Обмислят да въведат данък за вредни храни

OFFNews Последна промяна на 17 февруари 2015 в 11:34 5787 8

Вредните храни да бъдат облагани с нов данък, предлагат от Министерството на здравеопазването.

От министерството предлагат данъкът да бъде в рамките на 10% от цената на продукта, а идеята е така да се намали употребата на нездравословните храни, които водят до затлъстяване.

Ако предложението на Здравното министерство бъде прието, с новия данък ще бъдат облагани производителите на храни, които съдържат над 5% сол. Такива са повечето индустриално преработени и консервирани храни, като колбасите и чипсовете.

„Не съм икономист, но смятам, че трябва да има такъв данък”, каза проф. д-р Донка Байкова, зам.-председател на Българското дружество по хранене и диететика пред Нова телевизия.

Според Байкова консумацията на вредни храни може да се намали ако се увеличат цените им.

„Покачването на данъците и специално въвеждане на акциз на храните, които са с риск за човешкото здраве, е добра идея, но в бизнеса буди съмнение, тъй като покачването на данъците води до покачване на сивия сектор”, каза председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева.

Кукушева е на мнение, че повишаването на акциза в тютюневия сектор и на алкохола не е довело до по-висока събираемост и не е ограничило сивия пазар на тези изделия. Затова според нея подобен данък върху вредните храни няма да постигне търсените резултати.

Според нея проблемът с нездравословното хранене има друго решение - да се диференцира ДДС ставката на полезните храни. Така цената им щяла да падне.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.10 2015 в 08:40

Абе, те ли ще ни казват какво ще ядем и какво не, ами да ни го доставя вкъщи Москов и всичките там Московци с безплатна доставка от тяхни средства, пък тогава ще сме съгласни да ни диктуват какво ще ядем. Не всеки българин взема заплата от по 3 бона (поне) като тях, че да яде винаги и само здравословно, повечето са на минимално плащане (ако изобщо го има плащането), та ядат евтиното, пък ако ще да не е здравословното според някого, ама ядат, за да оцелеят. Ами не е ли по-здравословно да им сложат данък на тяхните заплати от няколко хиляди лева, пък с този данък да се компенсира цената на полезните храни? Пък тогава да се правят, че мислят за здравето на народа си.

17.02 2015 в 18:24

Аз пък си мисля, че въвеждането на БДС върху съдържанието на храните би решил проблема доста по-ефективно и без да се бутат цените......но това, е възможно в случай, че наистина идеята е да се намали консумацията на вредни храни.
Този случай, по всяка вероятност не е такъв - в задачата се търси, как едни допълнителни пари да отидат в едни джобове.

17.02 2015 в 16:46

Добре де защо пък не намалят цените на здравословните храни? Защо поне веднъж не решат да намалят цената на нещо а ? Мамицата ви мръсна...

17.02 2015 в 14:40

Трябва да се въведе глоба и за вредни храни за Макдоналдс-ите, дюнерите и Кенар-гостилниците, които предлагат подгрята и престояла с дни готова фабрична храна (до вкисването й), в която се развиват колонии от бактерии, бацили, щамове, гъбички, токсини, зарази, вируси, .... Но може ли паразитите в Парламента да гласуват закони срещу себе си и безметежното си и отлично осигурено от данъкопладците финасово статукво?

17.02 2015 в 12:36

за вредните неща

рекламите на пушене и цигари (с бандерол или без бандерол) трябва да бъдат забранени

защото пушенето е вредно и с бандерол и без бандерол !!!

тютюнопроизводителите да се откажат от тютюна и да отглеждат картофи , малини или да угояват прасета, агнета телета ....

така ще имат поминък без да тровят клиентите си ,
без да им причиняват рак от пушене
и в крайна сметка без да убиват клиентите си

нека да са живи и здрави клиентите , та да има клиенти ...

17.02 2015 в 12:14

за вредните неща

видях една реклама , която обяснява , че контрабандните цигари не осигуряват работни места и пенсии

демек децата требе да пушат само с бандерол цигари та да има за баба пенЦия и за тате работа .

Пълна идиотия от собствениците на булгартъПак и лаВка и обслужващата ги PR фирмица на моника монтереска

17.02 2015 в 11:57

Какво става министър Ксенофобов? Не ви излизат сметките за събираемостта на здравните вноски, че решихте да си осигурите и друг доход ли? При това сигурен! Цяла да се увеличи цената с 10%, демек чипса от 1 лв ще стане 1,10. Аууу, направо решихте проблема с яденето на чипс!!! А със сиренето какво ше правим и него ли ще го обложим с данък? А утре когато поредното "научно" изследване докаже, че солта не била толкова вредна, ще ни върнете ли парите?

17.02 2015 в 11:52

Според нея проблемът с нездравословното хранене има друго решение - да се диференцира ДДС ставката на полезните храни. Така цената им щяла да падне.
------------
Нима има някой, който се заблуждава, че целта на данъкът е задравето на хората? Как така ще намаляват цената на здравословните, а пари за бюджета??? Целта е много ясна - ПОРЕДНИЯТ КОСВЕН ДАНЪК за опразнения джоб на българският потребител! Ще се оправдаят с: Ами като ти е скъпо не го яж и така, ще си спестиш парите. Само където, тогава ще ви паднат и вашите проходи в бюджета и веднага ще измислите друг "здравословен" данък. Или греша?
 
X