Лекарство, базирано на халюциногенни гъби, може да лекува депресия

OFFNews 04 ноември 2022 в 11:09 1926 0

гъби

Снимка Pixabay

Проучване на Института по психиатрия, психология и невронауки към King's College London и South London и Maudsley NHS Foundation Trust

Лекарство, базирано на съединение в халюциногенни гъби, може да подобри симптомите на тежка депресия до 12 седмици, показва проучване, цитирано от Би Би Си.

Таблетка от 25 mg псилоцибин поставя пациентите в състояние на сън, което прави по-успешна психологическата терапия.

Експертите признават, че все още са необходими по-задълбочени проучвания с много по-дълго проследяване не ефектите от приложението на медикамента.

Приблизително 100 милиона души по света имат сериозна клинична депресия, която не се повлиява от никакви налични лечения - 30% се опитват да се самоубият. Учените изучават ефектите на псилоцибина върху психичните разстройства от години.

Последните проучвания са обещаващи, но твърде ограничени, за да се оценят трайните ефекти. В това последно изследване, публикувано в New England Journal of Medicine, дози от 1 mg, 10 mg и 25 mg са тествани върху общо 233 души от 10 страни в Европа и Северна Америка, като 25 mg дава най-добри резултати.

Повечето от доброволците са били в тежка депресия повече от година и са били на възраст около 40 години, казват изследователите от Института по психиатрия, психология и невронауки към King's College London и South London и Maudsley NHS Foundation Trust.

Какво показват наблюденията на специалистите след една доза от лекарството и провеждане на психотерапия: след три седмици всеки трети пациенти вече не е бил диагностициран като депресиран; един на всеки пет е отбелязал значително подобрение на 12-та седмица.

Авторът на изследването и психиатър-консултант д-р Джеймс Ръкър казва, че според наблюденията лекарството има "директно действие върху мозъка, поставяйки го в по-възприемчиво състояние и предоставяйки възможност за терапия".

Пациентите, лежащи на легло в спокойна стая, преживяха психеделично „пътуване“ – което един описва като „буден сън – за шест до осем часа. Това може да бъде много ефективно, но може да има и негативен ефект, казва д-р Ръкър пред BBC News. - Неприятните спомени от миналото могат да се появят едновременно с усещането за възстановяване на връзката със себе си и вашите чувства, допълва той и уточнява, че през цялото време на разположение на пациентите е имало терапевт, който да осигури подкрепа при нужда.

„Пациентите престават да си задават въпроси като „Какво не е наред с мен?“ и „Какво ми се случи?“, казва психотерапевтът Надав Лиъм Модлин.

Учените признават, че по няколко пациенти във всички групи са имали странични ефекти, като главоболие, гадене, силна умора, както и мисли за самоубийство. "Това не е необичайно", казват изследователите, но други експерти посочват, че може да е проблем за безопасността.

Ръководителят на психиатрията на университета в Единбург проф. Андрю Макинтош коментира, че опитът предоставя "най-силните доказателства досега, които предполагат, че по-нататъшни, по-големи и по-дълги рандомизирани изпитвания на психеделици са оправдани".

„Псилоцибинът може (в недалечно бъдеще) да се превърне в потенциална алтернатива на антидепресантите, които са били предписвани от десетилетия“, добави той.

Според други експерти обаче ефектите започват да изчезват след 12 седмици.

„Депресията може да бъде дълготраен проблем и трябва да се използват много по-продължителни периоди на проследяване от 12 седмици“, каза д-р Рави Дас от Университетския колеж в Лондон.

По-мащабно изследване, което трябва да започне скоро, ще проучи колко дози са необходими, за да се предотврати връщането на депресията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови