Мерките ще се променят според заетостта на болниците и наличието на персонал

OFFNews 11 януари 2022 в 12:38 2547 0

Снимка Министерство на здравеопазването

„Тази вълна няма да повтори това, което наблюдавахме при предишните вълни. Ежедневно ще бъде извършвана комплексна оценка на база данните, които са натрупани в Националната здравно-информационна система, както и математическо моделиране – опит за прогнозиране на това как ще протече вълната. В анализа ще бъдат включени не само заболяемостта на 100 хил. души и смъртността от COVID-19, но и заетостта на леглата, в т.ч. продължителността на тази заетост. Ключов показател ще бъде и обезпечеността с медицински персонал, който да полага грижи за болните. Това ще са факторите за преминаване от едни към други противоепидемични мерки.“

Това каза министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова след среща с директорите на столичните лечебни заведения за болнична помощ.

По време на срещата, на която присъстваха и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, и директорът на Столична РЗИ д-р Данчо Пенчев, бяха дискутирани обезпечеността с болнични легла, възможността за разкриване на допълнителни такива за лечение на пациенти с COVID-19, в т.ч. за интензивно и консервативно лечение. Акцент беше поставен и върху това, че медицинските грижи за всички пациенти, които не са заразени с коронавирусна инфекция, също трябва да бъдат гарантирани, съобщиха от здравното министерство.

Проф. Сербезова е уверила директорите на столичните болници, че държавата е осигурила всички необходими лекарствени продукти за лечението на пациентите с COVID-19.

Пред журналисти министърът коментира, че в рамките на днешния ден се очаква да бъде издадена заповедта, с която продължителността на карантината и изолацията ще бъде съкратена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови