Москов взима лиценза на болници, ако не приемат онкоболни

Министърът се извини на личните лекари

OFFNews 05 април 2016 в 15:26 4577 1

Комплексното лечение на онкоболни е гарантирано и няма основание болниците да връщат пациенти. Това заяви здравният министър Петър Москов, подкрепен от лекари онколози от големи болници и комплексни онкологични центрове. 

Думите му са по повод изявления на лекари, че част от болниците в страната ще спрат да лекуват онкоболни, защото не могат да отговорят на новите изисквания, като на изискванията отговарят едва 8 лечебни заведения. 

Москов подчерта, че твърденията не са верни, тъй като над 25 болници отговорят на изискванията за комплексност на лечение на онкоболни и ще могат да приемат пациенти. Останалите болници пък ще могат да сключват договори с други лечебни заведения, за да се осигури комплексното лечение.

Ако някой си позволява да спекулира и да се увеличава напрежението сред пациентите, това е долно поведение, подчерта Москов, като допълни, че е възможно да се отнемат разрешителни на болници или да се прекратяват договорите им със Здравната каса, ако отказват да приемат онкоболни пациенти. 

Министърът призова пациентите да подават сигнали в министерството или Касата, ако им е бил отказан прием. 

До момента има подадени сигнали за три болници, които са отказали лечение на пациенти с онкологични заболявания. 

По думите на Москов директори на болници са му признали, че са били подтиквани от свои колеги да не приемат онкоболни за няколко дни. Целта е "да клекнат тези момчета в Здравното", но "момчетата от министерството няма да клекнат, коментира той. 

След въведените промени онкологични комитети ще изработват цялостен план за лечение с посочени лекарства. В комитета ще участват хирург, лъчетерапевт, химиотерапевт, диагностиг, патолог. Пациентите ще получават плана си за лечение, преди да бъдат изписани от болницата.

Лечебните заведения, които нямат комитети, ще изпращат документите на болния до друга болница, в което е формиран такъв комитет. Ако пациентът получи мнение от един онкокомитет, но реши да се лекува в друго лечебно заведение, отново ще бъде обсъден случая в новия онкокомитет, а ако се налага, ще се извършва и допълнителна диагностика. 

Според онколозите досега лечението на онкоболни е било разпокъсано и се е стигало и до грешно лечение, но с новите промени процесът на лечение ще се подобри. 

Те подчертаха, че някои детайли от новите правила не се харесват на част от лекарите, защото са изготвени не в полза на лекаря, а в полза на пациента.

Здравният министър се извини на личните лекари за това, че мненията им не са били вземани предвид, и призна, че с тях не са били дискутирани реформите в здравеопазването.

По думите му обаче този проблем е бил изчистен след срещата с джипитата миналата седмица. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови