Лекарският съюз се възмути от ''откровените лъжи'' на фармацевтите

Генеричното заместване на лекарства не може да се извършва без разрешението на лекуващия лекар, категорични са от БЛС

OFFNews 10 октомври 2023 в 15:22 1799 0

медицина

Снимка Pixabay

Позиция на БЛС

Замяната на оригинално лекарство с генерично може да стане само след разрешение на лекуващия лекар и със съгласието на пациента. Това заявиха от Българския лекарски съюз (БЛС) в позиция по повод отвореното писмо на Българския фармацевтичен съюз (БФС) до министъра на здравеопазването Христо Хинков.

От съсловната организация посочват, че са възмутени от манипулативните твърдения и откровени лъжи, публикувани в писмото и от "тоталното неглижиране на водещата роля на лекаря".

Според БЛС твърдението, че замяната на оригинал с генерик "става по ясни правила и само със съгласието на пациента" е манипулативно и в противоречние на действащото законодателство.

От съсловната организация цитират чл. 34. (1) 1. (изм. - ДВ, бр. 81 от 2013 г.) когато лекарственият продукт е предписан чрез международно непатентно или фармакопейно наименование на лекарственото вещество, се отпуска лекарствен продукт, разрешен за употреба в страната, който съдържа предписаното активно вещество, като задължително се спазват предписаната лекарствена форма и количеството в дозова единица; 2. когато лекарственият продукт е предписан под търговско наименование, се отпуска точно предписаният продукт.

Оттам припомнят, че пак според закона когато аптеката не разполага с предписания лекарствен продукт, магистър- фармацевтът е длъжен да го осигури в срок до 24 часа. В този случай датата и часът на постъпването на рецептата се отразяват върху нея.

Цитираното твърдение на Български фармацевтичен съюз съдържа и откровена лъжа по отношение на генеричното заместване в Европа. Истината е, че в страните от ЕС, в които е позволено генерично заместване, то се случва при стриктно спазване на определени правила, сред които: заместването се позволява, само след разрешение на лекуващия лекар и съгласието на пациента; генеричното заместване винаги следва правилото заместване с медикамент с по-ниска цена и в полза на пациента и др., пишат от Лекарския съюз и подчертават, че в страните от ЕС не само, когато става въпрос за генерично заместване, а изобщо за продажба на лекарства по лекарско предписание, те се отпускат от аптеката стриктно, по правила, а не свободно каквато е практиката у нас.

От съсловната организация заявяват, че не са против въвеждането на възможност за генерично заместване на медикаменти, но не приемат то да се извършва "зад гърба на лекуващия лекар и без неговото изрично съгласие, както и без съгласието на пациента", тъй като именно той носи отговорността за лечението на пациента и резултатите от него.

Лекарят е този, който е отговорен за лечението на своите пациенти, отпускането на лекарствата е еднократен акт, а контролът върху лечението и състоянието на пациента продължава във времето. Още повече, че дори и при еднакви активни съставки в лекарствата, отделните пациенти не реагират на тях по еднакъв начин, пишат от БЛС.

Според тях отвореното писмо издава стремеж заместването на лекарства у нас да става свободно, без контрол. Преди по-малко от две седмици обаче, по време на пресконференция за недостига на лекарства у нас, бяха изнесени данни, че в страните, в които е разрешена свободната замяна на лекарствени продукти, това е довело до нелоялна конкуренция, липса на отделни групи медикаменти, а цели компании са се изтеглили от пазара, припомнят от Съюза.

Те изтъкват, че по време на същия дебат е станало ясно, че много често затрудненията в осигуряването на даден медикамент у нас не са свързани с недостиг на национално ниво, а става въпрос за липса на конкретно лекарство в конкретна аптека. 

От Българския лекарски съюз настояват на лекарите и фармацевтите да бъде осигурен достъп до информация за наличността в страната на разрешените за употреба лекарства.

Реално ако ние, лекарите знаем, че даден медикамент не е наличен, няма да го изпишем на нашите пациенти. Нещо повече, при наличие на такава информация, ще имаме възможността да обсъдим с нашите пациенти, още в кабинета, терапията, която те могат да си позволят финансово и която да е оптимална като действие за тях, пишат те.

Лекарите подкрепят Фармацевтичния съюз в искането му за включване в ЗЛПХМ на текстове за свързаните лица по смисъла на Търговския закон, които да ограничат вертикалната интеграция в лекарствоснабдяването, но са "против тенденциозните опити за фаворизиране на отделни лица от екипа на министъра на здравеопазването, за сметка на самия проф. Христо Хинков, който носи цялата отговорност за политиките в областта на здравеопазването, включително и за лекарствената политика".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки