Лекари предложили да се орежат с 60% парите за онкоболните

НЗОК договори парите за здраве

OFFNews 29 март 2016 в 13:29 3187 0

От Българския лекарски съюз дошло предложението за намаляване на цените на клиничните пътеки, сред които и орязване с 60% на парите за онкоболните. 

Това обявиха от Надзорния съвет на Здравната каса, цитирани от Дарик, след като в понеделник здравният министър Петър Москов обяви, че това се е случило при договаряне между "анонимни чиновници от НЗОК и анонимни лекари". 

Москов отказа да посочи кой точно е предложил по-ниските цени, като подчерта, че проблемът вече е решен и няма да има намаляване на цени на клинични пътеки в сравнение с миналата година. 

Според представителите на Надзора на Касата подобно предложение не е идвало от НЗОК, а е постъпило именно от Лекарския съюз.

Намаляването на цените на някои клинични пътеки станаха една от причините за недоволството на лекарите и до отказа им да подпишат Националния рамков договор.

След отказа на БЛС да подпише договора НЗОК предложи служебен рамков договор, в който бяха включени някои от промените, влезли в сила чрез промени в закона през миналата година.

След обявеното недоволство от страна на съсловните организации обаче Надзорът реши в сила да остане Националният рамков договор от 2015 г., като към него беше подписан анекс, с който се въвеждат по-голямо количество направления за специалист и за изследвания, както и допълнителни средства за бебетата и малките деца. 

От тази година специализантите ще имат възможност да бъдат пълноправни партньори на Здравната каса и ще сключват трудови договори в болниците, в които работят, обявиха от Надзора.

Анексът влиза в сила от 1 април. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови