Министър Ангелов: Няма да се налагат нови ограничителни мерки, разпространението на COVID-19 у нас намалява

OFFNews 04 август 2020 в 17:11 4024 0

Снимка БТА

Към момента не се налага въвеждане на нови, допълнителни ограничителни мерки заради COVID-19 в страната. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов след среща с представители на експертните съвети по епидемиология, по микробиология, по инфекциозни болести и по вирусология.

Няма съществен натиск върху болничната ни система и има ясен план какво да се прави при увеличаване на заболеваемостта, увери здравният министър.

По думите му натискът се изчислява на дневна база. Броят на новозаболелите в България намалява с 9,8%. За сравнение същият показател в Португалия е 15%, в Испания 30,2%, Словакия 17,5%. Има тенденция към ръст на заболелите в Кипър, Естония, Малта, Гърция, Ирландия, Холандия и Румъния. Наблюдава се повишаване на дела на болните във възрастовата група 15-29 години.

Делът на заразените с коронавирус медици е 5,85%. От тях 248 са лекари, 240 са медицинските сестри, 113 са санитарите и двама здравни инспектори от РЗИ.

Ако има над 350 новозаразени на ден, има готовност за разкриване на над 8 хиляди легла за лечение, от които 1108 за дихателна реанимация, а останалите - за консервативно лечение.

Огнищата в домовете за възрастни

Разпространението на COVID-19 в двата дома за възрастни хора - в Русе и във Варна, вероятно е в резултат на неспазване на противоепидемичните мерки, посочи министър Ангелов.

В дома в Русе има 91 положителни случая, от тях 8 са сред персонала. Трима са починали. Възрастта на обитателите на дома, които са с положителни тестове, е 80-94 год.

В дома във Варна, който е частен, има 93 положителни случая, като 9 са сред персонала. Смъртните случаи са 5. В социалното заведение ще бъде извършена проверка, тъй като по думите на министър Ангелов, е било разкрито "без санкцията на МЗ и на МТСП". РЗИ Варна води разговори с директори на местни болници за оказване на помощ с медицински персонал при нужда. Медикаменти ще бъдат доставени по линия на БЧК.

И в двете заведения е създадена организация за изолиране на потребителите с отрицателни проби от позитивните, които са под карантина, на отделен етаж или извън сградите на домовете.

С какви предпазни средства разполага страната

Към момента в националния склад има хирургически маски за три месеца, специализирани маски - за 7 месеца, еднократни гащеризони - за 3 месеца, ръкавици - за месец и половина, шлемове - за 6 месеца, спирт - за 4 месеца, дезинфектанти - за 3 месеца. Най-малко е количеството на калцуни и ръкавици, но МЗ полага всички усилия за набавянето им, обясни Ангелов.

Потребностите от специалисти

В страната ни не достигат анестезиолзи и реаниматори, коментира той и посочи, че се извършва анализ по области, за да се установят потребностите от тях. На база резултатите от анализа в края на годината ще бъде представена карта на потребностите от лекари и професионалисти по здравни грижи, за да се прецени в каква посока да насочим средствата, които ще получим по европейски програми и да инвестираме в обучението на хора, добави още министър Ангелов.

За предстоящата учебна година

В междуведомствената група, която ще работи по създаването на безопасна среда за учениците, ще бъдат включени зам.-министър Бойко Пенков и доц. Ангел Кунчев, представители на здравния контрол в МЗ и зам.-министър на образованието. Тази група трябва да даде отговор присъствено ли ще започне учебният процес, каквато цел е поставена.

Министърът коментира, че е уведомен за подписката, организирана от родители, с която се иска учебната година да започне онлайн. По думите му според друга подписка родителите желаят те да решават как да стартира учебния процес.

"Това, което ние искаме да направим, е да намерим пресечната точка между всички мнения и медицинската целесъобразност на решението, което ще предложим", обясни Ангелов. Той допълни, че целта е учебната година да започне присъствено и да се регламентира как ще се контролират децата, които влизат; как да се попречи на разпространението на болестта в училищата, класната стая, на етажа; прави ли се промяна на смените; как да се карантинират деца при случай на безсимптомно положително за коронавирус дете, как да се промени учебният процес; как да се провежда дезинфекция; 14 дни ли да е карантината.

Въпросите са много и тази група трябва да им даде отговор. Тя ще започне да работи вероятно от другата седмица, каза здравният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови