Може ли кафето да компенсира недоспиването

OFFNews 21 август 2023 в 07:00 1207 0

Помага ли кафето да се справим със сложните мисловни задачи? Учените са скептични.

Снимка pexels.com

Помага ли кафето да се справим със сложните мисловни задачи? Учените са скептични.

Всеки се чувства по-добре, след като се е наспал, а липсата на сън влияе негативно на тялото и мозъка. Възможно ли е все пак да спите по-малко и да постигате максимални резултати? Професорът по психология от Мичиганския държавен университет Кимбърли Фен и студентите му проверили дали има нещо, което може да преодолее негативните ефекти от недоспиването.

Кимбърли Фен изучава начините, по които сънят благоприятства паметта и се интересува от това как лишаването от него се отразява на познавателните способности.

„Проучванията за ефекта на съня върху по-сложните видове мислене показват донякъде смесени резултати – обяснява той начинанието, цитиран от www.sciencealert.com. - Затова аз и моят екип се опитахме да определим как държането на хората будни в продължение на една нощ се отразява на различни видове мислене.

Накарахме участниците да изпълняват различни когнитивни задачи вечер, преди да ги разпределим на случаен принцип да се приберат вкъщи и да спят или да останат будни цяла нощ в лабораторията. Участниците, на които беше позволено да спят, се върнаха на сутринта и всички отново изпълниха когнитивните задачи.

Наред с нарушенията на вниманието, лишаването от сън води до повече грешки при определяне на поредността. Поддържането ѝ е сложна способност, която включва следване на поредица от стъпки в определен ред, без да се пропускат или повтарят някои от тях. Подобно е на изпълняването на рецепта за торта по памет. Не бихте искали да забравите да добавите яйцата или случайно да добавите солта два пъти, нали?“

Може ли кофеинът да замени съня?

След това екипът тества начини за компенсиране на липсата на сън.

Какво бихте направили, ако не сте спали достатъчно през изминалата нощ? Много хора биха посегнали към чаша кафе или енергийна напитка и затова екипът проверява дали кофеинът помага за поддържане на вниманието и избягване на грешки при определяне на поредността след лишаване от сън.

Оказва се, че кофеинът подобрява способността за концентрация на вниманието на лишените от сън толкова добре, че резултатите им са сходни с тези на спалите цяла нощ. Кофеинът повишава ефективността и на хората, които са спали цяла нощ. Той помага на всички да задържат вниманието си, а не само на тези, които не са спали.

Въпреки това установихме – разказва професорът, че кофеинът не намалява грешките при определяне на поредността нито при лишените от сън, нито в групата на наспалите се.

Това означава, че ако сте лишени от сън, кофеинът може да ви помогне да останете будни и да изиграете видео игра, но вероятно няма да ви помогне да се справите с изпита по алгебра.

Може ли дрямката да компенсира изгубения сън?

Изследователите дават възможност на част от участниците да подремнат за 30 или 60 минути по време на периода на лишаване от сън през нощта между 4 и 6 ч. Той съвпада приблизително с най-ниската точка на бдителност в 24-часовия цикъл.

Подремналите не се справят по-добре нито с простата задача за внимание, нито с по-сложната - за определяне на поредност, отколкото останалите будни цяла нощ.

Починете си

Въпреки че кофеинът може да ви помогне да останете будни и да се чувствате по-бодри, той вероятно няма да ви помогне при задачи, които изискват сложна мисъл. Макар кратката дрямка да ви накара да се почувствате по-добре през нощите, в които трябва да останете будни, тя вероятно няма да помогне на ефективността ви.

Накратко, достатъчният сън е от съществено значение за ума и мозъка ви и просто няма заместител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!