен, но не и ретина на 70-годишен от ретина на 80-годишен", каза д-р Сунир Гарг, клиничен говорител на Американската академия по офталмология и професор по офталмология в очната болница Wills във Филаделфия, който не е участвал в проучването.

„Наистина уникалният аспект на това проучване е използването на разликата в реалната възраст на пациента в сравнение с възрастта, която му дава компютърът за определяне на риска от смърт. Това е нещо, което смятахме, че е невъзможно“, казва Гарг.

Има две групи заболявания, за които моделът не успява да предвиди значително повишен риск от смърт: сърдечносъдовите и онкологичните. Това може да се дължи на по-малък брой такива случаи в изследваната популация или на подобреното лечение на рака и сърдечните заболявания в последните десетилетия, казват изследователите.

„Нашите открития установиха, че разликата във възрастта на ретината е независим индикатор за повишен риск от смъртност, особено от болести, които не са свързани със сърдечносъдовата система и рака“, пишат проф. Хе и неговият екип. "Тези открития предполагат, че възрастта на ретината може да бъде клинично значим биомаркер за стареене."

Според изследователите, откритието им все още е просто "проблясък", който не може да бъде въведен като масова диагностика. Но проучването им показва ползите от по-задълбочено изследване на човешкото око.

„Ще трябва да се анализира по-голям обем от данни за по-разнообразни популации, но въпреки това проучването показва, че елементарните, неинвазивни тестове на окото могат да ни помогнат да проследяваме цялостното здраве на пациентите и за в бъдеще да им помагаме да разберат промените, с които те могат да подобрят не само очното, но и общото си здраве", пише Гарг.

Какво още "показват" очите

Сухите очи могат да бъдат признак на ревматоиден артрит. Високите нива на холестерол могат да причинят образуването на бял, сив или син пръстен около цветната част на окото, наречена ирис. Меден златен пръстен, обикалящ около ириса, е ключов признак на болестта на Уилсън, рядко генетично заболяване, което причинява натрупване на мед в мозъка, черния дроб и други органи.

И това не е всичко: увреждането на кръвоносните съдове в ретината, може да бъде ранен признак на увреждане на нервите поради диабет, високо кръвно налягане, коронарна артериална болест, дори рак, както и глаукома и свързаната с възрастта макулна дегенерация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!