Москов: Има проблем с лимитите в болниците, ще има промяна на методиката

OFFNews 23 април 2015 в 20:53 3648 4

Снимка БГНЕС

Аз ще съм последният, който ще подкрепи да има твърди лимити в болниците, но това са мерки, които се налагат, докато не станат факт другите подготвяни промени.

Това заяви по време на заседанието на здравната комисия в парламента здравният министър Петър Москов.

Подготвят се обаче промени в методиката, които засягат хората на хемодиализа и родилките. Те ще бъдат гласувани на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК на 28 април, допълни Москов.

По думите му причината за напрежението заради лимитите на места се дължи на грешки на РЗОК, които са били отстранени.

Навсякъде, където има обективна причина за напрежение, ще се обсъди и ще се преразгледа, уточни той.

На други места обаче проблемите идват от това, че ръководството по места не иска да се раздели с досегашната практика. В много болници ръководителите направиха промени и успяха да се вместят в лимитите, подчерта министърът.

Задълженията на болниците са в размер на 425 млн. лева, стана ясно още по време на заседанието на комисията.

Депутатите не приеха решението за създаване на временна комисия, която да направи проверка на финансовото състояние на болниците с над 50% държавно участие, каквото предложение направи Димитър Шишков от Реформаторския блок.

Временната комисия не е опит за „лов на вещици“. Идеята е да се каже истината на хората, защото без да се назоват причините за дълговете, няма как да се помогне на здравната система, коментира Шишков.

Председателят на комисията Даниела Дариткова обяви, че временна комисия не е необходима, защото постоянната парламентарна комисия има възможността да разисква този проблем.

Като мотив за това беше изтъкнато, че необходимата експертиза може да има само здравното министерство, а одит на проблемните болници може да направи агенцията за медицински одит и от Сметната палата.

Здравният министър припомни и че в министерството има отделно звено, което се занимава с анализи на състоянието на болниците и причините за трупането на дългове.

Въпросът дали да бъде съставена временна комисия или не предизвика негативни реакции от страна на депутатите от ДПС, които обявиха, че предложението на Дариткова оставя блудкавото усещане, че ГЕРБ се опитва да прикрие кой носи отговорността за това състояние на болниците.

Москов се включи в дискусията, като подчерта, че не бива обсъждането на толкова важен въпрос да минава през формулата „Моето управление беше по-добро от твоето управление“.

В крайна сметка беше решено в срок от един месец здравният министър да изготви и представи пред комисията доклад за състоянието на болниците.

Депутатите трабваше да разгледат на второ четене промените в Закона за здравното осигуряване. Преди това обаче те решиха да се проведе изслушване на министър Москов, тъй като последния насрочен блиц констрол преди Великденските празници беше отложен заради болест на министъра.

Преди да се стигне до това решение Москов призова да се отложи блиц контролът, за да започне обсъждането на важните промени в закона, като обяви, че е готов да се яви за изслушване на извънредно заседание следващата седмица.

Заради блиц контрола членовете на комисията успяха да разгледат само първите два параграфа, които засягат част от важните промени в закона – да се даде право на Здравната каса да избира дали да подпише договор с дадена болница в зависимост от услугата, която предлага, и разделянето на здравния пакет на три части – спешен, основен и допълнителен.

Депутати от ДПС и БСП предложиха двата параграфа да отпаднат. Сред мотивите им беше това, че няма достатъчно информация за промените, които ще бъдат направени и има много неясноти, които трябва да се изяснят.

От ДПС и БСП обявиха, че с въвеждането на листи на чакащите българите ще имат по-малък достъп до здравеопазване. Освен това се нарушава правото на избор на пациентите, които ще бъдат принудени да се лекуват в тази болница, която не е изчерпала лимита си. Според тях по този начин се създават условия и за корупция в системата, а допълнителните плащания ще бъдат узаконени.

С тези промени искаме да направим така, че пациентите да знаят за кои заболявания държавата заплаща на 100%. Тази мярка е много по-социална от това, което вие предлагате. Казвате, че пациентите няма да имат добър достъп до здравеопазване – те и сега нямат. Казвате, че с промените ще има планов прием – то и сега има. Казвате, че ще има корупция – то и сега има, коментира Петър Москов. 

Двата параграфа бяха приети в края на заседанието.

Тъй като почти не остана време за обсъждането на законопроекта, депутатите решпиха да се съберат на извънредно заседание в сряда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови