Личните лекари искат включване на нова имунизация сред разрешените в извънредното положение

Александра Маркарян 29 април 2020 в 13:53 3613 0

Сдружението на общопрактикуващите лекари предложи разширяването на списъка с имунизациите, които могат да правят по време на извънредното положение.

В писмо до здравния министър Кирил Ананиев предлагат включването на имунизацията срещу ротавирусен гастроентерит при новородени и разясняват мотивите си.

"Макар да не е включена като задължителна, имунизацията срещу ротавирусен гастроентерит /РГЕ/ при новородени е започната с първи прием при голям процент от децата и е необходимо да бъде довършена в срок до навършване на 6 месечна възраст с втори и трети (евентуално) прием", се казва в писмото на Управителния съвет на НСОПЛБ.

Ротавирусният гастроентерит е остро инфекциозно заболяване с фекално-орален механизъм на предаване. Той е най-честият вирусен гастроентерит в ранната детска възраст. Клинично се характеризира с остро начало, телесна температура над 39 градуса, повръщане, диария, катарални прояви от горни дихателни пътища и последваща дехидратация.

Лекарите предлагат още в съответната заповед на министър Ананиев от 20.04. да се направят и някои уточнения във връзка с организацията на провеждане на плановите детски консултации, профилактичните прегледи на деца и имунизации. Сега в текста е записано, че те се правят във вторник и четвъртък и че тогава лекарят няма право да обслужва други свои пациенти. От сдружението предлагат запазване на дните, като сред възможните дейности тогава бъдат включени не само задържителните имунизации, а и реимунизации и имунизации по национални програми. Искат също ако е необходимо, детски консултации, профилактика и имунизации да се извършват и в други дни по определен за целта график и при осигурен "зелен коридор".

Те разясняват, че всеки общопрактикуващ лекар може да определи часове за планови детски консултации/профилактични прегледи на деца, задължителни имунизации и реимунизации и имунизации по национални програми във вторник и/или в четвъртък съобразно структурата на практиката си. Часовете, според тях, трябва да са запазени само за тези дейности, без обслужване в тях на други пациенти от листата им. Настояват също в заповедта да се включи изискването между приема на едната и другата група пациенти да има минимум един час, в който да подготвят помещенията си за прием.

С цел по-добра организация предлагат предварително изготвяне на графиците и възлагане на ръководителя на лечебното заведение, където се намира практиката, да организира така достъпа, че различните потоци пациенти да не се смесват.

Структурата на пациентските листи в лечебните заведения е разнообразна е и необходима гъвкавост при организацията на работа - мотивират предложението си от сдружението и напомнят, че "в сегашния вид заповедта не допуска възможност за извършване на други дейности през целия ден, дори да има само едно или две деца, подлежащи на преглед по детска консултация и имунизация. В същото време общопрактикуващите лекари със записан голям брой бебета не могат да успеят в рамките на два работни дни да обхванат всички подлежащи деца при спазване на изискванията за физическо дистанциране и дезинфекция".

За да бъде осигурена адекватна грижа за останалите пациенти в дните за имунизации, сдружението предлагат в заповедта да се запише, че при необходимост, по време на изпълнение на тези дейности, останалите пациенти от пациентските листи се консултират по телефона и/или им се определя час и дата за посещение, и/или се насочват към център за спешна медицинска помощ.

При установяване на симптоми на остра вирусна инфекция, лечебните заведения незабавно да предприемат необходимите дейности по изолация на заболелия в домашни условия или в лечебно заведение в зависимост от клиничната картина и да информират Регионалната здравна инспекция на територията на областта с цел вземане на проби за изследване за COVID-19, предвижда друг предложен текст от лекарите. Според тях изрично трябва да се напише в министерската заповед, че на деца със симптоми на остри вирусни инфекции не се извършват имунизации, както и че преди приема на следващото дете задължително се извършва дезинфекция на кабинета, оборудването и чакалнята.

Същият механизъм на действие да се приложи от лечебните заведения и при откриване на човек със съмнение за COVID-19 при провеждане на женски консултации, прием и планова оперативна дейност: незабавна изолация и транспорт до лечебно заведение с COVID-отделение, както и задължително информиране на Регионалната здравна инспекция на територията на съответната област.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови