Колко струва да родиш в различните държави

OFFNews 21 февруари 2015 в 14:41 21714 8

Разходите по едно раждане могат да са коренно различни в зависимост от страната, в която пребивава бъдещата майка, пише Би Би Си. 

Сумата варира от 0 долара за англичаните и може да достигне до десетки хиляди долара за семейстава в Съединените американски щати.

За да се роди едно дете в Сингапур родителите трябва да подготвят 6 500 долара. Ако към сметката прибавим и всички пренатални прегледи, то сумата достига до 10 000 долара. При усложнения по време на раждането и цезарово сечение - сметката се утроява. 

Средната сума за раждане в САЩ е 30 000 долара. Ако се наложи цезарово сечение сумата може да достигне до 50 000 долара.

В Латинска Америка също се наблюдават доста различия в цената на раждането в отделните държави.

В Куба голяма част от услугите се поемат от здравна застраховка, във Венецуела раждането в държавна болница е безплатно, а в частна е около 19 000 долара. 

В Южна Африка раждането и пренаталните прегледи са безплатни, но жените от средната класа, които са около 30% от населението, могат да си позволят и предпочитат да използват частно здравно осигуряване. В такъв случай раждането им струва около 2 000 щатски долара.  

Най-евтино излиза да родиш в Индия. Там бедните имат безплатен достъп до прегледи и раждане, а тези, които могат да си позволят частни лекари плащат по 240 щатски долара за нормално раждане и 400 долара за цезарово сечение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови