МЗ и прокуратурата започват проверки във всички болници за източване на НЗОК

Повдигат обвинения на настоящия и бившия директори на болницата във Враца

Вероника Шербанова Последна промяна на 05 декември 2017 в 16:43 2944 2

Съвместни проверки на здравното министерство, МВР и прокуратурата  започват във всички държавни и общински болници в страната за източване на Здравната каса.

Проверките ще засегнат болниците, извънболничната помощ и лекарствата, финансирани с публични средства, уточниха на съвместна пресконференция здравният министър Кирил Ананиев, вътрешният министър Валентин Радев и главният прокурор Сотир Цацаров. 

Те обещаха проверките да се извършат на всички нива и да няма "чадър" над никого. 

От болниците вече събрани договорите, които имат с други лечебни заведения - за наем или друга съвместна дейност, като ще се търсят "болници в болниците". 

По закон болниците имат право да сключват договори с други лечебни заведения, но само ако дейността на двете не се припокриват. В действителност обаче съществува практиката общински или държавни болници да сключват договори с частни лечебни заведения, като в много случаи се препращат за лечение пациентите по по-скъпите клинични пътеки. 

Проверките на договорите вече са започнали, като при най-малките индикации за наличие на "болница в болницата", договорът ще се предава на прокуратурата. 

Цацаров даде примери за открити такива договори с болницата във Враца. 

През октомври 2010 г. лечебното заведение е сключило договор с частната русенска болница "Медика Кор" за срок от 5 години, като договорът е преподписан през 2016 г. за още 3 години. 

През това време болницата във Враца е превела на частната над 14,8 млн. лева, а е получила ремонт и техника, която според получен сигнал е остаряла, както и пари за електричество. Така частната болница е получила чисто над 12 млн. лева, без да извърши никаква медицинска дейност. 

В същото време болницата във Враца е сключила и договор с частната "Вива Медика" през 2009 г., като договорът е за наем срещу ремонт. Договорът е до 2023 г., като включва и това частната болница да използва болничната аптека на държавната, за което плаща по 50 лева на година. 

Във врачанската болница са открити и други нарушения. След напускането на лекар отделението по съдова хирургия вече не е отговаряло на изискванията, за да съществува самостоятелно, затова е сключен договор с лекар, който има частна практика в Шумен. Този лекар никога не е стъпвал в болницата във Враца и не е оперирал пациенти, но е получил заплата от общо 33 000 лева. 

Освен това в болницата е купен компютърен томограф за 782 970 лева без ДДС, чиято пазарна цена всъщност е 403 879 лева. 

В същото време болницата във Враца беше едно от лечебните заведения, на които се наложи да бъдат отпуснати допълнително средства заради милиони просрочени задължения. 

В рамките на разследването в болницата във Враца ще бъдат повдигнати обвинения на настоящия директор и на неговия предшественик. 

Цацаров уточни, че проверките в болниците ще се извършват от регионалните здравни инспекции и регионалните здравни каси, но не от същата област като тази на съответното лечебно заведение, а от съседна за по-голяма обективност. 

Главният прокурор посочи, че е добре да се помисли дали трябва да остане в сила възможността държавните и общинските болници да сключват договори с други лечебни заведения, дори да извършват различни дейности, както е предвидено в закона. 

Това са първите толкова мащабни проверки, които се извършват в болниците, коментира здравният министър Кирил Ананиев. 

Вътрешният министър Валентин Радев пък помоли през медиите помощ от ДАНС за започналите проверки, както и от лекари и медицински сестри в страната, тъй като в МВР се затруднявали с терминологията. 

Паралелно със започналите проверки е започнал и анализ на финансовото състояние на болниците в страната, за да се вземат мерки за тяхното преструктуриране и оздравяване. 

Сотир Цацаров коментира и акцията, при която бяха арестувани 7 души, изнасяли незаконно лекарства за онкоболни. Той уточни, че за момента няма да се изнася информация по случая, но действията продължават. Очаква се нова информация да бъде обявена в петък или следващия понеделник. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7823

2

kokoten

06.12 2017 в 13:30

....идиотията в контролните органи за борба с каражбите в здравеопазването е просто отчайваща....вече 20 години кретените твърдят,че частните болници източват и крадат здравната каса,как пък веднъж не ги хванахте и осъдихте,как позволявате това да се случва вече 20 год....истината е,че всички НЕчастни структури са тотално корумпирани(когато дойде предишния директор на Врачанската болница всички договори с външни фирми бяха прекратени и подписани наново с "правилните фирми")така се точат парите от разни мазни мошеници.Сега ,за да излезе от батака,новия директор съкращава дейности и персонал,подгониха частните болници,просто не ми е ясно къде ще се лекуват хората от Врачанска област,всъщност те не останаха много....

11009

1

случайно прочетох

05.12 2017 в 17:59

Да започнат от Токуда.