'Медицински надзор' не може да проверява сигнали от застрахователи, защото съдържат лични данни

OFFNews 11 декември 2019 в 14:17 2347 0

Снимка Pixabay

Изпълнителна агенция „Медицински надзор" не може да проверява сигнали за измами от застрахователните дружества, защото в тях се съдържат лични данни, включително за здравния статус на клиентите им. Това гласи позицията на ИАМН по повод отправени вчера нападки от страна на Мими Виткова, председател на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно застраховане.

Д-р Виткова обвини агенцията, че не е проверила случаи, при които е искано допълнително доплащане в болници на здравноосигурени пациенти. По този повод здравният министър Кирил Ананиев заяви, че ще затегне контрола, включително чрез кадрови промени в агенция „Медицински надзор".

От ИАМН съобщават, че в агенцията са получени общо 18 искания за проверки от двама застрахователи - ОЗОФ „Доверие“ и Метлайф Юръп Д.А.К. – България . Те не са проверени, защото гражданите „не са давали съгласието си техните лични данни да се предоставят на ИАМН или друга държавна институция".

„ИАМН не съхранява информация по поставените в „сигнала" въпроси и следователно няма как да отговори на такова искане. Искането от някои застрахователни дружества ИАМН да извърши проверка от правна и фактическа страна е действие, което е напълно различно от искането ИАМН да предостави налична информация. Само последното би било законосъобразно", смятат от Агенцията.

Според ИАМН в описаните случаи някои застрахователни дружества искат от държавна институция да извърши проверка, целта на която е да се установят данни и факти по изпълнението на един частноправен договор между застрахователното дружество и застрахованото лице, т.е. застрахователното дружество без наличие на правно основание възлага на държавна институция да подпомогне разрешаването на един частноправен спор. „По правило в тези случаи застрахователното дружество изразява недоволство, ако спорът не бъде решен в негова полза. Покрай всичко това се погазват и основни правила за защита на личните данни", твърдят в позицията си от ИАМН.

ОТ Агенцията съобщават, че през 2019 г. са извършени 44 проверки, за нарушени икономически права на пациенти в 37 лечебни заведения. В резултат на тях са установени 460 нарушения и са връчени 20 акта за установяване на административни нарушения. Предстои издаването на още 406 акта. Освен това ИАМН е изготвила план за тематични проверки на лечебни заведения в цялата страна по въпроси, свързани с икономическите права на пациентите, както и програма за превенция на този тип административни нарушения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови