Ново лечение сваля риска от метастази след химиотерапия при рак на гърдата от 52% на 6%

Комбинацията с противовъзпалително средство по време на химиотерапия може да предотврати появата на белодробни метастази

Янка Петкова 08 ноември 2022 в 10:33 9900 0

лаборатория

Снимка Pixabay

Изследване на учени от университета в Тел Авив

Ново лечение, разработено в университета в Тел Авив (TAU), може значително да подобри ефикасността на химиотерапията при пациенти с рак на гърдата, намалявайки риска от белодробни метастази след химиотерапия от 52% на 6%, съобщават от Министерството на външните работи на Израел.

Проведено с лабораторни животни, проучването идентифицира механизма, който генерира възпалителна среда, насърчаваща рака, в отговор на химиотерапията. Израелските учени установяват, че чрез добавяне на противовъзпалително средство към химиотерапията, метастазите могат да бъдат предотвратени.

Изследването е ръководено от проф. Нета Ерез от Катедрата по патология към Медицинския факултет Sackler на TAU и изследователи от нейната група: Леа Монтеран, д-р Нур Ершайд, Яел Заит и Йеела Шарф, в сътрудничество с проф. Ирис Баршак от Медицински център Шеба и д-р Амир Соненблик от Медицински център Сураски (Ичилов) в Тел Авив.

Документът е публикуван в Nature Communications. Проучването е финансирано от Европейския съвет за научни изследвания, Израелската асоциация за борба с рака и Emerson Cancer Research Fund.

В много случаи на рак на гърдата хирургичното отстраняване на първичния тумор е последвано от режим на химиотерапия, предназначен да убие всички злокачествени клетки останали след операцията или вече колонизиращи други органи. Въпреки това, докато ефективно убива ракови клетки, химиотерапията има някои нежелани и дори вредни странични ефекти, включително увреждане на здравите тъкани. Най-опасни сред тях са вътрешните възпаления, които, парадоксално, могат да помогнат на останалите ракови клетки да образуват метастази в отдалечени органи. Целта на нашето изследване беше да отрием как се случва това и да опитаме да намерим ефективно решение", казва проф. Ерез.

За тази цел изследователите създават животински модел за метастази на рак на гърдата. Животните получават същото лечение като хората: хирургично отстраняване на първичния тумор, след това химиотерапия, последвана от наблюдение за откриване на метастатичен рецидив възможно най-рано. Смущаващите резултати: метастатични тумори са открити в белите дробове на голям процент от третираните животни - подобно на процента, открит в контролната група.

За да дешифрират неблагоприятните ефекти, учените изследват белите дробове на животните на междинен етап – когато малки микрометастази може вече да са се развили, но дори усъвършенстваните технологии за изобразяване не могат да ги открият.

При хората интервалът между химиотерапията и откриването на метастатични тумори е недостъпна „черна кутия“. Работейки с животински модел, бихме могли да проверим какво всъщност се случва вътре в тази „кутия“. Открихме неизвестен досега механизъм: химиотерапията генерира възпалителен отговор в клетките на съединителната тъкан, наречени фибробласти, карайки ги да извикат имунни клетки от костния мозък. Това от своя страна създава възпалителна среда, която поддържа микрометастазите, като им помага да растат в пълноценни метастатични тумори. Така химиотерапията, прилагана като средство за борба с рака, постига обратния резултат", казва ръководителят на изследването проф. Нета Ерез.

Изследователите идентифицират механизма, чрез който фибробластите набират имунни клетки и ги „обучават“ да поддържат рака.

Ние открихме, че в отговор на химиотерапията фибробластите отделят „протеини на комплемента“ – протеини, които медиират набирането на клетки и засилват възпалението, често чрез призоваване на белите кръвни клетки към увредени или заразени области, процес, наречен хемотаксис. Когато  клетките на имунната система достигнат белите дробове, те създават възпалителна среда, която поддържа раковите клетки и им помага да растат, посочва проф. Ерез. 

За да се борят с този новооткрит процес, изследователите комбинират химиотерапията, приложена на животните, с лекарство, което блокира активността на протеините на комплемента. Резултатите са обнадеждаващи: след комбинираното лечение процентът на животните, които не развиват метастази, се повишава от 32% на 67%; и процентът на тези с екстензивна колонизация на рак в белите дробове намалява от 52% с редовна химиотерапия до 6%, когато се добавя инхибиторът на възпалението (противовъзпалително средство).

Открихме механизма на сериозен проблем при лечението на рак на гърдата: много пациенти развиват метастатични тумори след отстраняване на първичния тумор и последвала химиотерапия. Идентифицирахме възпалителен механизъм, чрез който химиотерапията подпомага растежа на метастатични тумори, и открихме ефективно решение: комбиниране на химиотерапия с инхибитор на възпалението. Надяваме се, че нашите открития ще позволят по-ефективното лечение на рака на гърдата, а може би и на други видове рак – за предотвратяване на метастатичен рецидив и спасяване на много животи по света, заключава проф. Ерез.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови