Лекарите от първа линия: Останете вкъщи и ние ще ви ръкопляскаме (видео)

21 са новите случаи на COVID-19, общо 669 са откритите до момента

OFFNews 12 април 2020 в 09:05 4063 1

21 души са новите инфектирани. От тях в болница са постъпили 10. Общият брой заразени е 669. Увеличението е с 3,2%. Това заяви началникът на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

Активните случаи са 573.

В София новите заразени са 12 - от тях в "Пирогов" са двама, в "Света Анна" - един, 9 са амбулаторни.

В област Кюстендил са трима, от които двама са в Кюстендил, един е в Дупница.

В Пловдив, Хасково и Стара Загора също са по двама.

От медицинския персонал няма нови установени случаи - заразените са 36.

Излекувани са 68. 6 нови случая - във ВМА - двама, в Кърджали - двама, в Пловдив - един, това е военнослужещият, който беше интубиран. Престоял шест дена на апаратна вентилация и след две отрицателни проби е изписан, в Смолян - един, който е лекар.

Общо 45 мъже и 23 жени.

Починали са 28. Има два нови случая за последното денонощие. Жена на 73 години в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" и мъж на 73 години в "Пълмед". Общо 15 мъже и 13 жени са починали. Средната възраст е 65 години.

Пациентите, които са в болница, са 230, от които 147 са в София. 35 души са в интензивни отделения.

"Да не се опираме на уникалните резултати до момента. Парковете и улиците в София са пълни, а тук са най-много регистриранте случаи", призова председателят на Столичната лекарска колегия д-р Асен Меджидиев.

9000 са лекарите в София, 1/3 от тях са заети пряко със коноравирус, съобщи той. В Европа медицинските специалисти падат масово, ако се случи и у нас, ще стане много тежко, предупреди д-р Меджидиев и допълни, че по-тежките случаи от провинцията ще трябва да бъдат поети от столичните болници.

Следващите две седмици са решаващи, да положим усилия, лекарите не са вездесъщи, апелира д-р Меджидиев.

Директорът на "Александровска" болница доц. Костадин Ангелов заяви, че е дошъл на брифинга като пратеник на лекарите и сестрите от болницата.

"Гледайки какво се случва по софийските улици, притеснените медицински специалисти настояха да се свържем с щаба и да изкажем тревогата си", сподели той и допълни - Аз видях какво е майка да не може да погребе собствения син, знам какво е, когато поръчваш чували за трупове, да ти кажат, че могат да ти дадат само 200 бр., знам какво е да се притесняваш, че имаш само 100 места в хладилните камери за починали. Няма смисъл да търсим Бог в църквите, и сега е между нас, да не превръщаме дните за празнуваване в дни за умиране, каза доц. Ангелов.

Останете вкъщи и ние ще ви ръкопляскаме в 21 часа. Нека не превръщаме болниците в морги, призова той.

"Изключително притеснени сме от това, което се случва в последните дни, заяви директорът на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Балтов.

Той съобщи, че в момента в болницата се лекуват 11 интубирани пациенти, 31 са в средно тежко и тежко състояние, всички са потенциални за интубация.

"Следващите две седмици ще бъдат критични, не ходете на църква, църквата е във всеки от нас - призова директорът на спешната болница. - Лечението на този вирус е изключително трудно - 28 дни се изчиства организмът от него. Потенциалът, който лекува тези пациенти не е безкраен, системата няма да може да поеме всички нуждаещи се от лечение, спазвайте ограниченията, не позволявайте тази епидемия да се разрасне, предупреди проф. Балтов.

Тревогата ни е от това, което се случва извън храмовете. Надяваме се хората да проявят разум, каза шефът на оперативния щаб проф. Мутафчийски.

Той съобщи още, че във ВМА има пациенти, които са надхвърлили 28-ия ден от хоспитализацията си, но все още не могат да се изчистят от вируса. Това заболяване изисква много ресурси и леглова база за лекуване на пациентите, включително и с болни на домашно лечение, уточни шефът на щаба и запита: Докога хората ще чакат някой друг да поеме отговорност вместо тях?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!